Pomaranče in lepotni standardi

0

Sprehajam se po trgovini in izbiram sadje, sezonsko, čim bolj osvežilno, s čim večjo vsebnostjo vode, čim bolj okusno in med vsem pred-, po- in sezonskim sadje zagledam pomaranče. Vedno so tam; decembra, marca, avgusta, oktobra, tudi ko ni lubenic in jagod, ko ni kivijev in mandarin, pomaranče vedno so. Uvožene z vseh možnih koncev sveta, enkrat z juga, drugič z zahoda ali vzhoda, kar me pravzaprav sploh ne moti, nisem pikolovska kar se teh zadev tiče, poleg tega pa sploh niso pomembne pomaranče, ker jih med marcem in oktobrom nikoli ne jemo.

Je pa v teh mesecih vsekakor sezona pomarančne kože, ki svoj vrhunec doseže maja in se vleče tja do avgusta. 8 trikov za odpravo celulita, znebite se pomarančne kože v 10 dneh, spijte trikrat več vode in imejte čvrsto zadnjico, vaje za instantno odpravo celulita, 5 super živil, ki topijo maščobo, sedem napitkov, ki bodo učvrstili kožo in bla bla bla… Triki, nasveti, predlogi, vaje, napitki, jedi, živila, kreme, tretmaji, masaže…

Probala sem že vse; od anticelulitnih krem in olj, do masažnih ploščic in krtačk, rolerjev in blazinic, knajp varianto tuširanja, spila sem po 5 litrov vode na dan in se počutila kot žaba, telovadila, kolesarila in hodila na fitnes, izločila sladkor in ogljikove hidrate, zjutraj jedla samo sadje ali pa sadja sploh ne, pila zelenjavne smutije in jedla tople in hladne zelenjavne juhe, poskusila sem cel kup super živil in čudežnih mešanic, probala sem varianto z več spanja in tudi z manj spanja, pa ni bilo rezultatov. Ne glede na to, če sem jedla samo zelenjavo ali pa sem se basala s čokolado, je bilo stanje isto. Četudi sem se vsako jutro in vsak večer 10 minut masirala z anticelulitnim oljem, da so mi skoraj odpadle roke in sem bila vsa prepotena zraven, ni pomagalo. Niti obloge iz blata ali morskih alg, zaradi katerih sem vsak večer po 60 minut stala, da so čim bolje učinkovale in uničila cel kup spodnjega perila, niti zelenjavni smutiji, ki so mi obračali želodec in zmanjševali apetit ter povzročali odpor do hrane.

Lahko bi rekla, da sem šla čez kalvarijo poskusov, kako se hitro, srednje hitro ali počasi znebiti celulita, pa se ga še nisem. Odkar sem prišla v puberteto je stanje enako; nič več in nič manj, tudi v nosečnosti ga nisem dodatno pridelala, a tudi izginil ni. Ne jej soli, veliko pij, izloči sladkorje, izogibaj se zelo sladkemu sadju, ne jej bele moke in škodljivih ogljikovih hidratov, izogibaj se predelani hrani, ne pij gaziranih pijač, ne hodi pozno spat, ne pij alkohola, ne pij kave, ne kadi, veliko se gibaj in ne živi stresno, izogibaj se psihičnim naporom. A res? Potem je najbolje, da preneham živeti. Večine od teh stvari ne počnem, razen hodim pozno spat in stresno živim, a tako pač je, tega ne morem spremeniti, pa če bom imela zato do smrti celulit. Pač bom. Briga me.

`Fopajo` nas s tem in onim, predstavljajo takšne in drugačne kreme, serume, pilinge in olja, v resnici pa je večina odvisna od genetike, presnove, telesne zasnove in načina življenja. Ga pač imam. Pač imam takšno strukturo podkožja in ne glede na to, koliko bom shujšala in kako dolgo bom stradala ali telovadila, bo še nekaj časa tako. In potem grem v kopalkah na plažo in se pred tem stokrat pogledam v ogledalo, 20 krat popravim kopalke in na plaži občudujem vse, ki ga nimajo in se sprašujem, kako jim to rata. Prvi dan. Drugi dan se samo še 10 krat pogledam v ogledalo in se nič več ne sprašujem, kako jim rata in nič več ne občudujem, ker sem preveč zaposlena z otrokoma in tretji dan se tudi pogledam več ne, nase navlečem od soli rahlo zbledele kopalke, na ramo obesim dve torbi nabasani z brisačami, kremami, igračami, pijačami in prigrizki, nataknem sončna očala in grem. Briga me, kaj drugi vidijo, jaz sem se že adaptirala in po teh sedmih ali desetih dneh se bom s celulitom ukvarjala samo še vsako drugo ali tretjo soboto, ko se bomo šli kopati, potem pa nanj spet pozabila.

Moški  ne ločijo grobega ometa od finega, mornarsko modre od kraljevsko modre in lanu od bombaža, kako za vraga bodo potem videli celulit? Jaz sem ga pa itak že zdavnaj vzela za svojega in zato raje kot za anticelulitne kreme in obloge, zapravljam za izlete z otroki in dobro hrano. Tistega, ki zmoti moj celulit, lepo vabim, da mi plača še kakšnega izmed teh tretmajev, ko te oblečejo v `vesoljske` obleke ali super mini tangice in sploh ne vem, kako se jim reče, ker se s tem enostavno nimam časa, niti volje, ukvarjati.

Celulit je baje grd, ker so ga za takšnega označili izkušeni uporabniki in strastni zagovorniki `fotošopa`, ki postavljajo lepotne ideale in pozabljajo na pristno in naravno lepoto, ki ustvarjajo nemogoča razmerja med pasom, boki in prsmi in ustvarjajo iz kože plastiko. Vse tiste super lepe in umetne dame imajo, prav tako kot vse me, celulit in odvečno kožo in povešene prsi in brazgotine in strije in še cel kup drugih nepravilnosti, v nas pa z narejeno popolnostjo zbujajo dvome in zbijajo samospoštovanje. Jaz sem to že zdavnaj prerastla, verjamem, da nas je večina, me pa na tem mestu upravičeno skrbi za naše otroke; lepotni standardi so se v zadnjih letih namreč drastično spremenili in `kloniranje` je totalno in.

Jaz bom letos na plažo spet nesla (tudi) celulit. Na srečo ga vsaj ne rabim nositi v torbi, ker res ne vem na katero ramo bi jo obesila ali v kateri roki bi jo držala. 🙂

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj