Prav posebno kulinarično razvajanje

0

Večina vas ta projekt že pozna, vse tiste, ki ga ne, pa vam polagam na srce in toplo svetujem, da ga testirajte. Ja, prav zares. Vzemite si dobri dve uri časa, se lepo uredite (ali pa tudi ne) in se pojdite kulinarično razvajat v eno izmed restavracij ali gostiln kamor sicer poredko zaidete, sploh ne zaidete ali pa je v resnici veliko predraga za vaš žep. To je 9 dni trajajoč projekt, ki vam odpira vrata k vsem kulinaričnim veljakom, strokovnjakom in slovenskim super chefom. Če še ne veste o čem govorim, gre za Teden restavracij. Devet dni imate v kar 99 slovenskih restavracijah odprta vrata in lahko svoje brbončice razvajate z menijem za 17 eur, cena menija je toliko kot zadnji dve številki leta (2016 – 16 eur, 2017 – 17 eur). Vedno poteka v dveh obdobjih, pomladanskem in jesenskem oziroma bolje rečeno v marcu in oktobru in vedno postreže s presenečenji, tako pozitivnimi kot negativnimi, a dejstvo je, da imamo pač različne okuse.

Tedna restvaracij se udeležujeva že nekaj let, a sva ža obiskala le nekaj mariborskih restavracij, vsake pol leta pa se sedaj že tradicionalno Tedna restavracij udeležimo tudi s prijateljicami. Želela bi si, da bi nama uspelo obiskati še več restavracij, poskusiti še več jedi in oceniti še več menijev, a vedno pride kaj vmes, poleg tega sva nekaj tednov zaradi dojenčkov izpustila. Na jesenskem tednu sem od treh rezervacij pristala na samo eni, ker sta bila otroka dva tedna skupaj bolana in enostavno nisva mogla nikamor, zato še posebej upam, da bova to nadoknadila v pomladanskem tednu, ki je pred nami.

Prihajajoči teden restavracij bo trajal od 10. 3. do 19. 3. 2017 na izbiro pa imate kar 99 restavracij. Večina najboljših je običajno že takoj razprodanih, poleg tega pa ima kar nekaj restavracij tudi omejene kapacitete oziroma določene ure za obisk, kar zna zadevo še malce zakomplicirati. Vsakič s eodločim, da bom hitra, da bom rezervacije opravila takoj prvi dan, da bom ja dobila tiste, ki si jih res želim, pa mi ponavadi uidejo; jaz pozabim, čas zbeži, ko se spomnim pa so rezervacije že nekaj dni odprte in ostanem brez. Seveda hitro izberem alternativo, a tako se dogaja že nekaj časa.

No, letos sem imela srečo. Včeraj sem videla, da so rezervacije že odprte (odprte so od 24. 2. 2017 – kakšna srečnica, da sem naletela na prvi dan) in se odločila, da hitro naredim rezervacije ter držala pesti, da je še kaj prosto. Dve rezervaciji sem naredila preko telefona, dve preko elektronskega obrazca oziroma elektronske pošte. Glede na to, da si zelo zelo redko vzameva čas zase, je to odlična priložnost za razvajanje v dvoje in čas samo za naju, pa čeprav bo ta teden najina lchf prehrana na polno trpela. Je pač vredno! Dve dobljeni, dve pod vprašajem. Kot vedno, ena izmed tistih, ki mi vedno uidejo in si jo zelo želim. Danes zjutraj pa sta me čakala kar dva potrditvena emaila. Štiri od štirih in končno nas čaka miza tudi v restavraciji, ki mi res že dolgo dela skomine in za katero sme precej prepričana, da še dolgo ne bi šla tja. Čisto odkrito priznam, da mi je 60 eur, 80 eur ali še več na osebo, občutno predrago za meni. Pač nisem tak človek, kljub temu, da zelo rada dobro jem, da cenim delo vseh chefov in njihove domislice, da so zame pravi navdih in da se zavedam, koliko dela, garanja in priprav ter kako kvalitetne sestavine so potrebne za dober krožnik. In čudim se jim; njihovi brezmejni kreativnosti, izjemni domiselnosti, nenavadnim inovacijam in pravim čudesom, ki jih postavljajo na krožnik. Zato se letošnjega tedna restavracij še toliko bolj veselim, ker sem rezervacija naredila v restavracijah, ki niso samo povprečne ali zelo dobre, ampak naravnost odlične, nadpovprečne. Eno izmed njih sva že obiskala, druge tri bodo nekaj povsem novega in že zdaj sem malce na trnih, že zdaj me daje živčnost in vznemirjenje. Priznam, da včasih ne vem dobro, kako se katere jedi lotiti, kje začeti in kje končati, kaj zmešati, kaj spiti in kaj jesti z roko. Kot kulinarike neuki laik se včasih počutim prav butasto, a še vedno mi je najboilj pomembna hrana, ne glede na to, kako prav ali narobe jo spravim vase. Bom že natrenirala, sčasoma bom najbrž osvojila tudi te finese.

Želim si, da bi prišel Teden restavracij, ko bi lahko vsak dan jedla v drugi in se celih devet dni kulinarično razvajala, dobesedno. Najbrž bom morala še nekaj let počakati, a zagotovo bo vredno.

Katero restavracijo nama priporočate, kje ste imele res super izkušnjo in kje so vas več kot prepričali? Vesela bom priporočil, morda naredim še kakšno rezervacijo. 🙂

P.S.: Fotografije so vzete s spletne strani Tedna restavracij

16864582_1229415437126782_4571865085198409845_n

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj