Primark – malo denarja, velike vrečke

0

Drage moje, vse ljubiteljice nakupovanja, vse modne obsedenke in vse tiste, ki rade vidite, da imajo vaši otroci polne omare. Verjamem, da vas večina že pozna Primark, ali pa ste zanj vsaj slišale. Primark je ogromna veriga trgovin, ki prihaja iz Irske in v svoj prodajni asortiman vključuje oblačila, dodatke za dom, dekorativo, kozmetiko in obutev. Nam najbližja trgovina je trenutno v Gradcu (Graz – nakupovalno središče Seiersberg), v prihodnjem letu pa prihaja tudi v Ljubljano (v City Park, v prostore nekdanjega Kastner & Oehler).

Sama sem začela v Primarku nakupovati pred tremi leti, takrat smo hodili še na Dunaj in nad trgovino sem bila navdušena. Bilo je ravno v predprazničnem času in imela so že zelo veliko znižanj, tako smo posamezne kose kupovali po res smešnih cenah, naprimer tri otroške spalne pajacke za 5 eur, žensko bikersko jakno iz umetnega usnja za 9 eur, teniske za 5 eur in še veliko vsega. Šle smo s prijateljicami, bilo nas je 5 in domov prišle s polnim avtom vrečk. Komaj smo jih spravile v prtljažnik, nakupovanje pa nam je vzelo ves dan. Seveda smo se morale ustaviti še v Ikei, pa H&M in drugih trgovinah, bile smo namreč v SCS. Ampak ne želim vam opisovati našega nakupovalnega izleta, temveč ponudbo v Primarku. Dejstvo je, da je ponudba v Gradcu veliko slabša od ponudbe na Dunaju, a je tudi strošek poti v času in denarju bistveno nižji, tako to pomanjkljivost pač prezreš.

Sicer oblačila za otroke nakupujem v H&M, Zari, C&A, Takko, Idexe, Bambini in podobnih trgovinah, a je Primark absolutni zmagovalec. Držim se namreč načela, več je več in pri otrocih raje vidim, da imata omare bolj polne kot prazne, saj oblačila hitro umažeta in uničita in dam zanje raje manj denarja ter jih nakupim več. Hkrati pa imam tudi večjo izbiro glede sestavljanja `outfitov`. V Primarku boste našle vse in še več. Dobesedno. Izbira je ogromna, mamljiva in oblačila so res prekrasna. Veliko je replik oziroma približkov dizajnov dražjih blagovnih znamk kot je naprimer Next, cene pa so občutno nižje. Imajo oblačila za otroke vseh starosti, tako boste lahko napolnili omaro vsem članom družine, pa vendar je prav, da poznate nekatere `skrivnosti` nakupovanja v Primarku. To so v bistvu pravila, ki se jih jaz držim in so se doslej izkazala za učinkovita in pravilna.

V Primarku ne kupujem bodijev, ker je vratni izrez zelo velik in neroden in ko se malo raztegne (ali konkretno raztegne) ima otrok izrez na polovici hrbta in polovici prsnega koša, ramice mu lezejo ven in res niso praktični, poleg tega so nerodno široki po telesu, po dolžini pa precej kratki. Tam nikakor ne kupujem otroške obutve. Kupila sem že kakšne dvojne ali trojne teniske, a se mi zdijo čevlji, kljub temu, da so zelo lepi, nekvalitetni; sploh nimajo oblikovanega podplata in se ne prilagajajo stopalu, zato jih raje ne kupujem, saj se bojim, da bodo škodili otroški nogici. Vedno sem tudi zelo previdna pri nakupu pletenih jopic in puloverjev, ki so v glavnem sintetični (poliester, poliakril) in se posledično hitro naelektrijo in se otrok v njih pošteno poti, kljub temu, da so na otip zelo mehki in na izgled zelo lepi, me ne prepričajo. Pa velikosti? Vsa oblačila so glede na velikost vsaj eno številko manjša kot klasična konfekcija; pri dojenčkih so modeli nekoliko večji in se zna zgoditi, da bo dveletnici še vedno prav pulovrček iz baby oddelka v velikosti 18-24, medtem, ko bo na toddler oddelku potrebovala velikost 24-36 ali celo 3-4. In stvari, ki jih najraje kupujem tam? Spalni pajacki, ki so absolutno top, saj imajo na podplatkih bremzice, se enostavno odpirajo in zapirajo in se zelo hvaležno operejo tudi na 60 stopinj, poleg tega so super poceni, trije kosi v kompletu za 10eur, pajkice za deklice, ki jih vedno kupim dve številki večje od realne velikosti naše deklice, saj so nekateri modeli malce krajši, a so super kvalitete in zelo prijetne za nošenje, majčke s kratkimi in dolgimi rokavi, ki so smešno poceni, zelo lepe in tudi super za nositi, trenirkice – spodnji in zgornji del, kot tudi kakšne šale, kapice, kopalke, klobučke za poleti, zimske brezrokavnike in oblekce. Sploh oblekice za manjše deklice so prečudovite, pri starejših pa izberem, kar mi pade v oči, res so prečudovite in zelo poceni, od 8 eur naprej. Za sebe le redko kaj najdem, če že, pa so to v glavnem takšne in drugačne bluzice; kratke, dolge, brez rokavov, s kratkimi, dolgimi, ker so prijetne, lahke, lepe, preproste in super poceni (še posebej kadar so znižane). Všeč so mi tudi njihove pižame, pa nogavice, občasno najdem kakšno torbico ali pas, tudi klobuk, pa spodnji del trenirke in kopalke, od obutve pa kakšne teniske, poletne sandale in japonke. Možu največkrat kupim kakšne srajce, majice s kratkimi rokavi ali pas za hlače. Hlač on tam nikakor ne dobi, pa tudi jaz ne, ker so nama vse prekratke v nogah. Pri moških puloverjih sva vedno previdna, ker je ponavadi delež sintetike zelo visok in zato niso ravno prijetni za nošenje. noro všeč so mi tudi njihovi dodatki za dom, pa tudi nekateri kosi kozmetike in različni dodatki. Imajo zelo luštkane steklenice za vodo, lončke in kozarce, pa špangice, gumice, očala in torbice za otročke, ovijalne papirje, beležke, tudi kakšne igračke.

Kadar nakupujem sem vedno pozorna na kvaliteto, saj sploh pri majicah, prihaja do velikih razlik v kvaliteti materiala in so nekatere bombažne, druge pa skoraj v celoti sintetične. Enako velja za nogavice in spodnje perilo, pa tudi za puloverje. Prav tako pa si oblačil nikoli ne pomerjam. Tam je ponavadi nora gneča in res se mi ne da stati celo večnost v vrsti za garderobo, zato stvari pomerim kar tako, preko, ali pa jih kupim na pamet. Na srečo nisem še nikoli zgrešila. In še eno pravilo, ki se ga držim; tja nikoli ne grem z otroki. Nikoli več. Enkrat sem s seboj vzela Noeta, ko je bil še dojenček, dva ali tri mesece; bili sva obe s sestro in oba dojenčka in mama. Zadeva se je sicer super obnesla, malčka sta cele tri ure spala; tako da smo se samo previli in podojili, a je bila pot domov bistveno bolj naporna, poleg tega se ni priročno z vozičkom gnest med vsemi tistimi stojali. Tega nisva več ponovili. Enkrat pa sem s seboj vzela Rio in čeprav je bila res pridna, nisem bila sproščena. Ves čas sem pogledovala, kje je, če je še z mano, če se me drži, da je ni kdo odpeljal in nakupovanje je bilo stresno, da te kap.

Za učinkovit, dober in sproščen šoping potrebujete v Primarku, da pregledate vse oddelke, vsaj približno temeljito, ene 4-5 ur, še posebej če ste prvič, če trgovine in artiklov ne poznate. Če si mislite oblačila poskušati, če ste bolj počasne sorte, če se težko odločite in hočete pogledati res vsak kos, priporočam, da si vzamete cel delavnik. Vem, sliši se hecno, a 6 ur se vam bo obrnilo kot v hipu. Ko sem bila jaz prvič na Dunaju, smo bile v trgovini 5 ur, pa niti približno nismo pregledale vsega, ven pa sme odnesla 5 velikih vrečk in bila sem lažja za dobrih 200 eur. Sedaj je sicer vse drugače, pa vendarle. Jaz trgovine nikoli ne pregledam temeljito, vedno vem, po kaj grem, kose poznam, trgovino pa imam v malem prstu, torej sta dve uri več kot dovolj, da naberem, kar želim; pa še vedno me oberejo vsaj za 100 eur. Mislim, da sem zadnjič kupila za manj kot 100 eur in to je bil praznik. Nazadnje sem bila oktobra in naslednjič grem decembra. Z možem že imava določen datum in upam, da nama uspe. Da nama kakšna bolezen otrok ali kaj podobnega, ne prekriža načrtov. V Primarku sva bila skupaj samo enkrat, to je bilo daljnega aprila 2015, pred Noetovim rojstvom, ko smo šli na Dunaj. Aja, pa julija 2015 v Gradcu, ko je bila otvoritev. Takrat sem bila en teden pred PDP, a tega nisem smela spustiti. 🙂 Torej je čas, da greva spet malo skupaj.

Tiste, ki vas zanima, če se izplača. Absolutno se. Ogromna izbira, lepe stvari, nizke cene in kupi oblačil. Malo denarja in velike vrečke (super so tudi za kasnejšo uporabo 😉 ). Izberite datum, zberite še štiri prijateljice, kupite avstrijsko vinjeto in šibajte. Če le imate možnost, pojdite med tednom, po možnosti v dopoldanskem času, vsekakor pa se izogibajte petkom popoldne, sobotam in vsem dnem, ko imamo pri nas praznike. Tudi pred božičem je kaos ogromen, tako da priporočam, da greste vsaj en teden pred prazniki. Poleg tega so pred prazniki že znižanja. Se splača!

Pa veselo nakupovanje!

graz-seiersberg

Comments

comments

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj