Družinski izlet – živčna vojna ali družinska pustolovščina

0

Ne vem, kako družinski izleti izgledajo pri vas, ampak pri nas so precej podobni dramatskemu trikotniku. Ko jih načrtujem, vsa navdušena izbiram destinacije, zapisujem urnike in organiziram aktivnosti, večer preden se odpravimo na pot je dogajanje že precej hektično – rezervna oblačila, higienske potrebščine, prigrizki, pijača, dokumenti in cel kup drugih drobnarij in se do jutra, ko po navadi zamujamo, iščemo založene stvari in pobiramo še zadnje malenkosti, že pošteno stopnjuje, skupaj z njim pa tudi moja volja; ob odhodu sem običajno tik pred eksplozijo. Včasih se mi zdi, da bo vse bolje, ko bomo sedli v avto, da bom po treh torbah, desetih vrečkah in maratonskem pakiranju končno lahko zadihala in da se bosta otroka končno umirila. Četudi to pomeni, da moram dve ali štiri ure poslušati ponavljajoče se otroške pesmice; z veseljem, vse za ljubi mir, v večini primerov ni tako. Razen če se odpravimo na pot ob uri za počitek, če je luna naklonjena in če sonce ne sveti preveč v avto, če na cesti ni ovir, zaradi katerih bi bilo potrebno zavirati in pospeševati in če slučajno ni še kakšnega zastoja, ki ju povsem vrže iz ritma. Z nekaj manevriranja, ki sem se ga že privadila; malo sklanjanja, veliko obračanja nazaj, nekaj pobiranja igrač in pijač, običajno uspešno in dobro razpoloženi prispemo na cilj, vendar pa težavo predstavljajo ogledi.

Zato družinske izlete vedno načrtujem tako, da so polni aktivnosti za otroke, kar pomeni, da si ogledamo vsaj eno vrsto živali – ni pomembno ali je to živalski vrt, akvarij, naravoslovni muzej, konjeniški klub ali trgovina z malimi živalmi; da obiščemo kakšno igralnico – lahko je otroški muzej igrač, svet igrač, telovadni center, motorični park ali igralnica v nakupovalnem središču; da nekaj zabavnega počnemo – hranimo konje, se vozimo s sedežnico, nabiramo školjke, kuhamo v otroški kuhinji ali lovimo golobe. Dogajanje je vedno prilagojeno njima in naučila sem se že, da bolj preprost in odbit kot je izlet, bolj otroka v njem uživata. Manj kot kompliciram, manj kot ju urejam, manj kot ju omejujem, bolj zabavno je zanju. Uživata v ogledih otroških predstav, otroških koncertih, rajanjih, opazovanju vitrin v muzejih in galerijah, a še vedno se najraje lovita na svežem zraku, skrivata za kupi zemlje in preskakujeta korenine. Ko sta najbolj umazana in premočena, sta najbolj srečna in čeprav to pomeni veliko pranja, likanja in čiščenja zame, sem srečna tudi jaz, ker ju edino v naravi ne rabim nenehno opozarjati naj pazita na to in ono, naj se ničesar ne dotikata, naj se lepo vedeta in naj ne kričita. Tam sta lahko takšna kot sta. Tam lahko tekata, skačeta, vriskata in se smejita, lahko stikata, premetavata in se podita in tam lahko po mili volji jesta.

V muzejih, galerijah, v igralnicah, v telovadnicah in drugih zaprtih prostorih z aktivnostmi za otroke so prigrizki prepovedani, najina otroka pa brez njih ne zdržita pra dolgo. Tako kot tudi midva ne. Od kar pomnim mi je bila hrana na prvem mestu in prav tako je sedaj njima. Vedno imamo v nahrbtniku kaj za prigriznit, če nimamo pa takoj tečemo v trgovino. Včasih so to suhi kupljeni prigrizki ali sadje, v večini primerov pa doma narejeni prigrizki, ki jih vedno pripravljam jutro pred izletom, prav tako kot vedno za kopanje pripravljam kanelone ali pice. Jaz sem pač ena tistih mam, ki prisega na domačo hrano, poleg tega pa uživam v kuhanju. Zadnje tedne nas na vsakem koraku spremljajo Argeta zelenjavni namazi, a vselej v neki drugačni obliki.

Mož si vzame na trening ali tekmo Argeta namaz in narezano zelenjavo (manj je dela s pripravo, boljše je), jaz si za v službo pripravim žepke z listnatim testom, mesom in/ali zelenjavo, za zajtrk si pripravimo tople sendviče, ob večerih uživamo ob domači pici ali mini picah z različnimi `faktorji` (namazi), na izlet pa vzamemo s seboj palčke iz listnatega testa, popečene kruhke, ki jih namažemo z zelenjavnimi namazi in obložimo z nam ljubimi mesninami in siri ali tortilje z različnimi nadevi. Včasih z njimi nadevamo omleto, namažemo svež kruh ali dno mesno zelenjavne pite, drugič jih namažemo po testu in posipamo s semeni, dodamo v namaz s skuto ali kremno solato z ajdovo kašo ali testeninami. Nešteto načinov je, kako ji lahko pripravite in kam vse jih lahko vzamete s seboj. Tako pridno jih praznimo, da imamo že celo zbirko praznih kozarčkov.  Okusna vsebina, ki gre z nami povsod in praktični kozarčki, ki so primerni za večkratno uporabo; za hrambo začimb, za mešanico zeliščne soli, za domače namaze in prelive, za hrambo semen, ki jih spomladi posejete na vrtu ali za otroško ustvarjanje – tukaj pa idejam nikoli ni konca.

V soboto smo obiskali Ptujski grad in v naši popotniški torbi so se skrivali noro okusni prigrizki:

Palčke iz listnatega testana listnato testo namažemo Argeta zelenjavni namaz (jaz sem uporabila rdečo papriko), posujemo z naribanim sirom in mletimi bučnimi semeni, razrežemo na dva cm široke trakove in spečemo v pečici (dobrih 10 minut). Jaz sem jih hrustala med sprehajanjem po gradu in okolici, mož jih je še dodatno podkrepil z namazom iz kozarčka, otroka pa sta jih jedla kar v rokavicah. V minuti narejen in super okusen prigrizek. 

Ni pomembno, če pozabimo rezervna oblačila ali hlače za sneg, kot se nam je to zgodilo v soboto, na gradu pa je bilo skoraj pol metra snega. Ni pomembno, če otroka trmarita, ne želita hoditi in uveljavljata svojo voljo, tako kot v soboto, ko sploh nista želela hoditi, a sta z veseljem skakala v sneg. In ni pomembno, če se na poti petkrat skregamo, itak vedno, ko se vračamo domov govorim, kako super je bilo in koliko novega smo videli. Pomembno je, da imamo vedno s seboj prigrizke. Veliko prigrizkov. Lakota pač udari takrat, ko najmanj pričakuješ ali imaš povsem prazno torbo, trgovine pa ni na vidiku. In ne glede na to, koliko krat rečem, da se tega več ne grem; je vsak izlet hkrati mala živčna vojna in še večja družinska pustolovščina. In osel gre znova na led. 😉

___________________________________________________________

Objava je nastala v sodelovanju z Argeto.

 

Comments

comments

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj