Dnevna soba s pogledom proti nebu

0

Ti tedne po zaključenem dopustu se z mislijo vračam nazaj. Na radiu se vrtijo dalmatinske klapske skladbe in me `malo, malo, po malo` vlečejo nazaj proti morju. Med dišeče borovce, v zavetje prijetno hladne sence, s pogledom proti jasnemu nebu, povsem brez oblačka, le tu in tam se čez zapelje kakšno letalo in pusti belo sled. Med pomirjujoče petje škržatov in šumenje podrastja, ko se po njem sprehajajo martinčki, medtem ko med popoldanskim počitkom Rie in Noeta, ležim v viseči mreži in berem eno izmed zadnjih knjižnih uspešnic. Mreža me je povsem prekrila in prav nihče me ne more videti, iz mojega prijetnega zavetja pa se mi odstira čudovit pogled proti nebu, kjer si z ene strani med borovci pot utirajo sončni žarki, na drugi strani pa kraljuje nebeška modrina vročega poletnega dne.

Naša dopustniška dnevna soba. V naselju slamnatih hišic, ki premorejo zgolj lesene postelje in omare, je moje kraljestvo dnevna soba na prostem, kot ji rada rečem. Čeprav je vsako leto pozicionirana med drugi dve drevesi in čeprav je vsako leto v malce drugačnem naklonu, ob zgodnjih jutrih in popoldnevih, v njej zares uživam. Že prvi dan mož namesti visečo mrežo, ki si jo nato cel dopust s pridom izmenjujemo, letos pa smo imeli to srečo, da smo lahko v njej ležali kar vsi štirje hkrati. Otroka se zjutraj, ko vstaneta, po navadi prideta še malo stisnit k meni v visečo mrežo; skrijem ju pod mehko koco in medtem ko ona dva uživata vsak na svoji rami, jaz izkoristim še nekaj minut za branje. Ko so vse, kar ti nudi udobje za ležanje in sedenje, le postelje v hiški brez elektrike in luči in stoli za taborjenje, je viseča mreža obvezna oprema in v naselju jo vidite pri skoraj vsaki hišici. Vsakdo, ki je že kdaj dopustoval v naselju ve, da je viseča mreža najboljša izbira za udobno poležavanje in spanje na svežem zraku.

V mislih imam seveda enojne viseče mreže, prav takšne, v kakršni smo se lani tiščali tudi jaz, Ria in Noe; tako zelo na ozko, brez premikanja, da se ne bi kdo zvrnil iz nje in pristal na kakšnem izmed kamnov pod njo. Letos pa smo kraljevali v družinski viseči mreži (najdete jih tukaj), katere nosilnost je 200 kg in (zaenkrat še) brez težav prenese težo nas vseh štirih, hkrati pa je dovolj prostorna, saj je široka kot zakonska postelja (180cm), izjemno dolga (kraljevskih 400cm), prijetna na otip in trpežna, da se lahko v njej tudi obračamo, prestavljamo iz ene strani na drugo in celo guncamo. Gre za visečo mrežo najboljše kvalitete, ki je ročno pletena iz organskega bombaža (GOTS certifikat), odporna proti raztezanju in ima mnogo vrvi za držanje, hkrati pa primerna celo za pranje v pralnem stroju. Moram priznati, da nisem imela pojma, da takšno razkošje dejansko obstaja, ampak je ne menjamo za prav nobeno drugo več. Če v njej ležim sama, se lahko ovijem v njo in skrijem pred pogledi, lahko se uležem prečno in stegnem noge ter ležim kot v naslonjaču, če sva v njej oba z možem, lahko sediva ali leživa, pa nama je super udobno, otroka si iz nje naredita gnezdece za branje, kadar pa smo v njej vsi štirje imamo dovolj prostora, da ne ležimo drug na drugem in lahko udobno beremo.

Tri tedne po zaključenem dopustu pa se z mislimi vračam nazaj in si želim, da bi lahko košček morja vselej nosila s seboj. Želim si, da bi lahko dala na morski `off`, kadar bi se mi zahotelo ali bi to potrebovala. Pogrešam brezskrbnost in poležavanje s pogledom proti nebu. Pogrešam sproščanje po zgodnjem jutranjem treningu v tišini borovega gozdička, ko večji del prebivalcev naselja še spi in s počasnim drsenjem med stranmi knjige preganjam lakoto ter odštevam minute do zajtrka. Crkljanje v zavetju jutranjega hladu, ko se otroka počasi prebujata v nov dopustniški dan. Dve uri brezskrbnega popoldanskega ležanja in prepuščanja neskončnim vrsticam zgovornih besed, ki odpihnejo misel na vsakdan, na vse, kar se ne tiče tega trenutka, medtem ko otroka nabirata moči za novo rundo morskih vragolij. Večerno poležavanje ob poslušanju škržatov in opazovanju zvezd, sproščanje v dvoje ob pritajenem šepetu brez obremenjevanja z uro in jutrišnjim dnem. Ker na morju čas stoji. Ker na morju ni skrbi. Ker se na morju drugače živi. Ker na morju uživamo v viseči mreži.

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj