Dohodnina – izračun in oddaja dokumentacije

0
Vir: data.si

V moji navadi je, da vsako leto, ko se sama ubadam z informativnimi izračuni dohodnine, tudi z vami delim osvežene in posodobljene, vendar precej podrobne in jasne napotke, kako se spopasti z informativnim izračunom, kako preračunati komu in v kakšnem obsegu se najbolj izplača uveljavljati vzdrževane družinske člane, saj je ravno to vselej najpomembnejše vprašanje – kako čim ugodneje uveljavljati vzdrževane družinske člane, da boste plačali čim manj dohodnine ali je čim več dobili nazaj. Lahko, da vam je vse znano, pa vendarle ne veste točno, kje najti ustrezne dokumente, kako in do kdaj jih oddati ali kaj podobnega in tudi v tem primeru vam bo ta objava koristila.

Letos je skrajni rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine in Vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane  5. 2. 2019!!! Ne pozabite! V kolikor do tedaj napovedi oziroma vloge ne boste oddali, boste morali po prejemu informativnega izračuna vlagati ugovor zoper informativni izračun dohodnine, kar se bo zavleklo vse tja do julija; če veste, da boste prejeli vrnjeno, se vam to ne izplača, ker to pomeni kasnejše izplačilo, v primeru, da boste morali dohodnino doplačati, pa se vam prav tako ne izplača, ker boste s prvotno odločbo najbrž dobili višji znesek doplačila, kot bi ga, če bi vzdrževane družinske člane uveljavljali v roku (vse je seveda odvisno od vaših dohodkov).

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane moramo oddati vsi, tudi tisti, ki ste vzdrževane družinske člane uveljavljali že med letom, saj vam jih sicer ne bodo upoštevali pri izdaji informativnega izračuna in odmeri dohodnine za preteklo leto. Ne pozabite na to! Pri oddaji napovedi oziroma vloge sta bili zame vedno najpomembnejši dve točki – tista, ki se nanaša na študentsko delo (ko sem bila še študentka) ter tista, ki se nanaša na vzdrževane družinske člane, zato v nadaljevanju na kratko nekaj o obeh.

 1. Študentsko delo:

Pri zaslužku preko študentskega servisa obstajata dve vrsti olajšave:

 • splošna olajšava znaša pri zaslužku do 11.166,37 eur 6.519,82 eur, pri zaslužku od 11.166,37 eur do 13.316,83 eur znaša vsoto dobljeno iz formule: m3.302,70 + (19.922,15 – 1,49601 x skupni doodek) in pri zaslužku nad 13.316,83 eur znaša 3.302,70 eur. Posebna olajšava pa znaša 3.302,70 eur in se prizna tudi študentu, ki je starejši od 26 let, če se vpiše na študij najpozneje v letu, ko je dopolnil 26 let, in sicer za dodiplomski študij in enovit magistrski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa, za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa). V dohodninski napovedi se samodejno upoštevajo normirani stroški v višini 10% celotnega bruto zaslužka ter prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5% od celotnega bruto zaslužka. Poleg tega pa lahko vsi, ki ste opravljali delo preko študentskega servisa uveljavljate tudi dejanske stroške prevoza in nočitve v realni vrednosti, kar pomeni, da morate do 5. 2. 2019 oddati napoved za odmero dohodnine ter vanjo navesti znesek dejanskih stroškov prevoza na delo in z dela ter morebitnih nočitev, ki vam bo znižal vaš zaslužek preko študentskega servisa ter tako znižal osnovo za izračun dohodnine. Te stroške lahko, v kolikor jih ne navedete v napovedi uveljavljate tudi kasneje v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine. Dobro je, če zraven priložite še kakšno evidenco obračuna kilometrine oziroma potnih stroškov in stroškov nočitev.
 1. Vzdrževani družinski člani:

Veliko vas (nas) je, ki vzdrževane družinske člane uveljavljate že med letom, vendar vam jih pri izdaji informativnega izračuna dohodnine vendarle ne bodo upoštevali, zato je potrebno do omenjenega datuma vložiti tudi vlogo, v katero navedete ime in priimek vzdrževanega družinskega člana, davčno številko, leto rojstva, sorodstveno razmerje ter obdobje vzdrževanja. Vzdrževani družinski član je ponavadi otrok do dopolnjenega 18. leta ali 26. leta, v kolikor se redno šola, lahko pa so tudi drugi družinski člani, na primer brezposelni partner ali partnerica oziroma mož ali žena, starši ali druge osebe skladno z ZDoh-2. Posebna olajšava za vzdrževanega družinskega člana za leto 2018 znaša:

 1. za prvega vzdrževanega otroka 2.436,92 eur letno,
 2. za drugega vzdrževanega otroka 2.649,24 eur letno,
 3. za tretjega vzdrževanega otroka za 4.418,54 eur letno,
 4. za četrtega vzdrževanega otroka 6.187,85 eur letno,
 5. za petega vzdrževanega otroka 7.957,14 eur letno,
 6. za šestega in vse nadaljnje vzdrževane otroke se olajšava poveča za 1.769,30 eur
 7. za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo 8.830,00 eur letno;
 8. za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana znaša olajšava 203,08 eur mesečno.

Za informativni izračun dohodnine potrebujete podatke o prihodkih v preteklem letu (vseh, ki ste jih prejeli in spadajo skladno z ZDoh-2 med obdavčljive: plača, regres za letni dopust, darila in nagrade in morebitni drugi dohodki), v kolikor gre samo za plačo oziroma dohodek iz zaposlitve pa znesek dohodka, znesek prispevkov za socialno varnost, znesek akontacije dohodnine ter podatke o regresu – znesek regresa in akontacijo dohodnine. Otroka lahko uveljavljate za posamezen mesec (v primeru, da se je otrok rodil 20. v mesecu vam upoštevajo cel mesec), za več mesecev ali celotno leto, obdobje namreč poljubno izberete in označite, kar pomeni, da ga lahko za prve tri mesece uveljavlja mati in za preostalih devet oče ali vsak za pol leta ali kakorkoli drugače, poljubno. Ponavadi je smiselno, da otroka uveljavlja tisti, ki ima večji dohodek, vendar morate biti pozorni, saj obstaja meja za vračilo dohodnine, preko katere ne morete, kar pomeni, da ko dosežete maksimalen znesek vračila, torej preplačila, uveljavljanje otroka za nadaljnje mesece ni več smiselno in bi bilo morda bolje, da bi ga uveljavljal partner (primer: ne glede na to, če otroka uveljavljate samo za januar ali pa za prvih šest mesecev imate vračilo enako, torej je bolje, da poskusite, kakšen izračun dobite, če ga vi uveljavljate za en mesec in partner za preostalih 11). Pri vračilu dohodnine je namreč pomembno, da lahko dobite vrnjeno le toliko, kolikor ste vplačali oziroma kolikor je znašala vaša akontacija dohodnine v celem letu. Tisti, ki ste vplačali veliko, verjetno akontacije dohodnine ne boste dobili vrnjene v celoti, tisti, ki ste vplačali malo, boste lahko že z uveljavljanjem vzdrževanega družinskega člana za obdobje par mesecev, dobili akontacijo v celoti vrnjeno. 

Kako se lotiti informativnega izračuna?

V obrazec za informativni izračun ne rabite vnesti vseh podatkov. Vnesite samo podatke o dohodkih ter vzdrževanih družinskih članih in izračun bo prav tako pravilen. Najprej vnesite podatke o dohodkih in naredite izračun; dobljen izračun si zapišite ali natisnite. Nato vnesite enega otroka za tri mesece in si dobljen izračun zapišite, potem za šest mesecev in si zapišite in nato za celo leto. Če med zneski ni razlike, pomeni, da je vseeno ali ga uveljavljate samo nekaj mesecev ali celo leto, ker na višino preplačila ali doplačila skladno z vašimi dohodki obdobje očitno ne vpliva. Tudi dodaten otrok ne bo vplival, saj ste dosegli maksimalno mejo preplačila oziroma minimalno mejo doplačila. Potem zgodbo ponovite pri partnerju ali partnerki. Vse skupaj vam vzame pet minut časa – malo se poigravate s preračuni in si izračune zapišete, je pa to najboljši način, s pomočjo katerega boste dobili točne podatke o znesku dohodnine in boste tja do maja, ko boste dobili papir iz FURS-a, veliko bolj pomirjeni.

Kako lahko oddam napoved za odmero dohodnine in vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane?

Lahko jo oddate v elektronski obliki preko portala e-Davki, lahko jo natisnete in osebno vložite na najbližji izpostavi FURS ali jo na vašo izpostavo FURS pošljete po pošti, lahko jo oddate tudi preko aplikacije eDavki. Za pravočasne se štejejo vloge oddane do polnoči zadnjega dne, v letošnjem primeru torej do polnoči 5. 2. 2019, oddane preko elektronskega portala in poslane po pošti, kar pomeni, da mora biti pismo naslednji delovni dan pri njih oziroma se kot datum vročitve upošteva žig na pošiljki; toplo svetujem, da vse poslano po pošti pošiljate vsaj priporočeno, da imate dokaz o oddaji pošiljke in možnost sledljivosti, še bolje pa, če pošiljate s povratnico. Posebnost oddajanja vloge oziroma napovedi preko eDavkov je, da bi naj dobili upravičenci izplačilo 13 dni prej. Vsako leto sta izplačilni obdobji konec maja in konec julija, v kolikor oddate vlogo oziroma napoved preko eDavkov, pa bi morali izplačilo prejeti sredi maja ali sredi julija. 

Obrazci in povezave:

Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane 

Navodila za izpolnjevanje vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane

Napoved za odmero dohodnine in testni izračun dohodnine

Napoved za odmero dohodnine – vstopna stran

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj