Otroci se učijo z zgledom

0

Mami, zakaj se ti ličiš za v službo, jaz pa se za v vrtec ne smem? Zakaj lahko ti nosiš visoke pete, jaz pa samo nizke čevlje? Zakaj greš ti zvečer s prijateljico na pijačo, jaz pa moram iti vedno čez dan? Zakaj imaš ti v denarnici pravi denar in kartice, jaz pa tisti za igrat? Včasih se mi zdi, kot bi nad menoj bdel mini `big brother`, ki vse vidi in sliši, tudi ko nisva v istem prostoru, tudi ko sem izven dosega njenega vidnega polja, tudi ko sem jaz v stanovanju in ona zunaj in celo, ko sva kilometre narazen. Res ne vem, kako ji uspeva, a ji in tudi, ko se mi samo za kratek trenutek naivnosti zdi, da je kaj izpustila, ko sama pri sebi prikimam in se potrepljam po ramenu, za tisto drobno zmago, mi nekaj ur kasneje vrne s trojno dozo in dobljeno informacijo uporabi v čisto novi dimenziji. Nikoli si nisem mislila, da so lahko otroci tako dojemljivi in iznajdljivi. To je skoraj tako kot bi ji dala kepo gline, ona pa bi iz nje naredila vesoljsko ladjo. Tisto pravo, za v vesolje.

Otroci se največ stvari naučijo z zgledom, zato ni zastonj glavno pravilo starševstva, da moraš paziti, kaj počneš in govoriš pred otroki, a na žalost najhitreje in zelo dobro, osvojijo stvari, za katere bi si starši želeli, da jih sploh ne bi slišali ali videli. Pa vendar lahko igro ponavljanja uporabimo tudi v svoj prid in z njeno pomočjo otroke naučimo stvari, ki so koristne, ki jim bodo v življenju prišle prav, ki jih bodo prej ali slej morali obvladati, četudi se jih trenutno otepajo. Če kar naprej ukazujemo in pridigamo, izgubimo tako na kredibilnosti kot avtoriteti, zato je veliko bolje, da stvari otrokom pokažemo, da jih neštetokrat ponovimo, da jih počnemo skupaj z njimi. In tako je tudi z umivanjem zob.

To je eno izmed tistih opravil, ki ga otroci res ne marajo; v iskanju izgovorov pa so bolj veleumni od samega Einsteina – zob si ne morejo ali ne želijo umiti, ker so preveč utrujeni, ker so še vedno lačni, ker ne znajo delati pravilnih krogov, ker je ščetka pretrda, ker je zobna pasta preveč sladka, ker so ščetke v spodnji kopalnici, ker si jih bodo raje jutri, ker so si jih že v vrtcu in še bi lahko naštevala. Pri nas smo z umivanjem zob začeli zelo zgodaj, še preden so se pojavili prvi zobje in smo intenziteto umivanja prilagajali rasti zob. Šlo je za uvajanje rutine, za navajanje na umivanje, na spoznavanje s ščetko, za okušanje zobne paste, za osvajanje prvih prijemov in vselej smo zobe umivali skupaj. Najprej midva otrokoma, potem malo vsi skupaj in spet midva otrokoma. Zraven smo se veselo pačili, kazali zobe, pokali mehurčke, izvajali obrazno telovadbo in se predvsem zabavali. V nekem obdobju smo si pomagali celo s peščeno uro, zgodbicami o zobkih, miškah in umivanju ter pesmicami. Vse, samo, da sta dovolila, da jima umijeva zobe in pri tem še sodelovala. Predvsem pa sva bila nepopustljiva in dosledna.

Zobna higiena je ključnega pomena, ne zgolj za zdravje zob in dlesni ter celotne ustne votline, temveč tudi za zdravje celotnega telesa, saj se iz nje bakterije in virusi prenašajo po celotnem telesu, igra aktivno vlogo v prebavnem traktu, hkrati pa ne gre zanemariti tudi vizualnega pomena zob oziroma zdravega in lepega nasmeška. In te stvari sva jima ponovila neštetokrat. Na njima razumljiv, a jasen način. Gledali smo slike zob in zobne gnilobe in se pogovarjali, zakaj je za zobe in dlesni zdrava trda hrana, zakaj moramo uživati čim manj sladkorja, zakaj je za pitje najboljša voda, zakaj je pomembno, da veliko žvečimo, kakšno vlogo imajo zobje pri oblikovanju glasov in izgovarjanju besed, zakaj je za zobe ne samo potrebno, temveč tudi vredno skrbeti ter kakšno vlogo ima pri tem zobozdravnik – vse od tega kaj počne, zakaj počne, kako skrbi za zobe, do tega kako pogosto ga moramo obiskovati. Ni dovolj, da otrokom zgolj navedemo dejstva, postavimo pravila in od njih zahtevamo, da jim sledijo; stvari jim je potrebno razložiti, jih usmeriti, jim pomagati in jim predvsem pokazati – kako. Tako, da tudi jaz jem celo jabolko, da tudi jaz pijem vodo, da tudi jaz grizljam oreščke, da tudi jaz ne jem nezdravega sladkorja in da si tudi jaz dosledno, redno in pravilno umivam zobe. Vsak dan. In otrokom je potrebno pri umivanju pomagati. Zobozdravniki pravijo, da vsaj dokler ne znajo sami pisati (ne vem od kod ta mejnik, a to nam je zadnjič povedala zobozdravnica).

Mi sicer z umivanjem zob nikoli nismo imeli velikih težav, a tudi Ria je pred časom izjavila res bistroumen izgovor – rastla ji je šestica in zvečer je pred umivanjem zob izjavila `Ne morem si umiti zob, ker mi potem šestka ne bo več rastla. Čisto mala je in ščetka jo bo prestrašila. ` Bili so trenutki, ko se jima ni ljubilo, ko je bilo narobe vse, od ščetke do paste in celo načina, kako sem jima med ščetkanjem držala brado, ampak odkar imamo doma nove Philips Sonicare ščetke, se umivanja zob veselita, saj ju je njuna Philips Sonicare for Kids popolnoma prevzela. Zaljubila sta se v Sparklyja, pardon, Ria ga je poimenovala Pikica in Noe Marko Polo, ljubkega pošastkota iz aplikacije, ki se je izvalil iz jajca, ko smo ustvarili njuna profila v aplikaciji in mu sedaj umivata zobe, ga hranita, oblačita in se z njim igrata. Všeč jima je možnost spreminjanja videza ščetke ter priloženi tatuji, popolnoma navdušena pa sta tudi nad dejstvom, da oba uporabljata eno ščetko in zgolj menjujeta glavo. Seveda je zdaj najpogostejša težava, kateri si bo prvi umival zobe. Zobna ščetka z aplikacijo??? Ja! Nekaj najboljšega, saj vam pomaga, da otroke na njim razumljiv in prijazen način poučite o ustni higieni in jih hkrati spodbuja k ščetkanju, saj s tem osrečujejo pošastkota in zbirajo nagrade, medtem ko staršem omogoča spremljanje čiščenja zob. Vsak otrok se je pripravljen potruditi, če mu je obljubljena nagrada in Sparkly jih nagrajuje za vsako ščetkanje, če se le dovolj potrudijo. A veš tisto, ko mu umiješ zobe, za nagrado dobiš sladoled in ga hočeš takoj nahraniti z njim, pa ga odkloni? To je zgled! Ne bo sladoleda, ker si je ravnokar umil zobe. Aplikacija omogoča tudi spremljanje časa ščetkanja in trening ščetkanja, medtem ko ščetka omogoča dva načina ščetkanja in zagotavlja do 75% večjo učinkovitost kot ročna zobna ščetka, je ergonomsko oblikovana in prilagojena otroškim rokicam, dve velikosti glave, pa omogočata popolno prilagoditev ščetkanja glede na starost otroka; mi smo dali Noetu manjšo in Rii večjo glavo ščetke. Če ne bi videla in preizkusila, ne bi verjela, ampak sonična zobna ščetka naredi več kot 500 gibov na sekundo in resnično temeljito očisti zobe, medtem ko otroka opazujeta pošastkota in povsem pozabita, da si umivata zobe.

Midva pa jima parirava s ščetko Philips Sonicare DiamondClean Smart, ki je prav tako podprta z aplikacijo, ki ima priložen kozarec za polnjenje in potovalno torbico in je resnično vrhunska, saj aplikacija omogoča spremljanje, katere dele si pri ščetkanju izpustil, kateri so težavni, katerih predelov nisi dovolj učinkovito sčistil in te opozori, če pritiskaš premočno, medtem ko glava ščetke zaradi mikročipa samodejno izbere nastavitve in te opozori, ko jo je potrebno menjati. Nikoli si nisem mislila, da je lahko v eni zobni ščetki toliko napredne tehnologije in da imaš lahko svoje celotno zobovje dejansko na dosegu roke, pardon, na svojem telefonu. Vrhunska zobna ščetka, ki odstrani do 10-krat več zobnih oblog, poskrbi za do 7-krat bolj zdrave dlesni in odstrani do 100% več madežev, a kaj bi s statistiko, če pa je dejanski rezultat še boljši. Zobje so končno tudi na notranji strani povsem gladki, čez dan pa `okosmatijo` bistveno počasneje, saj se ostanki hrane na gladke zobe težje primejo. Jaz imam že v osnovi nekoliko bolj rumeno barvo zob, po enem tednu čiščenja s Philips Sonicare DiamondClean Smart pa so, brez uporabe posebnih sredstev ali zobnih krem, vsaj dva odtenka bolj beli.  Marsikdo bi rekel, da so to le številke, jaz pa pravim, da so to vendarle moji zobje, ki so vredni vsake dodatne minute čiščenja.

Dvojno pakiranje zobnih ščetk je izredno priročno. Imamo samo dve ščetki, uporabljamo pa ju vsi štirje, saj imata priložene dodatne glave, ki se hitro in enostavno menjujejo in tehnologija je navdušila prav vse; celo mene, ki sem sicer za takšne stvari povsem nedovzetna. Mož se je včasih navduševal na videoigricami, zdaj pa je popolnoma navdušen nad zobno ščetko. Kako zelo se nam spremenijo interesi in kako pomembne nam, ko postanemo starši ali pa zgolj starejši, postanejo stvari, ki so se nam prej zdele povsem nerelevantne. Ria in Noe kar naprej štrckata po telefonu, tako da smo aplikacijo namestili še na možev telefon in lahko Marka Pola in Pikico urejata hkrati; tako imata oba profil na obeh telefonih, čeprav ga Noe največ koristi na moževem telefonu in Ria na mojem; tako si namreč običajno tudi umivamo zobe. Le tako se izognemo prerekanju in odmerjanju časa, namenjenega igri s pošastkom.

Vedno obstaja način, da tudi najbolj neljuba in naporna opravila nekako približamo otrokom. Vedno začnimo z zgledom in pokažimo, kako to počnemo mi, saj bodo otroci vedno najprej uporabili izgovor `saj ti tudi`. Bodimo jim torej dober zgled. Hkrati pa poiščimo načine, ki jih bodo še dodatno spodbudili k pravilnemu ravnanju in osvajanju dobrih navad. Tokrat je to zobna ščetka Philips Sonicare for Kids in vem, da bi marsikdo izmed vas dal vse, da bi si otrok vsaj enkrat z veseljem umil zobe in vsaj enkrat z nasmehom sedel na zobozdravniški stol. Odslej si bodo želeli zobe umivati kar naprej. Verjemite! 🙂

____________________________________________________________________

Objava je nastala v sodelovanju s Philips Slovenija.

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj