Lesena zobna ščetka- zakaj ja in zakaj ne?

0

Pri nas otrokoma čistimo zobe odkar sta jih dobila, sprva smo zato uporabljali mehke zobne ščetke, nato ščetke s ščetinami na eni in grizalom na drugi strani in potem prave zobne ščetke, primerne za njune zobe in starost. V zadnjem času pa je celo med zobne ščetke zavel nov veter in pojavile so se tudi lesene zobne ščetke, nad katerimi sem se, seveda, navdušila tudi jaz. Doslej smo leta uporabljali Curaprox zobne ščetke in smo bili nad njimi navdušeni, a ko mi je bila ponujena možnost testiranja lesenih, sem bila seveda takoj za. Zanimalo me je, kako se obnesejo, kako sčistijo zobe, kakšne so na otip, kako se obnašajo v vodi, kako bosta nanje odreagirala otroka. 

Kozmetix nam je poslal družinski komplet eko zobnih ščetk iz bambusa podjetja Nordics, v katerem sta dve veliki in dve majhni zobni ščetki; veliki imata ščetine modre in rumene barve, majhni pa roza in modre barve, tako smo dobili vsak svojo ščetko in ni bilo nobenih težav z ločevanjem. Ria jo je želela preizkusiti že prvi večer, jaz pa z radovednostjo nisem zaostajala, a ko sva začeli z umivanjem zob, sva doživeli manjši šok. Zobne ščetke ne drsijo v rokah in so na otip bolj robustne od plastičnih, kar je v prvem trenutku malce moteče, a se na to navadiš. Še bolj poseben je namreč občutek v ustih; glava zobne ščetke se mi je, čeprav v resnici ni, zdela nekoliko večja in predvsem bolj okorna, ščetine pa so bile na začetku precej ostre, a je tudi ta občutek po dveh ali treh umivanjih izginil. Čeprav se ščetke po obliki in velikosti ne razlikujejo bistveno od vseh ostalih ščetk, so zaradi razlike v materialu na začetku precej drugačne, a se jih hitro navadiš. Ščetine so različnih dolžin, kot bi bile oblikovane v čopke in zato veliko lepše objamejo zobovje; čeprav so se mi sprva zdele ostre in so mi malce ranile dlesni – ne vem, morda sem se morala jaz navaditi ščetke ali pa sem bila še od prejšnje navajena, da sem premočno ščetkala, kar pri tej ščetki ni potrebno, so se po nekaj umivanjih izkazale za veliko bolj učinkovite in natančne. Zobje so bili veliko bolj čisti, obloge so se nalagale počasneje in v manjših količinah, čutila sem, da imam čisto prav vsako špranjico med zobmi, za kar sem poprej potrebovala zobno nitko. Po nekaj dneh sem bila nad ščetko navdušena in zdi se mi, da so moje dlesni odslej bolje prekrvavljene, zobje pa veliko bolj čisti.

Pa otroci? Ona dva sta zgodba zase. Oba si zelo rada umivata zobe, a od vsega umivanja je najbolj zabavno grizljanje ščetke, kar je posebej ljubo opravilo Noetu. Zob si sicer nikakor ne umiva rad, še posebej, ko mora stati ob umivalniku in držati odprta usta, takrat zna to postati pravi podvig, medtem ko Ria v umivanju zob uživa, še posebej če jih lahko ščetka med sedenjem na kahli, tako zvečer prihraniva čas, sedenje pa narediva bolj zanimivo. No, ona je nad ščetko navdušena, zelo rada si umiva zobe z njo in še posebej všeč ji je, ker ima njena ščetine roza barve. Včasih so morale imeti ščetke različne motive, poslikave, vzorce, ta pa je čisto preprosta in ima samo roza ščetine, a tudi to zadošča, poleg tega pravi, da so ščetine mehke in jo prijetno žgečkajo. Za razliko od nje Noeta modre ščetine ne ganejo, veliko raje bi jo grizel kot si z njo umival zobe, vidne razlike med navdušenjem nad prejšnjimi in temi pa nismo opazili.

Pri nas doma zobne ščetke hranimo v lončku za ščetke s 4 odprtinami, kar pomeni da ne visijo in se ne odcejajo ter posledično sušijo, temveč se morebitna odvečna voda po spiranju ščetke steka v lonček, zaradi česar zobna ščetka stoji v kakšnem milimetru ali dveh vode, ki jo vsrkava skozi konec ročaja in je posledično ves čas mokra. To me je pri teh ščetkah zmotilo. Manjka jim kakšna zaščita na koncu ščetke, morda gumijasta prevleka ali samo premaz z barvo, ki je odporna na vodo – ročaj je sicer termalno obdelan in obdelan s postopkom karbonizacije, zaradi česar les ni premočljiv, hkrati pa ga to ščiti pred razrastjo bakterij in plesni, a bi bil občutek vendarle boljši, če les ne bi ostajal vlažen. Druge pomanjkljivosti pri ščetkah nismo opazili. Vsi smo bili nadvušeni nad njimi, všeč nam je dizajn, všeč so nam barvne ščetine in posebej všeč nam je, kako dobro sčistijo zobe, kar je konec koncev najpomembneje. Poleg tega pa so ščetke povsem naravne in še eko, ščetine pa ne vsebujejo BPA. Tudi cena družinskega paketa se mi zdi ugodna, 16,90 eur za štiri ščetke je povsem normalna in konkurenčna cena v primerjavi z ostalimi, želela bi si le, da bi bile dostopne v fizični trgovini, super pa bi bilo tudi, da bi se dalo izbirati poljubne barve ščetin (da si lahko družina sama sestavi paket po meri).

Upam, da jih bodo čimprej imeli v kakšni drogeriji ali trgovini in bodo posledično bolj dostopne, saj so nam res zelo všeč.

______________________________________________________________________________________________________

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Kozmetix , če želite preveriti njihovo ponudbo, pokukajte na njihovo spletno stran ali FB stran. <3

20170301_153354 20170301_153433 20170301_153534 20170301_153629

Na spodnji fotografiji so naše ščetke po štirih tednih uporabe.

20170329_120629

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj