Prigrizek za nepozabna doživetja

0

Včasih sem pašteto pripravljala sama. Včasih sem vsaj tri krat na teden pekla. Včasih sem vsako jutro pila svež sadno zelenjavni smoothie. In včasih sem tudi humus pripravljala sama. Namakanje čičerike, kuhanje, prebiranje olupkov, pasiranje, dodajanje začimb. Dva dni dela, za dva dni `jela`. Čeprav še vedno veliko in zelo rada kuham, sedaj vsaj pri nekaterih stvareh ubiram bližnjice, vendar nikoli na račun raznolike in zdrave prehrane. Če hočem uravnotežit sladkarije, ki jih otroka pojesta, ju moram precej premišljeno in prebrisano nahraniti tudi z vlakninami, vitamini in minerali in to je še posebej zahtevna naloga, kadar smo z doma.

 

 

Večja kot sta otroka, več se potepamo. Naši vikendi so postali zelo dinamični, veliko smo v naravi, hodimo na izlete, vikend oddihe, počasi pa ju trenirava tudi že za kakšno daljše potovanje, čeprav se mi zdi, da glede na to, kolikokrat morata na stranišče, kako pogosto sta žejna in da ju lakota muči takoj, ko zapustimo domačo ulico, bomo potrebovali še kar nekaj treninga. Kadarkoli kamorkoli gremo, imamo s seboj vedno prigrizke. Običajno so to kakšni piškoti, sadne kašice, smokiji, krekerji, slane palčke in podobno. Kadar gremo na daljši izlet ali celodnevno kopanje, sankanje ali pohod pa vzamemo s seboj tudi sendviče, jogurte in pudinge. Želim si, da bi jedla bolj zdravo in predvsem, da bi jedla več zelenjave. Zato jo pasiram, kuham, skrivam, dajem v omake, pa jo vedno izbrskata, še posebej Ria. Včasih postane priprava zdravih prigrizkov cel projekt. In več kot bo sonca, več bo teh projektov.

 

Zadnjih nekaj, že skoraj pomladnih tednov, veliko preživljamo v naravi. V Mariboru imamo kar nekaj gričev in hribov, ki so primerni za družinski rekreativni izlet z otroki in glede na to, da je na Pohorju še sneg, tudi na Trikotni jasi, sedaj redno obiskujemo Piramido in Kalvarijo. V soboto smo morali izkoristiti lepo vreme, sonce je prav klicalo po popoldnevu v naravi in zato smo se odpravili na Kalvarijo. Na vrh griča smo se povzpeli po 455 stopnicah. Celo Noe je povsem sam prilezel na vrh. Brez držanja za roko, brez nošenja, brez pritoževanja; Ria pa je itak vsakič hitrejša.  Preden smo se odpravili proti cerkvi Sv. Barbare, kjer smo se igrali skrivalnice, tekali okrog cerkve, opazovali Maribor in iskali ostanke jesenskih plodov, smo si privoščili malico. Tokrat smo namesto klasičnih prigrizkov vzeli s seboj Argeta zelenjavni namaz humus natur. Za naju sem pripravila svežo zelenjavo narezano na palčke – bučke in korenje, otroka pa sta v namaz pomakala smokije; tiste debele, brez arašidov in glutena.

 

Če jesta Argetino Junior pašteto, bosta najbrž navdušena tudi nad zelenjavnimi namazi, sem pomislila. Saj so čisto podobni. Po drugi strani pa sem dvomila, saj Ria zelo dobro voha in prepoznava zelenjavo in jo je res težko pretentati. Seveda sta takoj vedela, da to ni Junior pašteta, že po embalaži, ju je pa vseeno zanimalo, kaj se skriva v kozarčku. Novi Argeta zelenjavni namazi so vegetarijanski, brez konzervansov, brez ojačevalcev okusa in brez barvil in so na voljo v petih različnih okusih: paprika pikant, humus natur, rdeča pesa in hren, črne olive in rdeča paprika. Otrokoma je bil najbolj všeč humus natur, to je tudi edini namaz, ki sta ga zares jedla, ker je nevtralnega okusa in se odlično poda tako k smokijem kot temni čokoladi (ne me vprašat kako, otroci pač lahko). Meni je bil najbolj všeč namaz črne olive, možu pa rdeča paprika. Včeraj sva namaze uporabila v tortilja zvitkih; zmešaš eno žlico namaza in eno žlico jogurta, skute ali česa podobnega in s tem premažeš tortiljo, jo poljubno nadevaš, midva sva jo s piščancem in zelenjavo ter slanino in zelenjavo in zviješ. Preprosta, okusna in zdrava malica za v službo ali na pot. Nama so zelo všeč, ker so praktični, okusni in zdravi in ker ga lahko dam enkrat na kruh, drugič v tortiljo in tretjič ga jem na žlico.

 

Odviješ pokrovček, namažeš, pomočiš, zmešaš, nadevaš – izprazniš in uživaš v preprostem, zdravem in okusnem obroku. Nato kozarček umiješ, odstraniš nalepko in ga uporabiš za sponke, otroške barvice, vanj posadiš zelišča, izdelaš čajno lučko ali v njem gojiš avokado. Mi smo namaze v soboto vzeli s seboj na pohod, v nedeljo smo jih degustirali pred televizijo, nesli smo jih na gimnastiko in telovadbo, midva pa sva si z njimi pripravila malico za v službo. Čaka nas precej živahen mesec in namazi nas bodo spremljali prav povsod. Drug teden gredo celo z nami na morje. Popoln obrok na vseh nepozabnih doživetjih in priložnost za nepozabna doživetja ponujam tudi tebi – skoči na https://zelenjavni-namazi.si/ in izberi svoje doživetje. Uganeš, kaj sta izbrala Ria in Noe?

________________________________________________________________________

Objava je nastala v sodelovanju z Argeta.

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj