Kaj si pa ti danes dosegla, mamica?

0

Tvoj otrok vsak dan nekaj doseže. Prevali se na bok, izpusti nek nov zvok, zloži novo besedo, sam pospravi nogavice, gre samostojno na stranišče, si namaže kruh, napiše svoje ime, izusti kakšen pameten stavek, ki te pusti brez besed, brez napake naredi domačo nalogo, pomije posodo ali samo pol ure pri miru sedi in se pogovarja s teboj. Tudi čisto drobne in nepomembne stvari, imajo pri otrocih ogromno težo in starši opazimo prav vse. Tudi tisto bežno brco bratu ali sestri in zobno pasto razmazano po umivalniku, pa se velikokrat ne zmenimo za to. Ignoriramo, ker se raje osredotočamo na dobro, na tisto, za kar se res trudijo, v kar vložijo veliko energije, tisto, kar lahko pohvalimo in jih dodatno spodbudimo. Otroci z vsakim dnem odraščajo in premagujejo pomembne mejnike, kaj pa ti mamica? Kaj si pa ti danes dosegla?

Vsak dan zjutraj vstaneš, pripraviš zajtrk, oblečeš otroke, urediš sebe, jih odpelješ v vrtec in odideš v službo. 8, 9, 10 ali 12 ur se 100% posvečaš svojemu delu in ko se vrneš domov te čaka kuhanje kosila, pospravljanje stanovanja, pranje perila, likanje, pomivanje posode, igra z otroki, večerno kopanje, branje pravljic in uspavanje. Si danes kaj dosegla? Si se kaj novega naučila? Si osvojila kakšno novo lekcijo? Si vsaj malo zrastla? Vsak dan je enak in ti si enaka. Zdi se, da si obstala. Da se vrtiš v krogu. Pa nisi.

Tudi ti si danes veliko dosegla, le da tega ne opaziš. Ne dovoliš si videti.

Danes si otroku zjutraj pomagala poiskati najljubšo igračo in mu obrisala solzice, ki so se nabrale med iskanjem. Dala si mu vedeti, da lahko vedno računa nate.

Danes si vzgojiteljici v vrtcu povedala, da se tvoj otrok ni zbudil najboljše volje in da te lahko kadarkoli pokliče in mu s tem pokazala, da mu kriješ hrbet.

Danes si uspela otroka prepričati, da poskusi vsaj pikico kosila. Vedela si, da mu bo všeč. V to si  vložila veliko energije in ga prepričevala skoraj 20 minut, a si mu pokazala, da lahko verjame tvojim besedam.

Danes si z nasmeškom spraznila torbo z umazanimi oblačili iz vrtca in se z otrokom pogovarjala o tem, kaj je počel in kako so se umazala. Pokazala si mu, da lahko uživa v otroštvu in da ga boš vedno podpirala, ne glede na to, kaj bo počel.

Danes si preložila likanje na jutri (ali pojutrišnjem ali vikend) in se z otrokom cel popoldne igrala. Pokazala si mu, da bo zate vedno prvi in da je čas, ki ga preživiš z njim, zate največ vreden.

Danes si iz kota v kopalnici pobrala pajka in ga z golimi rokami odnesla na balkon ter pustila živeti. Čeprav se jih na smrt bojiš, si hotela otroku pokazati, da je potrebno strahove premagovati in da smo lahko močni in pogumni, če se tako odločimo.

Danes si zvečer eno uro brala pravljice in nato še dve uri ležala zraven spečega otroka, da ga ne bi slučajno obiskali nočni škrati. Samo zato, da mu dokažeš, da vedno držiš obljubo. Tudi, kadar že spi. In čeprav se tega sploh ne zaveda.

Danes si svojemu otroku podelila 2 pridigi, 7 `petk`, 4 pohvale in mu neštetokrat povedala, kako zelo ponosna si nanj in kako zelo rada ga imaš. Ne zgolj z besedami, temveč tudi in predvsem s svojimi dejanji. Dala si mu vedeti, da bo zate vselej na prvem mestu in da tvoja ljubezen ne pozna meja.

Dosegla si, da se tvoj otrok počuti ljubljenega, spoštovanega, zaželenega, sposobnega, močnega, samozavestnega, pogumnega, odločnega in srečnega. Dosegla si, da se ima rad, s tem, ko si mu pokazala, kako zelo rada ga imaš ti.

Četudi nisi dosegla čisto nič drugega, si za danes naredila več kot dovolj. Tvoj dosežek je vreden več kot vsakršen uspešen posel, pomembna bančna transakcija ali zmaga na veliki tekmi. Investirala si v prihodnost in osebnost svojega otroka in to so drobni dosežki, ki bodo nekoč sijali kot velik uspeh.

Bravo mamica! Naj bo to vsak dan tvoj največji dosežek!

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj