Poletno branje za vso družino

0

Brez knjige ne gremo nikamor. Dobesedno. Ne vem, če sta Ria in Noe kak večer zaspala brez pravljice, včasih, resnično izjemoma, jih poslušata na radiu, ampak 99,9% večerov jih beremo. Čisto vsak večer, ne glede na to, kje smo ali kaj počnemo. Celo v bolnišnici, ko je bila Ria operirana, pa v Berlinu in Budimpešti, pa v termah, na morju in celo na letnem dopustu, vsak dan pred popoldanskim počitkom in vsak večer po otroški animaciji in mini disku, beri in piši, ob enajstih zvečer. Ja, točno tako. Ni večera, ko bi zaspala brez pravljice in četudi bi bili na drugem koncu sveta, bi šle knjige z nami, ker gredo vedno in povsod.

In podobno velja zame. Knjige obožujem že od otroštva. Predstavljajo mi sprostitev in korak izven realnosti, so najboljša animacija, za katero ne potrebujem sodelujočega in branje ni zgolj prazno zapravljanje časa, temveč te prisili tudi k razmišljanju in čutenju, pogosto pa te knjige tudi veliko naučijo in ti pomagajo ozavestiti stvari, za katere sploh nisi vedel, da jih nosiš v sebi. Bilo je obdobje, ko sta bila otroka majhna in sem branje zanemarila, a sedaj sem spet nazaj v ustaljenih tirih. Doma berem ob poznih večerih, knjige pa gredo z menoj na vsak vikend oddih, na vsako službeno potovanje, saj večino letov `preberem`, namesto prespim in na vsak dopust, kjer mi delajo družbo na plaži in v viseči mreži. Občutek, ko v popolni temi sediš na letalu, medtem ko vsi drugi spijo in v soju lučke bereš 5. del serije knjig, čeprav prvih 4 nisi prebral ter ga v sedem urnem letu dobesedno `požreš`, saj ne greš vmes niti na stranišče in obrok poješ le z eno roko ali užitek, ko se s pogledom na otroke, ki se igrajo v morju predajaš sončnim žarkom ali v udobju viseče mreže med popoldanskim počitkom otrok prebiraš najnovejši roman, je zame sinonim za popoln odklop. Najboljši približek tistega, kar meni predstavlja dopust. Mene, ki nenehno potrebujem dogajanje, lahko na ležalnik prilepi le dobra knjiga. Tako dobra, da dobim lepljive prste, ki hlastno obračajo strani, da se moji možgani skrčijo na knjižno realnost, ki me popolnoma posrka vase in da moje srce ujame ritem glavnih junakov zgodbe in se me resnično dotakne. Zame je dobra knjiga tista, ki jo odložiš z nasmeškom na obrazu, a mešanih občutkov; s hvaležnostjo, ker si jo imel priložnost prebrati, a hkrati obžalovanjem, ker je že konec. In predvsem tista, ki jo brez slabe vesti priporočiš dalje, ker veš, da bo navdušila. Vedno znova.

Pred dopustom smo vsi na lovu za dobrimi knjigami in na mojem seznamu se jih je tokrat znašlo kar nekaj. Za prav vsako od njih sem vesela, da sem jo prebrala, hkrati pa si v tem trenutku razbijam glavo z vprašanjem, katere bodo šle, čez dobra dva tedna, z menoj na službeno pot na Kitajsko.

Ria in Noe najbolj od vseh priporočata ti dve:

  • TIPPI – Moja knjiga o Afriki, ki je osebna izpoved 10-letne deklice Tippi Benjamine Okanti, hčere dveh fotolovcev, ki sta v Namibiji opazovala močvirske mačke in opisuje svoje življenje, ljubezen do živali in sposobnost sporazumevanja z njimi, na podlagi prečudovitih, profesionalnih fotografij življenja v Afriki. Vse od ljubljenčka kameleona Leona, do neukrotljivega leoparda J&B-ja ter filmske zvezde slona Abuja. Pripoved desetletne deklice zaradi njenega nenarejenega, povsem sproščenega, iskrenega in naravnega razmišljanja takoj pritegne otroka, ki jo z veseljem posluša vedno znova. Mi jo tri tedne, odkar jo imamo, beremo čisto vsak dan in prebrali smo jo že neštetokrat. Čudovita knjiga.
  • Zakladnica živalskih zgodb je knjiga 11 zgodbic o izkušnjah oziroma doživetjih različnih živalih, ki otroka spodbudijo k razmišljanju in pogovarjanju, a so mu hkrati zanimive in zabavne. Zakaj Manca ne najde pravega darila za svojo mamico, zakaj se pingvinček ne more naučiti leteti in zakaj levček ne sme po nepotrebnem rjoveti? Primerna je tudi za manjše otroke, saj ima prikupne ilustracije.


In kaj priporočam jaz? V moji dopustniški torbiv 9 dneh dopusta sem prebrala 5 knjig, torej sem bila res pridna – so se znašle te knjige:

  • E. L. James: Gospod je nova knjiga avtorice odmevne in izredno brane trilogije Petdeset odtenkov sive, ki jo najbrž pozna vsaka ženska med 18. in 45. letom. Vse smo brale zgodbo gospoda Greya in gospodične Steel, tokrat pa se dogajanje vrti okrog aristokrata Maxima in njegove skrivnostne čistilke albanskega rodu Alessie. Alessia je iz Albanije pobegnila pred kruto usodo in se v Londonu komaj rešila krempljev kriminalcev, medtem ko je Maxim po smrti brata podedoval plemiški naziv in družinsko premoženje velikih razsežnosti. Združi ju ljubezen do igranja klavirja, ki preplete njuni zgodbi in nas znova navduši. Romantična zgodba je z erotičnega vidika veliko blažja različica Petdeset odtenkov sive.
  • Colleen Hoover: Na prvem mestu in Leto spoznanj sta dva dela zgodbe o Willu, študentu, ki je izgubil starše in svoje življenje podredil skrbi za mlajšega brata ter Layken, srednješolki, ki se po očetovi smrti z družino preseli in zaljubi v svojega novega soseda, ki je hkrati tudi njen učitelj in prav tako po smrti matere prevzame skrb za mlajšega brata. Če v to zgodbo dodamo še ljubezen do poezije in življenjske citate, ki jima jih pušča Laykenina mama, dobimo romantični roman o dveh mladih zaljubljencih, ki ga je vredno prebrati.

 

  • Samantha Young: Bostonske noči je ena tistih knjig, ko točno veš, kaj se bo v njej zgodilo, a ne veš, kako bo do tega prišlo. Spoznata se na letališču in od trenutka, ko se Ava znese nad Calebom se njune poti kar naprej križajo; sprva naključno, nato pa po zaslugi enega izmed njiju. Oba uspešna, ponosna in samozadostna, se ves čas borita z lastnimi egi, a med njima prasketa od strasti in tako potrdita, da se dva, ki se na videz najmanj marata, lahko v resnici najbolj privlačita. Strastna in lahkotna zgodba, popolna za na plažo.
  • Monica McCarty: V mraku je roman, pri katerem mi prvih nekaj strani ni bilo čisto nič jasno. Tajne vojaške operacije mi zaradi njihove kompleksnosti in političnega ozadja nikoli niso bile blizu, a ko se zgodba, po razjasnitvi ozadja, preusmeri na preživelega `tjulna` Dana in drzno morsko ekologinjo Annie, ki se skrivata po odročnih škotskih vaseh in medtem rešujeta lastne komplekse – eden strah pred življenjem z vojakom in drugi strah pred razkritjem preteklosti in resnične identitete, doseže vrelišče in te posrka vase. Le katera si ne bi želela samoobvladanega, premišljenega, na vse razmere pripravljenega pripadnika specialne enote, ki lahko v viharni noči hkrati krmari preluknjan čoln in ti povzroča mravljince v telesu? Priporočam!
  • Fearne Cotton: Sreča ni roman, ni enciklopedija, ni zgolj knjiga. Je priročnik, osebni vodnik po raziskovanju sreče – po njenem pomenu, bistvu, načinu doseganja, po iskanju sreče v vseh vidikih življenja in resničnem uživanju v njej. Vse od zanimivih intervjujev, vprašalnikov, kvizov, zabeležk, grafov in nasvetov do drobnih trikov in celo receptov. Ker se lahko sreča skriva v prav vsaki stvari, ne glede na to, kako zelo drobna ali nepomembna se zdi. Odlična knjiga za ozaveščanje sreče, za razmislek o tem, kaj komu sreča pomeni in zakaj si včasih ne dovolimo biti srečni, čeprav točno to že smo, le da se tega ne zavedamo. Ker smo vsi le korak stran od sreče.

Če imate radi biografije pa toplo priporočam knjigo Michelle Obama Moja zgodba, ki govori o življenju nekdanje prve dame Amerike, vse od njenega otroštva v odročni četrti Chicaga naprej in knjigo LeBron James Kraljeva vrnitev, ki opisuje pot kralja NBA košarke vse od prestopa k Miamiju, do vrnitve h Clevelandu in osvojitve naslova prvakov lige NBA. Za vse tiste, ki vas vsaj malo zanima vznemirljiva plat življenja znanih in slavnih in hkrati vsakdanjost njihovih tako drugačnih in odmevnih življenj.

Za konec pa dodajam še eno tistih, ki me je pustila brez besed pred nekaj meseci in se mi jo zdi vredno omeniti. Knjiga Dokler bodo zvezde na nebu, avtorice Kristin Harmel me je držala pokonci točno 2 noči na službenem potovanju v Hong Kongu. Premišljena, z zgodovinsko noto druge svetovne vojne in versko noto židovske, krščanske in muslimanske vere obarvana mešanica ljubezenske zgodbe in družinske preteklosti, v dveh vzporednih časovnih obdobjih in skozi oči treh oziroma štirih generacij žensk ene družine na dveh različnih celinah, me je pustila brez besed. Zraven te knjige sem se smejala in jokala, veliko razmišljala in se čudila, podoživljala grozote holokavsta in čutila z `mamie`. Ker lahko resnična ljubezen premaga vse prepreke, tako verske, rasne, generacijske, lokacijske kot politične. Hlipala sem in verjamem, da bo tudi marsikatera izmed vas.

Pripravila sem vam kar zajeten seznam. Knjige so lahkotne. Takšne, ki vam bodo stopile srce in omehčale kolena, takšne, ki vam bodo prebudile domišljijo in orosile oči. Takšne, ki vam bodo omogočile sproščeno uživanje pod sončnimi žarki in v senci borovcev. Imejte lepo poletje. To je edino kar šteje.

Comments

comments

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj