Bučne štručke s hokaido bučo

0

Še nikoli doslej nisem tako uživala v sezonskih pridelkih, kot uživam sedaj. Buče vseh barv in oblik, kostanj, jabolka in hruške, granatna jabolka, kaki in mandarine. Moje roke so kar naprej obarvane od lupljena kakija, čiščenja granatnega jabolka in rezanja buč, a v tem uživam in še bolj, ko vse to nosim v usta. Zato sem se lotila priprave bučnih štručk s hokaido bučo. V njokih, v torti, v solati, v pireju, v omaki in rižoti, zakaj ne tudi v štručkah ali kruhu.

Za pripravo štručk potrebujemo eno srednje veliko hokaido bučo, ki jo olupitmo, očistimo, zrežeo na kose in skuhamo ter iz nje naredimo pire. Lahko je bolj grob ali fin, kakor vam je ljubše. Poleg 450 g bučnega pireja, za 12 srednjih ali 16 manjših štručk potrebujemo še 1 kocko svežega kvasa, 300 ml vode, 1 žlico sladkorja, 2 žlički soli in 550 g moke (300 g polnozrnate pirine in 250 g bele).

Najprej pripravimo kvasec: zmešamo sladkor, nadrobimo kvas in dodamo 3 žlice tople vode ter pustimo, da naraste. V drugi posodi zmešamo bučni pire, moko, sol in vodo. Na koncu dodamo kvasec in dobro pregnetemo. Gnetemo približno 10 minut. Jaz vedno začnem s kuhalnico, vmes si pomagam z mešalnikom in zaključim na roke, tako da ročno gnetem testo približno 5 minut. Še vedno imam najboljši občutek, če ga gnetem z rokami, tako točno vidim koliko je prožno, mehko, če je presuho ali premokro in kdaj je dovolj pregneteno. Če se testo precej lepi, postopno dodajamo moko. Ko je testo mehko, prožno in puhasto, ga damo vzhajati, dokler se ne podvoji. Nato ga na hitro pregnetemo in spet damo vzhajati.

Vzhajano testo razdelimo na 12 ali 16 enakih delov in iz njih oblikujemo kroglice – štručke, ki jih lahko prevežemo z vrvico in dobimo štručke v obliki bučk, lahko naredimo pletenke ali pa testo razdelimo na dva dela in naredimo dva hlebca poljubne oblike. Štručke ali hlebca damo ponovno vzhajati. Preden jih potisnemo v pečico jih premažemo z mlekom in pečemo približno 30 minut, če imamo štručke in 45 minut, če imamo hlebca.

Ko so štručke pečene so še vedno mehke in puhaste, a polnega okusa in čudovite oranćno rumene barve. Super so v kombinaciji z zaseko in mesom iz tunke, pa tudi s kislo smetano in lososom ali kot štručka za goveji burger. Moj mož pravi, da boljših še ni jedel.

Posoda za kruh je iz trgovine 1001dar. Najdete jo tukaj.

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj