Dobra mama in slaba vest

0

Zadnje čase, morda pa kar odkar sem postala mama, imam občutek, da vse več mamic muči slaba vest. Slaba vest, ker jim ne gre vse od rok, ker ne uspejo vsega postoriti pravočasno, ker ne kuhajo vsak dan, ker nimajo svojega podjetja ali se ne ukvarjajo še s kakšno postransko dejavnostjo, ker se ne sestajajo s prijateljicami in ne telovadijo, ker nimajo vseh pripomočkov, ki jih imajo druge `super` mame, ker imajo včasih vsega dovolj, ker pride dan, ko ne zdržijo, ker imajo svoje otroke najraje na svetu, a včasih potrebujejo pavzo in predvsem, ker so utrujene. Drage moje, namesto, da se obremenjujete s tem, kaj počnejo druge mame, se raje osredotočite nase in na svoje otroke. Žal nismo hobotnice, pa tudi roboti ne in enostavno ne zmoremo vsega. Tempo življenja je prehiter, otroci so vse bolj zahtevni, me pa utrujene od vseh obveznosti in skrbi. Tako pač je, ja, utrujene. Tudi jaz sem in zvečer na kavču brez slabe vesti zaspim na moževi rami, kar zmanjka me. Neko določeno obdobje zdržiš, kopičiš zadeve, se trudiš vztrajati, si trpežna, potrpežljiva, motivirana, a pride dan, ko naenkrat ne gre več, ko je telo preutrujeno in glava prepolna.

Včasih se zjutraj zbudim tako utrujena, da bi ubijala za dodatne pol ure spanca, čeprav mi ne bi v resnici čisto nič pomagal, pa vseeno in ko dajem čez dan malega spat, bi brez težav zaspala pred njim, pa se mi po glavi motajo misli o kosilu, sesanju, šivanju in še gori drugih stvari. Ves čas se odpovedujemo, ves čas se prilagajamo in predvsem trudimo, da je stanovanje čim bolj čisto in pospravljeno, da je perilo oprano in zloženo v omarah, da so otroci čisti, siti in spočiti, da je kosilo kuhano in potem nas muči slaba vest, ker nam vse enostavno ni uspelo. Po skoraj 10 urah z dvema otrokoma, ko vmes naredim še celo goro stvari; grem z njima k zdravniku, skuham, pospravim, posesam, se igram, pospravljam, šivam, pišem, hodim po uradih in v trgovino, grem na sprehod in se ven igrat, se počutim izžeta kot cunja, bolj kot po dolgi sredi v službi. Seznam opravil je neskončen, a se zvečer nikjer nič ne pozna, vsi učinki sproti izginjajo.

Če se ti zdi, da si vzameš premalo časa zase, da imaš talent, ki bi ga morala razvijati, če te veseli kuhanje, če obožuješ svoje prijateljice in jih moraš videti vsaj enkrat na teden, počni to zase in neozirajoč se na druge in predvsem brez slabe vesti. Nekatere ste raje doma, gledate serije, se ukvarjate z otroki, berete, imate redno službo in ste s tem povsem zadovoljne. Odlično! Druge ste avanturistke, nemirne duše, ki morajo ves čas nekaj početi, redna služba in 40 let pisarne ni za vas, želite si svobode in obupno potrebujete čas zase. Še bolje! Karkoli vam ustreza, počnite, a naj vas ne muči slaba vest. Danes je trend imeti več kot dva otroka, morda 3, 4 ali celo 5 in tebe muči slaba vest, ker imaš samo enega, pa še ta je na trenutke strašno naporen in ti ne da dihati, še pred tem se želiš včasih skriti. Ne rabiš imeti slabe vesti.

Vse smo kdaj site, utrujene in preobremenjene. Vse kdaj jočemo, se pritožujemo in si želimo sprememb na bolje. Vse smo kdaj vesele pomoči drugih, kosila, ki ga skuha mama in perila, ki ga obesi mož in vsaki kdaj paše popoldan samo zase. Ne glede na to, kako zelo rade imamo svoje otroke, koliko nam pomenijo in kaj vse bi storile zanje, ne smemo pozabiti tudi na lastne želje in ambicije.

Umazano perilo, zapackana okna in drobtine na tepihu lahko kdaj pa kdaj počakajo. Raje se vsedi z otrokom, dvema, tremi in preberite kakšno zgodbico, ustvarjajte z das maso, slikajte ali se preprosto igrajte, zvečer se zlekni na kavč in (pre)zgodaj zadremaj. Brez slabe vesti. Nič ni narobe, če imate za kosilo namesto polnjenega piščanca zelenjavno juho in carski praženec, če ne delaš do polnoči, če ne prejmeš vsak dan 100 elektronskih sporočil, če ne obvladaš ročnih spretnosti ali se ne izobražuješ dodatno. Raje uživaj v tem kar počneš in tako boš veliko bolj srečna, kot če se boš ozirala na druge.

Da sploh ne omenjam cepljenj, goste hrane, plenic, dojenja, nočnega zbujanja, prehranjevanja, razvoja dojenčka in kasneje otroka in podobnih zadev. Slaba vest, ker ne dojiš, ker si mu namesto korenčka kot prvo živilo ponudila masleno bučo, ker si ga ali pač ne cepila proti rotavirusu, pnevmokoku in klopnem meningoencefalitisu (mi smo ju in to brez slabe vesti povem, ker je to moja odločitev in to sta moja otroka in me mnenje drugih sploh ne gane), medtem, ko tvoje prijateljice zavračajo celo obvezna cepljenja, ker se tvoj otroček zbuja petkrat na noč, njihov pa spi, ker ga dojiš po eno uro s polurnimi presledki in še cel kup drugega.Ni določeno kaj je prav in kaj narobe, a včasih vse popustimo. Tudi moja otroka obožujeta hrenovke, pojesta zelo malo sadja in se zmrdujeta nad zelenjavo, tiščita roke v stranišče in neutrudno kričita, Ria že zelo dolgo ne spi čez dan, obožujeta sladkarije in zelo rada gledata risanke, celo v kino jo vozim in ogledava si prav vse risanke, ki se vrtijo, še vedno ji pomagam pri oblačenju, včasih ne jesta kosila pa vendarle dobita kaj sladkega in velikokrat se skregata in niti sluačajno ne verjamem v bio hrano, ki jo kupiš v trgovini in je tudi ne kupujem (groza, kajne?). Pa nimam slabe vesti, niti slučajno. Sem samo povprečna mama, ki se trudi po svojih najboljših močeh in uči na lastnih napakah. Temu jaz pravim življenje. In povrhu vsega se imam za dobro mamo. Nemorete verjeti? Kar verjemite!

Ne beri forumov, ne spremljaj debat na družbenih omrežjih, ne vključuj se v nesmiselne razprave, ne vstopaj v skupine polne prepametnih super mamic in predvsem ne oziraj se na druge. Slaba vest ti ne bo pomagala, temveč boš zaradi tega samo še manj prepričana v sebe. Super mama si, svojemu otroku želiš le najboljše, trudiš se po svojih najboljših močeh, to je tvoja sanjska vloga in tvoje življenjsko poslanstvo in prav zato ti stvari včasih uidejo iz rok, včasih si izgubljena in včasih rabiš odmor. Vsaka dobra mama se osredotoča na svojega otroka, to je edini pravi način, da pokaže kako dobra mama je.

<3

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj