Otrok mora imeti urejeno prebavo

0

Pogosto previjanje, masiranje trebuščka, masiranje podplatov,(pre) pogosto dojenje, pravilno pristavljanje, nošenje na trebuščku, pasenje kravic brez pleničke,  težnostne vaje in ogromno nočnega zbujanja in crkljanja. Vse smo poskusili, da bi Noetu kot novorojenčku in kasneje dojenčku, olajšali težave s krči. Še danes ne vem ali drži, da so dečki bolj podvrženi krčem in prebavnim motnjam kot deklice, ampak pri Rii praktično nismo imeli težav, pri Noetu pa sem vsak dan upala, da bodo čim prej minile. Nisem jih pogojevala z vitaminom D, čeprav ga je redno prejemal, nisem jih pogojevala z mojo prehrano, čeprav nisem posebno pazila, kaj sem jedla, saj že v osnovi ne uživam živil, ki bi bila znana kot izrazito problematična in vedela sem, da vzrok ne more biti nepravilno dojenje, saj je vse potekalo brez težav in ni sesal zraka. Zato sem dala času čas in upala, da se bo njegov prebavni sistem čim prej navadil in dozorel.

Včasih pojesta kaj takšnega, kar jima ne sede ali pa kombinacija živil in tekočine, ki jo zaužijeta pusti posledice na njuni prebavi in čeprav redko, se zgodi, da ju doleti včasih driska in drugič zaprtost. Seveda se kmalu po prihodu v jasli nista izognila niti rotavirusu, ki je njiju samo oplazil, bila sta v bistvu prenašalca, zares pa doletel vse ostale – odrasle družinske člane in tako je tudi pri vsaki trebušni virozi. Najbolj izrazite pa so težave s prebavo pri večini otrok v času jemanja antibiotikov, ki močno vplivajo na črevesno floro in povsem porušijo prebavni sistem, zato se otroci takrat praviloma vedno spopadajo ali z eno ali z drugo težavo. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da skušamo ohranjati črevesno floro in da poskrbimo, da otrok zaužije dovolj probiotikov, ki blagodejno vplivajo na prebavni sistem ter tako preprečujejo težave.

Pri prebavnih težavah si lahko vedno pomagamo sami, zato se mi zdi prav, da z vami delim nekaj osnovnih nasvetov. Če otroka zaradi neuravnotežene prehrane, premalo tekočine ali preveč sladkarij (vsak dan pač ne morem nadzirati, kaj in koliko točno pojesta, včasih se mi pa sploh ne ljubi) doleti zaprtost, vedno najprej povečam vnos tekočine in vlaknin, vodo nadomestimo s sadnimi sokovi – pri naših dveh pride v poštev samo jabolčni, na nedosegljivo mesto pospravim čokolado, mleko pa redčim z vodo. Obvezno se poslužim še masiranja trebuščka in podplatov s sivkinim mazilom in dodatno spodbujam gibanje. Učinkovita metoda je tudi pitje sladkanega čaja, pa prehrana z veliko svežega sadja in zelenjave ter sadnih sokov, po priporočilih naših babic pa tudi namočene suhe slive ali kompot iz jabolk in suhih sliv.

Če ju doleti driska oziroma diareja, prav tako najprej povečam vnos tekočine. Voda je v obeh primerih zelo pomembna, saj zadostna hidracija spodbuja prebavo in poskrbi, da ne pride do izsušitve, elektrolite pa nadomeščamo z glukozo in elektrolitskimi praški. Pri prebavi ima poleg tekočine najpomembnejšo vlogo hrana in v takšnih trenutkih se spomnim na jedi, ki mi jih je, ko sem imela prebavne težave, kot otroku kuhala mama: prežganka – juha z jajcem in kumino, na vodi kuhan riž, korenčkova juha z zdrobom in jajcem, kuhan krompir, kuhana zelenjava, naribana postana jabolka, suhe kuhane testenine, prepečenec, krekerji, slane palčke, banane in temna čokolada. Prav zadnja je otrokom vedno najljubša – najprej dve žlici juhe, dve žlici riža in nato dve vrstici čokolade – ker pač morata. Včasih jima ponudim tudi oglje, a jima ni simpatično, čeprav sploh nima napačnega okusa.

Vsekakor pa ne smete pozabiti na probiotike, ki so ključni pri ohranjanju zdrave črevesne flore in preprečevanju prebavnih težav. Med najboljše domače probiotike sodijo kefir, navadni jogurt, kislo zelje, kumarice in temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava, a ker jih otroci ne marajo preveč, celo v obliki čokolade ne, se mi poslužujemo kapljic in žvečljivih tabletk BioGaia, ki jih uporabljamo od dne, ko smo začeli Rii dajati vitamin D (slabih 5 let) in jih redno jemljeta v primeru prebavnih težav in v času jemanja antibiotikov, sicer pa vsaj 2-3 krat na teden. Tako preventivno poskrbimo za urejeno prebavo, saj pomagajo v primeru zaprtja in diareje, pri vzpostavitvi črevesne flore, ker vsebujejo vitamin D pa spodbujajo imunski sistem in zagotavljajo potreben dnevni vnos vitamina D. Kapljice so zelo učinkovite tudi pri lajšanju krčev pri dojenčkih, še posebej v času dodajanja vitamina D. Vem, da marsikatera mamica vitamina D svojim otrokom ni dajala, ker povzroča krče, ker naj bi imel stranske učinke, ker ni potrebno, ker ga dovolj dobijo s soncem, a jaz sem ena tistih, ki ga še vedno daje. Zgolj zato, ker sodeluje pri zagotavljanju naravne odpornosti in krepitvi imunskega sistema in ker ne verjamem, da lahko samo s soncem otrok dobi zadostno količino vitamina D, še posebej v zimskih mesecih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ko nastopijo prebavne težave, smo pripravljeni narediti vse, samo da bi otrok nekaj popil, da bi po urah brez hrane, končno nekaj pojedel in da bi mu bilo vsaj malo bolje in kljub temu, da si želimo hiter učinek, je še vedno najbolje postopno uravnati črevesno floro in s pomočjo zadostne količine tekočine in probiotikov poskrbeti, da se stanje v črevesju normalizira in se prebava uredi. Le tako bomo na zdrav način poskrbeli za urejeno prebavo otroka in za njegovo dobro počutje. Od prebave je namreč odvisno delovanje otrokovega celotnega organizma in zdravniki velikokrat rečejo, da je urejena prebava ključ do zdravja. Tudi in še posebej pri otrocih.

Comments

comments

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj