“Mami, smo mi bogati?”

0

Ko sva se danes z Rio peljali po opravkih, sva se v avtu pogovarjali o akciji Božiček za en dan. Spraševala me je, zakaj bomo obdarili neznane otroke, zakaj jim bomo podarili igrače, ki jih niti ona dva nimata in zakaj oni ne dobijo igrač od svojih staršev. Kakšni dve leti nazaj sem ob takšnih vprašanjih najprej pomislila, kako naj ji razložim, danes pa mi je jasno, da je jasna, preprosta in čeprav kruta resnica, vselej najboljši odgovor. Ker starši nimajo denarja, ker nimajo denarja za stvari, ki niso nujno potrebne, ker nekateri otroci sploh nimajo staršev ali preprosto zato, ker je lepo nekomu polepšati praznike. Takoj ji je bilo jasno in tako se je začel najin pogovor razvijati v smer hvaležnosti, skromnosti, prijaznosti in sočutnosti. Pomembno je, da se otroci zavedajo, da obstajajo ljudje, ki imajo manj od njih in da so stvari, ki se jim zdijo povsem samoumevne, za nekoga prava redkost. Pomembno je, da znajo pomagati, da znajo stopiti naproti, a vendarle ne čutijo pomilovanja, da se znajo odreči v korist drugega in da razumejo, da je tisto kar največ šteje, še vedno nematerialne narave.

V nekem trenutku, ko mi je razlagala o otrocih v Afriki in tem, kako bi bilo lepo, da bi lahko vsak otrok od Božička dobil darilo, me je vprašala: “Mami, smo mi bogati?” Povsem instinktivno sem ji na prvo žogo odgovorila “ne”, takoj za tem pa sem se zavedla, da sem ga pošteno vsekala mimo in v isti sapi nadaljevala “če misliš na denar, nismo bogati, ampak obstaja več vrst bogastva in v resnici je vsak človek bogat.”

Pred veliko leti sem najbrž ponotranjila razmišljanje, da je edino bogastvo, ki ljudi zanima in edino, ki šteje, finančno oziroma materialno bogastvo.To je tisto bogastvo, za katerim se vsi ženemo, tisto, ki nam prinaša varnost, položaj v družbi, tisto, ki ustvarja status in ki nam utira poti. Odkar sem mama, odkar imam lastno družino, pa se bolj kot kadarkoli prej zavedam, da nobeno materialno bogastvo ne more nadomestiti tistega, ki ga vsak dan nosim v svojem srcu, ki ga vsak dan objamem z lastnimi rokami, tistega, ki je včasih strašno glasno in nadležno, a že drugi trenutek neprimerljivo in neocenljivo.

V petih minutah, kolikor sva jih potrebovali od bencinske črpalke do doma, sem ji želela čim bolj jasno in nazorno razložiti, da smo bogati, ker imamo drug drugega, ker se imamo radi, ker si stojimo ob strani, ker smo zdravi, ker imamo streho nad glavo, predale čistih oblačil in poln hladilnik. Želela sem ji dopovedati, da je najino bogastvo doseglo neocenljive vrednosti v trenutku, ko sva postala starša, da mogoče res nimamo 5-, 6- ali 7- mestnih številk na računu, razen če zraven štejemo še decimalke, a smo vendarle veliko bogatejši kot se v resnici zavedamo in da moramo biti za to neskončno hvaležni. Takrat so se mi prikradle solze v oči. Solze hvaležnosti, ker sem lahko mama, ker imam razumevajočega moža in ker ne rabim razmišljati, kaj bo prinesel jutri. Res smo lahko hvaležni. Neskončno hvaležni za vse drobne in malo večje stvari, neskončno hvaležni, da smo lahko v teh decembrskih dneh drug z drugim, neskončno hvaležni, da imamo vse, česar denar ne more kupiti.

Zato otrok moj. Če te zanimajo številke – imamo vse kar potrebujemo, a nismo bogati, najbrž nikoli ne bomo, ker težko verjamem, da se da do neštevnega bogastva priti na pošten in počasen način. Če te zanima bogastvo, ki ga nosimo v sebi in ki je celo mnogim z veliko denarja nedosegljivo, pa smo bogati. Zares zelo zelo bogati. In vsak dan bomo bogatejši, če se bomo tega zavedali in bomo znali to ceniti. In to je edino resnično bogastvo, ki ga moraš poznati in za katero želim, da ga nosiš s seboj. Ker zanj ne potrebuješ bančnih kartic in zajetnih računov, le ogromno srce, ki zna ljubiti.

Naj bodo ti decembrski dnevi še posebej bogati. Za prav vsakogar izmed vas. To je edino bogastvo, ki je zastonj, a hkrati najdragocenejše!

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj