Teta ni zgolj naziv

0

Ko sem jo danes držala v rokah, ko sem jo nežno pobožala z nosom po glavici in ko sem po dobrem letu in pol spet videla te drobne prstke, so me prevzeli občutki; spomnila sem se obeh rojstev svojih otrok, prvih objemov, neskončne sreče od katere se mi je na trenutke zdelo, da mi bo počilo srce, vonja novorojenčkove kože, puhastih las na glavi. Kar naprej sem ju božala, se stiskala k njima, božala majhne rokice in mršila lase. Vsako dojenje je bilo stanje neskončne sreče, hvaležnosti, ponižnosti in radosti. Včasih si tako zelo želim, da bi lahko zavrtela čas nazaj, da bi lahko v roke spet prijela tisti majhni štruci, povohala njuni glavici in se s solzami v očeh smejala njunemu brezzobemu nasmehu. Včasih se z nostalgijo v srcu spomnim dojenja, trenutkov, ki so bili le naši, premočenih majic in zbujanja brez nedrčka.

Dojenček v družino prinese toliko novega, toliko lepega, toliko srečnih in nasmejanih trenutkov in čeprav si šel skozi to že enkrat, dvakrat ali petkrat, je vsakič, kot da bi šel prvič; nikoli se ne moreš zadosti naužiti teh trenutkov, ki tako prehitro minejo. Presrečna sem, da smo lahko v družino z neskončno mero ljubezni in nežnosti, pozdravili še eno punčko, majhen zakladek, ki bo zrasel v močno in pogumno punco, v odločno in bojevito žensko, v nežno in ljubečo mamico, prav takšno kot sva midve s sestro in prav takšno, kot je najina mami.

Ko sem prvič postala teta (prava teta), sem že bila mama, pa vendarle je bilo to zame nekaj posebnega. Svojima nečakinjama želim biti vzor, želim biti opora in tolažba, želim jima biti vedno na voljo in jima vedno pomagati. Imata očeta in mamo, zato ne bom zasedla mesta nobenga izmed njiju, biti želim tisto, kar ona dva nista in ne bosta. Tete so zato, da stojijo ob strani, da poslušajo in svetujejo, da pomagajo in spodbujajo, da prisluhnejo skrivnostim, ki niso za ušesa staršev in vedno pravilno ukrepajo, da so prijateljice in zaupnice, da so norčave in razigrane, a tudi resne in odgovorne, da otroke razvajajo, a tudi navajajo odgovornosti in samostojnosti. Tete so zato, da dajo otroku kakšno sladkarijo preveč ali kupijo kakšno oblačilo, ki ga mami ne bi, da ga peljejo v kino z ogromno posodo kokic in spečejo otrokovo najljubšo torto. Tete so zato, da poslušajo starše in nato naredijo tako, kot si želijo otroci, da otroke peljejo na izlet, da jih naučijo kakšne besede, ki je še ne bi smeli poznati, da jim dovolijo hoditi v visokih petah in se oblačiti v lepe obleke, da jim dovolijo šminkanje in pudranje in vse to zamolčijo staršem. Tete so zato, da vskočijo, ko ni nikogar drugega, da dovolijo staršem kratek oddih in poskrbijo, da se otrok v tem času zabava kot še nikoli.

Biti teta je zame poslanstvo, posebna naloga in prav zaradi tega si želim to opravljati ne samo dobro, ampak najboljše. Teta ni mama in teta ne sme biti mama; teta je tista, ki te močno stisne k sebi, a te ne poljubi pred vsemi prijatelji, ki te ščiti pred mamo in te na samem prijazno ošteje, ki ti dovoli, da poješ kepico sladoleda preveč ali hamburger, za katerega mama ne ve. Teta je tista, ki točno ve, kateri fant je tvoja simpatija, pa tega ne pove očetu ali pa te pelje v lutkovno gledališče in nikomur ne izda skrivnosti, ki si ji jo povedala.

Spomnim se, kako je bila moja sestra navdušena, ko je postala teta; Ria je bila zanjo cel svet in posvečala ji je ogromno svoje pozornosti. Ko je postala mama, se je to spremenilo, ni imela več toliko časa, na prvo mesto je postavila svojo hči, a še vedno se ji je veliko posvečala, še vedno ji je bila na voljo, še vedno se je igrala z njo, še vedno jo je z veseljem pazila. Moji nečakinji bosta imeli vedno zelo posebno mesto v mojem srcu in ne glede na to, kaj se bo zgodilo, kako zelo se bo moje življenje spremenilo, kako se bodo prerazporedile moje prioritete, jima bom vedno na voljo. Nista moji hčerki, a sta mi kot hčerki in prav toliko ju imam rada.

Biti teta zame ni vloga, ki te pač doleti, ni naziv, ki ga dobiš samo zato, ker si z nekom v krvnem sorodstvu, biti teta je poslanstvo, je dar, ki zahteva veliko ljubezni, nežnosti, pozornosti, je priložnost, da si pridobiš ljubezen in jo konstantno ohranjaš. Biti teta pomeni biti nenehno prisoten v življenju otroka, biti z njim tudi ko joče, ko gre prvič v vrtec, ko prestopi prag šole, ko mu izpade prvi zob, ko se prvič zaljubi, pomeni poznati otroka in mu biti na voljo. Lahko je reči, da si postala teta, a prava teta je veliko več kot le oseba z nazivom. 🙂

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj