Najlepše žive jaslice pri nas

0
Vir: gorenjskiglas.si

Zame je bil božič vedno praznik Jezusovega rojstva in v tem duhu vzgajam tudi svoja otroka. Četudi ne bosta verovala, četudi se jima bo to čez leta zdelo nepotrebno in nesmiselno, želim, da vesta, zakaj božič pravzaprav praznujemo in kaj je njegov dejanski pomen. Prav zaradi tega se pod našo jelko vsako leto znajdejo tudi jaslice. Zadnji dve ali tri leta imamo celo dvojne. Zame so jaslice bistvo božične dekoracije, bistvo božičnega duha in celotne fame božiča, ki je iz leta v leto bolj skomercializirana. Tudi v cerkvi si vsako leto na božični večer ogledamo jaslice. Gre za posebno doživetje, prepoznavanje likov, poznavanje njihovih vlog in razumevanje zgodbe v ozadju, ki je pravzaprav zelo luštna in pozitivna. Ne želim se spuščati v globlji, verski pomen praznika, ker verjamem, da je prav, da se vsak sam odloči, v kaj veruje, zakaj veruje in ali sploh veruje, jaz pa veliko raje uživam v lepotah, ki nam jih prinaša praznični čas.

Praznični decembrski čas, običajno zadnji teden ali deset dni pred božičem, pa je tudi edini čas v letu, ko si lahko ogledamo žive jaslice. Gre za prav posebno doživetje, ki ne ostane v spominu samo odraslim, temveč predvsem otrokom. Po večini si lahko ogledate prave predstave; vse od prihoda Jožefa in Marije v hlev v Betlehem do Jezusovega rojstva in obiska Svetih treh kraljev. Tovrstne predstave poosebljajo božični duh, božično slavje in otrokom približajo zgodbo o božiču. Prepričana sem, da lahko žive jaslice obiščete nekje v bližini vašega doma, ne glede na to, na katerem koncu Slovenije živite, saj so postale v zadnjih letih zelo priljubljene in jih uprizarjajo različne gledališke skupine, društva, zavodi, šole, turistične destinacije in drugi, jaz pa sem za vas zbrala nekaj najlepših, najbolj posebnih in najbolj priljubljenih živih jaslic.

Na prvo mesto že nekaj let sodijo žive jaslice v Postojnski jami imenovane Čarobna Božična pravljica, ki si jih lahko tudi letos ogledate med 25. in 30. decembrom. Gre za čudovito božično predstavo sestavljeno iz 16 prizorov iz biblijske zgodbe, ki so postavljeni ob 5 kilometrov dolgi in z 2100 barvnimi lučkami osvetljeni turistični poti in jo vsako leto pripravi več kot 150 lokalnih igralcev v sodelovanju z vrhunskimi glasbeniki. Predstava traja 90 minut in je najbolj pravljično in čarobno doživetje predbožičnega časa, ki si ga lahko ogledate v Sloveniji.V prečudovitem naravnem okolju, si lahko ogledate božično zgodbo ujeto v Ledeno kraljestvo v Mojstrani, kjer si boste lahko med 25. in 30. 12. 2018 v zaledenelem okolju že 17. leto ogledali umetniško izvedbo svetopisemske zgodbe. Ogledate si lahko Snežno kraljico, Ledeno Princeso, se sprehodite med ledenimi vrtnicami in drevesi ter si v kristalni dvorani ogledate žive jaslice. Ob koncu krožne poti vas čakajo ovčke in risani junaki.   Gre za svojevrstno doživetje, saj magičen pridih celotnemu doživetju daje prav zaledenela narava, ki v soju prazničnih luči, bakel in latern, dobesedno jemlje dih.Žive jaslice si lahko ogledate tudi v ZOO Ljubljana, kjer v božičnem času pripravijo glasbeno-scenski dogodek »Božična zgodba«, ki ga izvajajo glasbeni gostje ter zaposleni z njihovimi živalmi – ovcami, osli, voli in kamelami. Celotna predstava poteka pred kmečko bajto in 300 let staro kaščo na »slovenski kmetiji«. Po predstavi sledi prijetno druženje z igralci, zaposlenimi in živalmi, v katerem otroci še posebej uživajo.Na vhodu vas pričaka podoba hudiča, v jami pa prava Božična skrivnost. V jami Pekel pa vas bodo 25. in 26. decembra pričakale žive jaslice in edinstvena božična predstava, ki ji bo sledilo praznično druženje ob glasbi. Združite ogled jame s prazničnim doživetjem.

Tudi v Tržiču vsako leto pripravijo žive jaslice, s katerimi obujajo stare praznične običaje, ob koncu predstave pa otroke preseneti dobri mož, ki vedno navduši z animacijo in obdaritvijo. Gre za tradicionalno uprizoritev božične zgodbe, ki želi ljudem, predvsem pa otrokom približati stare slovenske in verske običaje ter jim čim bolj doživeto prikazati bistvo božiča. Nam najbližje so poleg manjših lokalnih živih jaslic, ki jih prirejajo po okoliških krajih in vaseh, vsekakor žive jaslice v Studenicah pri Poljčanah, kjer svetopisemsko zgodbo o Jezusovem rojstvu uprizori več kot 100 nastopajočih in več kot 50 živali. Celoten trg v Studenicah se skupaj s hribčkom in gradom spremeni v mini Betlehem. Predstave si je mogoče ogledati od 24. do 26. decembra , po predstavi pa si lahko obiskovalci ogledajo še hlevček s sveto družinico.Če se vam ne ljubi voziti na drugi konec Slovenije ali želite božično vzdušje pričakati v krogu najbližjih, pri okoliških turističnih društvih preverite, kje si lahko ogledate najbližje žive jaslice in se z otroki odpravite na eno izmed čudovitih uprizoritev. Glejte nanjo kot na še eno lepo predstavo, v kateri bodo otroci nadvse uživali.

Comments

comments

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj