Srčki, cvetje in pravi pomen današnjega dne

0

Danes je eden tistih dni, o katerem ima vsak svoje mnenje; nekateri menijo, da je samo še en komercialni praznik, ki smo ga prevzeli od Američanov, drugi, da bi morali tako živeti, misliti in čutiti vsak dan, tretji ga naravnost obožujejo, nekateri pa ga sploh ne opazijo. Jaz bi se strinjala s prvimi in drugimi, a tudi s tretjimi. Že res, da je dan, ko na veliko služijo cvetličarji, slaščičarji, prodajalci, restavracije, a je vendarle dan, ki nas ustavi, opomni in strezni, če si sicer zelo poredko vzamemo čas drug za drugega, je to vsaj en dan v letu, ko si ga 90% parov skoraj zagotovo. Množična obdarovanja, nakupovanja, druženja in ljubljenja nas prisilijo, da se tudi mi ustavimo; prijateljica bo šla zvečer ven s fantom, sodelavka gre na večerjo z neznancem, sestra bo večer preživela z možem, vse samske prijateljice se grejo zabavat, mogoče iskat sorodno dušo, nihče ne bo delal in vsi si bodo vzeli čas zase in zato si ga bova tudi midva.

Spomnim se Valentinovega pred petimi leti. Bila sva v New Yorku, noro zaljubljena, noro radovedna, precej mlada (pri 22 letih), željna dogodivščin, raziskovanja, povsem navdušena nad Ameriko in vsem kar pomeni, kar prikazuje, kar prinaša in odkriva. Valentinovo je v Ameriki noriščnica, še posebej v mestu kot je New York. V življenju nisem videla tako velikih šopkov, kot so jih tam nosili moški, še v nobeni čokoladnici takšne gneče, kot je bila tisti dan v prodajalni Godiva, povsod ogromni baloni, na kupe cvetja in morje plišastih igrač. Nisva kupila jagod za 50$, temveč zgolj čokolado z jagodami, nisem dobila ogromnega šopka vrtnic, ampak torbico in nisva šla na pregrešno drago večerjo, temveč sva se v hotelu sladkala z božanskimi cupcakeki. In vendar sva se imela čudovito in vendar nama bo to Valentinovo za vedno ostalo v spominu in vendar sva si na dovolj zgovoren način pokazala, koliko si pomeniva.

In prav to bi želela povedati. Ni pomembno koga ljubite, imate radi, vam je všeč ali pa je samo na posebnem mestu v vašem srcu, ni pomembno, kaj mu podarite, temveč da ste z njim in zelo pomembno je, da imate najprej rade sebe, šele potem lahko ljubezen razdajate. Mama, ki je zadovoljna s svojim telesom, se počuti sproščeno in samozavestno, je drzna in energična, mama, ki je zadovoljna s svojim življenjem je srečna, mirna, nežna in radostna, mama, ki je zadovoljna s svojim možem, je ljubeča, iskrena, topla in čutna, ki je zadovoljna s svojo službo je motivirana, prodorna, ambiciozna in delovna. Najprej morate biti zadovoljne s sabo in svojim življenjem, da lahko ljubezen predajate naprej, da lahko ljubite in učite ljubiti svoje otroke. In predvsem, niso pomembne materialne stvari, pomembno je, kako ljubite. Ali pokažete svoja čustva, občutenja, ali se obnašate tako kot čutite, ali delate to kar mislite in govorite, ali ste pripravljene na kompromise. Ljubezen ne samo daje, ampak tudi jemlje, ljubezen ne samo popušča, ampak tudi postavlja meje, ljubezen si ne zatiska oči, ampak tudi spregovori, ne samo dela, ampak tudi uči. Ljubezen ne pomeni vse narediti za svojega otroka, ga nositi po rokah, voziti v šolo, mu delati domače naloge, mu popuščati, mu dopuščati izsiljevanje in trmo, ljubezen pomeni svojega otroka pripraviti na življenje, mu postaviti meje, ga naučiti odgovornosti in samostojnosti, mu pomagati pri vzponih in ga bodriti ob padcih, ga poslušati in mu stati ob strani, ga spodbujati. Ljubiti ne pomeni nekomu podariti cel svet, ampak nekomu biti cel svet. Ko boste naslednjič namesto otrok (seveda odvisno od starosti) pospravile igrače, perilo, prebrale knjigo ali naredile nalogo, pomile posodo, ga nosile, čeprav lahko hodi ali popustile, ko ne bi smele. Pomislite. Mame bi za svoje otroke naredile vse, prav vse, a pozabljamo, da to ni več ljubezen.

Naj današnji dan ne bo prisila. Ne rabimo cvetja, bonbonier, dragih daril, večerij in podobnega, čisto lepo se lahko imamo tudi doma, v zavetju domačega kavča, ob dobrem filmu in doma pripravljeni večerji, z lepo mislijo na lepem papirju ali poljubom, ki naj vsaj danes pove nekaj več. Le ne otepajte se tega dne. Četudi ni nič drugačen od ostalih, nas vsaj malo upočasni, opomni, da je ljubezen vredno slaviti, da si je vredno vzeti čas, iztiriti in se imeti kdaj preprosto lepo. Povejte vsej svojim, kako jih imate rade, razdelite mokre poljube in se imejte lepo. Slavite ta dan in če je le še eden od mnogih, če tudi sicer vsak dan tako slavite ljubezen, naj bo samo opomin, da vsi tega ne počno.

Imejte kar se da čudovito Valentinovo!

P.S.: Sem mislila, da bo najin dan prav takšen kot v zgornjem opisu, a se očitno nekaj kuha… Komaj čakam 🙂

2012_12_04_d3_occupyvalen.dlE

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj