Ne samo moja otroka, tudi jaz sem pomembna

0

Odkar sem postala mamica, ves čas skrbim za srečo in ugodje drugih. Skrbim, da sta otroka čista, sita, naspana, zadovoljna, zdrava, skrbim, da imata možnost izražati svoje misli, svoje občutke in da sta vedno slišana, če že ne uslišana. Kakorkoli obrneš, njuno zadovoljstvo, pomeni moje zadovoljstvo in če sta ona dva nejevoljna ali se slabo počutita, sem jaz nejevoljna še deset krat bolj in je moje počutje še deset krat slabše. A v vsej tej vnemi in želji po zadovoljevanju njunih potreb in želja pogosto pozabim nase. Pravzaprav kar naprej pozabljam nase. Vedno si rečem, da bom pojedla, ko bosta ona dva sita, da bom prebrala knjigo, ko bosta zaspala, da si bom odpočila, ko se bosta ona dva igrala, a do tega ne pride, ker se njune potrebe in želje ne nehajo in ker me ves čas potrebujeta. Tako si pozabim vzeti tudi čas za najbolj osnovne stvari, kot je razvajanje sebe in svojega telesa, kot je sproščanje in čas s samo seboj. Na vseh teh seznamih brez konca, sem vedno na zadnjem mestu in le to se vztrajno izmika realizaciji.

Čez slab teden se odpravljamo na morje in jaz že pridno kljukam sezname reči, ki jih moramo vzeti s seboj. Ena izmed najpomembnejših je vselej krema za sončenje oziroma ustrezna zaščita pred soncem. Otroka mažemo vsaj dva krat na dan, po celem telesu, tudi po obrazu, midva pa se prvi dan namaževa na pol, drugi dan samo ramena, tretji dan pa se sploh ne maževa več. Ja, vem. Neodgovorna sva, izpostavljava se soncu, tvegava kožna obolenja, rakaste spremembe, pospešeno staranje kože in pigmentna znamenja, a prav rada bi videla mamo z dvema malčkoma, ki se ji po 20 minutnem oblačenju, pol urnem mazanju otrok, tovorjenju treh torb, cele vreče igrač, dveh ogromnih napihljivih živali ter ekspresnem slačenju otrok, ko niti brisač ne moreš v miru odložiti na ležalnik in ko skoraj oblečena teče v vodo, ljubi še mazati. Meni ne. To naredim samo zaradi boljšega občutka. In vedno, ampak res vedno, pozabim na obraz. Delno slučajno, delno namenoma.

Moja koža je že od nekdaj problematična in hormonske spremembe situacijo samo še poslabšajo, tako da mi niti na pamet ne pade, da bi vse tiste mastne, težke in počasi vpijajoče kreme za sončenje nanašala na obraz. V dveh dneh zaradi kombinacije morske vode, visokih temperatur, sonca in mastnih krem dobesedno `zacvetim`in raje vidim, da sem rdeča v obraz zaradi sonca kot zaradi aken in alergij. Ker pa sem svetlopolta in imam po obrazu tudi pegice, bi se morala še posebej paziti. Skrajno neprijetna situacija torej. Že tako s težavo najdem kremo za obraz, ki mi ustreza, krema z zaščitnim faktorjem pa je misija nemogoče, a sem pred dvema tednoma dobila v testiranje kremo Sun Screen Velvet znamke Frezyderm, ki me je navdušila. Gre za zelo kvalitetno kremo za obraz, ki je idealna za poletne mesece in ko sem jo dobila sem bila kar malo skeptična.

Krema, ki je odporna na potenje, ki ne zapre por, ki pusti koži dihati, ki ima UVA in UVB zaščito in se filtri tudi v morski vodijo ne odstranijo, hkrati pa je lahka osnova pod ličili, ki do 6 ur matira kožo in deluje proti staranju NE OBSTAJA! Prepričana sem bila, da je to samo še ena nova zadeva na tržišču, saj naj bi združevala vse, kar sem si vedno želela. Seveda sem jo hotela sprobati! Morala sem jo! In bila sem navdušena.

Najprej me je navdušila čudovita embalaža, nato povsem sprejemljiva cena in na koncu sam proizvod, ki je res neverjeten. Saj vsi vemo, da prvič kupimo z očmi, vračamo pa se zaradi kvalitete. Inovativna kozmetika, ki prihaja iz Grčije in je na slovenskem tržišču popolna novost, je navdušila že veliko žensk po svetu – sedaj tudi mene. Krema je lahka, zračna, enostavna za nanos, priročna za doziranje, zelo lepo se maže in se hitro vpija ter ne pušča mastnih sledi. Nanjo sem brez težav nanesla katerikoli puder, tako tekoč kot v kamnu in čeprav mat učinek zaradi nenehnega potenja in visokih temperatur ni zdržal 6 ur, temveč kakšne 3-4 ure, se sledovi drobnih potočkov potu niso poznali. Na voljo je obarvana različica, ki je še posebej primerna za poletne mesece, saj zakrije nepravilnosti in nadomesti uporabo pudra ter daje naraven videz ter neobarvana različica, ki jo lahko uporabljate kot osnovo pod pudrom in ostalimi ličili. V morski vodi je žal še nisem testirala, a gre vsekakor z menoj na morje in bom poročala, kako sem z njo zadovoljna in čeprav sem od popoldnevih in vikendih nenehno na soncu, nisem bila, zahvaljujoč zaščitnemu faktorju, niti enkrat rdeča v obraz, pa tudi moje pegice so ostale zaščitene.

Veliko lažje je, če zjutraj naneseš kremo in nanjo ličila ter greš sproščeno na plažo, v službo, na kopališče ali pijačo s prijateljicami, kot če se moraš vsakič preden greš na sonce mazati s kremo za sončenje, medtem ko se obarvane kreme poleti dobesedno `topijo` in nato s potom vred tečejo z obraza. Koža je polna madežev, s tem se povsem uničijo ličila, pojavijo se svaljki, koža je preobremenjena in posledično se začnejo mašiti pore, jaz pa sem totalno slabe volje. Krema, ki je dobra za hrbet in roke, ne more biti tudi za obraz in krema, ki je primerna za otroke, ne more biti tudi zame. Itak pa nam otroških krem za sončenje na morju vedno zmanjka, medtem ko moje ostanejo nedotaknjene. Čeprav se mi ne ljubi, čeprav nimam časa, čeprav me otroka želita ob sebi in čeprav se mi zdi, da me tiste tri ure dopoldan in tri popoldan sonce itak ne bo opeklo, bi se morala do sebe in svoje kože obnašati bolj odgovorno. Ne glede na to, kako zelo sta mi otroka pomembna, moram biti pomembna tudi sama sebi. Moje počutje se prenaša na njiju in jaz sem zgled, ki ga kopirata. Ne vem še, kako bodo zaščitena ramena in hrbet, a zahvaljujoč Sun Screen Velvet, bo obraz dobil svojo dozo zaščitnega faktorja, še preden se bodo zbudili vsi prebivalci naselja.

________________________________________________________________________

Objava je nastala v sodelovanju s Frezyderm Slovenija. 

 

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj