Pa kaj toliko zapravljaš?

0

Jaz sem tiste sorte ženska, ki rada nakupuje. To imam nekako v krvi že od malega. Ko sem še kot študentka delala v Zari, sem vsak mesec skoraj celo plačo tam tudi pustila in tako se je denar stekal nazaj tja, od koder je dejansko prišel. Cele vrste čevljev z zelo visokimi petami, vsi zadnji in najbolj priljubljeni kosi oblačil, usnjene torbice in masiven nakit. To so kosi, ki me še sedaj pritegnejo, kosi, ki determinirajo moj osebni stil in praznijo mojo denarnico. V obdobju, ko sem postala mama, sem nakupovanje zase dala povsem na stran. Dva ali trikrat na leto sem si kupila nekaj malega, sicer pa sem nosila stvari, ki sem jih imela v omari. Tudi v petih letih jih ne bi mogla zares ponositi in večine od njih sem se naveličala, še preden sem jih sploh prvič oblekla. Po drugi strani pa sem imela stvari, v katerih sem se res dobro počutila in ki bi jih lahko kar naprej nosila. V tistem obdobju sem svojo nakupovalno energijo popolnoma preusmerila na otroka, sama pa sem se odela v `casual streetstyle`, ki mi je dopuščal udobje z dobršno mero stila in trendov.

Kar nekaj časa je trajalo, da sem se prebila skozi gosto mrežo udobnega casual stila, ki mi je zadnjih 5 let, z izjemo svetlih trenutkov in teh zadnjih nekaj mesecev, nudil varno zavetje brez nepotrebnih modnih kiksov, brez drznih barvnih kombinacij, brez prevelikih kosov nakita in brez vpadljivih oblačil, ki pritegnejo pozornost. Z jeans hlačami in bluzo pač ne moreš vsekati mimo in očitno sem potrebovala nekaj let mraka, da sem spet lahko pokukala na svetlobo. Kot bi neodločeno gledala izza vogala in se spraševala ali naj se skrijem ali stopim ven. Kot bi se odvadila vsega tistega, kar sem (bila). In v resnici se je zgodilo točno to. Obdobje dveh materinskih dopustov in nenehno tekanje za malčki, je za seboj potegnilo željo po brezskrbnosti in udobju in tako so v nekem trenutku postala fina, bela in celo vsa svetla oblačila, zame prepovedana. Namensko sem se jih izogibala, ker je bilo madeže blata, špinače ali sladoleda enostavno nemogoče odstraniti. To sem enostavno morala prerasti in se spet najti.

V vmesnem času sem naredila par temeljitih selekcij svoje omare, precej oblačil in še več obutve prodala in podarila in svojo garderobo posodobila, še najbolj v času trenutnih razprodaj. Že od nekdaj sem najraje kupovala na razprodajah. Prvič zato, ker nikoli ničesar nisem zares potrebovala in mi je bilo škoda, da bi po nepotrebnem kupovala po rednih cenah, po drugi strani zato, ker so se mi zdela oblačila, ki so mi bila res všeč, po rednih cenah predraga in predvsem zato, ker sem lahko na razprodajah za isti denar kupila večdobra investicija torej. In nedavno, dva tedna nazaj, sem na službeni poti že pred zajtrkom napolnila košarico v Zari in čakala. Takšno navado imam. Izberem, kar mi je všeč, da imam vse zbrano na enem mestu in takojšen pregled nad razpoložljivostjo in potem kupujem po delih, a tokrat so se v parih urah, zaradi časovnega zamika je bil pri nas že dan, v Evropi pa še noč, spremenile cene, artikle so dodatno znižali in ko sem 5 ur kasneje pogledala košarico, je bil znesek več kot pol nižji. Seveda sem takoj vse kupila.

Tiste, ki me poznate, veste, da je Zara moja najljubša trgovina. Ta ljubezen traja že iz srednje šole in se je poglobila ter spremenila v trajno v letih, ko sem delala tam kot študentka. Všeč mi je stil oblačil, še posebej woman in basic, ker na TRF res redko zavijem, všeč so mi cene, ki so postale par let nazaj, ko je Zaro prevzel Inditex sprejemljive inso v času razprodaj pravzaprav smešne, všeč mi je dostopnost trgovin, ki so posejane po celem svetu, tako Zaro obiščem povsod, kamor grem, celo na letališču v Hong Kongu in enostavno poslovanja spletne trgovine – brez komplikacij urediš vsako vračilo ali reklamacijo.Večino svojih zadnjih nakupov sem na Instagramu že delila z vami in prejela sem veliko vprašanj v stilu `Pa kaj toliko zapravljaš? Vse to si kupila? Kaj pa reče tvoj mož? Zakaj toliko kosov?`. Ne zapravljam toliko. Če upoštevam, da zares nakupujem le v času razprodaj, torej dva krat letno in tale znesek razdelim na 12 mesecev, stavim, da v povprečju zapravim manj kot večina vas, a kupim več. Saj ne zapravim vsega kar zaslužim, le dobro vem, koliko sem pripravljena za kaj odšteti in to zelo dobro unovčim. Ja, vse to sem kupila, ker dobrih kosov nikoli ni preveč, ker ne maram nositi ves čas istih oblačil in ker se je sedaj res izplačalo. Veliko vas je, ki se poslužujete manjšega potroštništva, ki kupujete rabljena oblačila; no, jaz jih prodajam, ki zagovarjate organske izdelke in ste proti velikim verigam, a vsak ima pravico do svoje izbire in to je pač moja. Moj mož? Moj mož reče `privošči si`. In marsikatera mi je že rekla, da imam sanjskega moža. Nikoli se ne pritožuje, nikoli ne zganja cirkusa in nikoli mi ne zbuja slabe vesti. Konec koncev se ne urejam le zase, ampak me takšno gleda tudi on in priznati je treba, da se je urejeni ženski težko upreti. Toliko kosov? Mogoče je 13, 15 ali 20 kosov naenkrat res veliko, a to so premišljene izbire, kosi, ki jih bom lahko (v glavnem) nosila več kot le eno sezono, kosi, ki jih lahko kombiniram in na njih gradim stil. In takšni kosi so v omari vedno dobrodošli. Seveda so tu še `sladkorčki`, tisti, ki jih oblečeš le nekajkrat, a štejejo, v primerjavi z drugimi, dvojno.

Nekateri kadijo, igrajo igre na srečo ali vsak dan spijejo 3 kave. Jaz ne počnem nič od tega, zato ta sredstva preusmerim v polnjenje svoje omare in lasten stil. To je moja mala razvada. Lahko rečete, da sem nora, da pretiravam, da toliko vsega ne potrebujem. Vsega sem že navajena, ker sem to prej poslušala že leta in se me sedaj sploh ne dotakne več. Zame so razprodaje najljubši letni čas in takrat si pač dam duška. Nekaterim se to zdi neumno, nekaterim gre v nos, ker so nevoščljivi, nekateri pa se popolnoma najdejo v mojih besedah. Vsak ima svoje veselje. Lahko se čudite, a jaz vsaj vem, kje je moj denar. Visi v moji omari.

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj