Družinska pustna maska

0

Na letošnji pust sem se miselno pripravljala že od novembra, ko sem prvič sploh pomislila na pust. Pust nikoli ni bil moj `praznik`, pa tudi maskiranje mi ni preveč pri srcu, a kot dobra mama želim biti v koraku z otroki in za letos sem bila odločena, da ne bom pozabila nanj. Izbrala sem masko, ki sem jo našla na spletu; celotna zamisel se mi je zdela odlična, pa tudi izdelava je res vrhunska – lepa, realna, estetska, podrobna, točno to kar želim od maske.

Najprej sem naštudirala koliko materiala potrebujem, blago, filc, elastika, žica, kosmatena žica, cofki, silk za šivanje in vzorci. Potem sem nekaj tednov odlašala s šivanjem, kar nisem se mogla lotiti, prav ni mi bilo, potem je prišel naš podaljšani januar in tako sem se šivanja lotila šele sredi februarja, tik pred zdajci, kot vedno. Krojenje, merjenje, šivanje puloverjev in hlač, nato pa detajli; izrezovanje peres – izrezala sem jih točno 226, vsako sestoji iz štirih delov, torej skupaj 904 deli, nato šivanje posameznih peres in šivanje pavje krone ter oči, na koncu pa še izdelava pavje kočije. Najprej sem morala izdelati žičnato ogrodje, nato sem ga oblekla v blago in potem se je začelo maratonsko ročno šivanje peres s silkom. Za šivanje peres sem porabila skoraj 10 ur in čisto na koncu sem na pavje kočije našila še naramnice za nošenje. Z delom sem končala včeraj zvečer ob desetih. Mož je rekel `Ni slabo. 2 uri pred pustom ti je uspelo.` Jaz pa sem bila z vsemi popikanimi in žuljavimi rokami ter bolečim hrbtom prepričana, da se takšnega projekta ne bom več lotila. Čisto vse sem naredila sama, od žične konstrukcije za krono in kočijo do šivanja, izrezovanja, krojenja, čisto vse. V masko je vloženih dobrih 40 ur dela, a sem nanjo zelo ponosna. Naš malček je sicer nikakor ni hotel imeti gor; motila ga je kapuca, kočije na hrbtu pa sploh ni hotel nosit, tako da smo imeli enega pava z zloženim repkom in scufano krono.

Sem pa vsekakor ponosna na te kostume, saj so bili moj največji in najobsežnejši šiviljski projekt do sedaj in menda še za nekaj časa. Trenutno se ukvarjam z mislijo, kam bomo spravili pavje kočije, ki so precej velike (tako široke so, da z njimi ne moreš skozi vrata), a sem zelo zadovoljna in bi jih lahko kar gledala od navdušenja. Sploh ne morem verjeti, da mi je vse to uspelo narediti in še manj, da mi je uspelo narediti tako super, da dejansko funkcionira, da se lahko dejansko nosi in da nikjer nič ne odpada. Trenutno kar kipim od ponosa in zadovoljstva in čeprav je pusta konec, se bom še nekaj časa z veseljem pohvalila s tole masko. 

Pustovali smo sicer zelo na kratko, slabo urco v Europarku na otroškem rajanju in če se je na začetku zdelo, da bo to najhujše rajanje doslej, se je izteklo super. Otroka sta se zabavala, plesala in bila v glavnem super volje, le Noe je proti koncu postal strašno utrujen in jokav, Ria je premagala strah pred kurenti in se z enim celo slikala – nič zato, če je bil otrok, zanjo je kurent kurent in strah je preteklost, ona pa zelo ponosna nase. Luštno smo se imeli in maske so bile super, predvsem smo se brez težav našli, ker smo `šajnali` že na daleč. Zdaj, ko je pust za nami, pa lahko končno pride pomlad. 

Zamisel, idejno izvedbo, navodila in tutorial za izdelavo maske najdete TUKAJ. 

20170228_154148 20170228_154351 20170228_162723 20170228_165518 20170228_171523 20170228_171601 20170228_174444

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj