Ženska ne more uspeti, razen če…

0

Ko sem v sredo v dvorani Grand hotela Union poslušala besede Martine Ipša, o tem, kako ljudje dvomijo v uspeh žensk, kako dvomimo druga v drugo, kako v nas dvomijo v moški, so se mi po glavi podile različne misli. Ves čas sem vneto prikimavala in po tiho govorila `res je, res je`, a hkrati razmišljala, zakaj je temu tako in kako bi lahko to spremenile.

Če ženska uspe, še posebej, če je ta ženska mlada, neizkušena, a zelo zagnana, če dobro izgleda, če se zna lepo urediti, če je po vrhu vsega samska ali pa celo mama, če še pred nekaj tedni o njej nihče nič ni vedel, danes pa je vidna povsod, o njej vsi govorijo in imajo celo veliko za povedati, se zelo hitro pojavijo špekulacije, kako je do tega prišla, kako ji je uspelo, od kod ji denar, od kod ji povezave, takšni poslovni partnerji, kdo ji je vse to uredil, kako s eji je uspelo prebiti. Ugibanja, nevoščljivost in zlobni jeziki velikokrat presežejo meje dobrega okusa in se ne spuščajo samo v delo in posel te ženske, ampak svoj nos vtaknejo v prav vse – v njen izgled, ki je kar naenkrat narejen, umeten, pretiran, v njena oblačila, ki so draga, preveč vpadljiva ali poslu neprimerna, v njeno osebno življenje, njenega partnerja in otroke, morebiti celo širšo družino, moti jih kam hodi na kavo, kje obeduje s poslovnimi partnerji in kam se z družino odpravi na izlet, obregujejo se ob njene fotografije na družbenih omrežjih, širijo stereotipe, kujejo zlobne govorice in neresnice. Nihče, prav nihče pa ji ne upa pogledati v oči, se z njo rokovati ali jo povabiti na kavo, ker je lažje spremljati iz ozadja, komentirati iz distance, ker  nekomu, ki mu s krivico uničuješ ugled in ustvarjaš lažno podobo o njem, samo da bi lahko utemeljil in na sebi najbolj smiseln način razložil rezultate njegovega trdega dela, odrekanja, neprespanih noči in izjemne motivacije, enostavno ne moreš pogledati v oči. Menda nikomur ne more uspeti čez noč, sploh pa ne ženski. Ženski sploh ne more uspeti, še najmanj pa njej, ki je bila še včeraj samo gospodinja, mati in žena, danes pa vsa sijoča in nasmejana vodi svoje podjetje in se v svoji koži odlično počuti.

In ravno to je njena napaka – njen uspeh je njena poguba. Zaradi tega se drugi obregujejo ob njo, zaradi tega je postala `vroča tema` zlobnih jezikov, samo zato se o njej govori veliko več, kot se ji v resnici dogaja. Martina je v sredo zelo dobro povedala, da po mnenju (preveč) ljudi, predvsem žensk, pa tudi moških, ženska ne more uspeti, razen v dveh primerih:

  • če je brezsrčna, hladna, vzvišena in otopela, če je `šla čez trupla`, pred sabo rušila vse, kar ji je stopilo na pot in se v želji po doseganju cilja odpovedala vsem in vsemu ter je pri svojem vzpenjanju uporabila vsa razpoložljiva sredstva, znanje in taktike ali
  • če je uporabila svoje ženske čare in spala z vsemi, ki so ji lahko na kakršenkoli način omogočili napredek, vzpon in razvoj ter si s tem omogočila uspeh. Žal še vedno velja zastarelo prepričanje, da si ženske vrata odpiramo z globokimi dekolteji, oprijetimi krili in visokimi petami.

Kot da ženska ne more uspeti samo s svojo pametjo, zamislimi in lastnim delom, kot da mora biti hladna, vzvišena in nedostopna ali pa se mora ponižati in `prodati sebe` da doseže uspeh. Žal nam velikokrat atributi, ki naj bi bili naša prednost, predstavljajo oviro; zaradi izgleda, družinskega porekla, narodnosti, zaradi moža ali otrok nas podcenjujejo ali napačno ocenjujejo, namesto da bi dovolili, da se same predstavimo in pokažemo kaj znamo. Prevečkrat namesto ženske same govori vse ostalo in ko končno pride do besede, se vse predstave sesujejo kot hišice iz kart. Ker ni hladna in nedostopna, ker ni povzpetniška, ker ima visoke standarde, jasne vrednote in se ni pripravljena nikomur podrediti.

Ženska lahko uspe, če se tako odloči, če verjame v svoj cilj, če verjame vase in svoje sposobnosti, če se je pripravljena mrežiti, če je pripravljena sprejeti pomoč in pomagati drugim, če ne pozabi nase, na svoje želje in vrednote, če ostaja pristna, prizemljena in odprta, če je topla in naravna, če si pustiti čutiti, če si dovoliti jokati in se smejati, če dovoli, da se je ljudje dotaknejo in se ona dotakne njih. Predvsem mame smo vsak dan na preizkušnji; lovimo ravnotežje med osebnimi cilji in družino, se posvečamo otrokom in gradimo svoje sanje, se odrekamo spancu, da si lahko odpiramo vrata in nikoli ne pozabimo, da je ravno družina največje gonilo, najmočnejša energija, ki nas vedno vodi naprej, dviguje in spodbuja. Za vsakim uspehom stoji človek, za vsemi številkami in sodelovanji je oseba, ki to poganja naprej in ne sodite je, še preden jo spoznate. Ne sodite je na podlagi zaslužka, dobička, poslovnih partnerjev, njenih produktov ali storitev, sodite jo na podlagi njene osebnosti, njenih zaposlenih, njene srčnosti, sodite jo na podlagi tega kar je v svoj uspeh vložila in tega kar je pripravljena dati vam, da boste lahko, kot ona, sledile svojim sanjam.

Hitro in enostavno pridobljen uspeh je le redko dolgoročen in kar se zgradi čez noč, se tudi poruši čez noč. Zgodba brez vsebine so samo besede, ki se nikogar ne dotaknejo in nikogar ne ganejo, četudi je lepo napisana in zelo dolga, a vsakdo raje prebere kratko povest, ki ga bo spremenila za vse življenje. Zato, ko boste naslednjič sodile žensko, ki sama tlakuje svojo pot uspeha, ne sprašujte, kakšne tlakovce uporablja, temveč odkod črpa moč, energijo, motivacijo in pogum, da jih polaga. Če jo občudujete, ji to povejte, stisnite ji roko, iskreno ji poglejte v oči, objemite jo in jo vprašajte, kako ji je uspelo. To ni sramotno – to je pogumno. Zavedajte se, da znamo tudi ženske iz nič ustvariti uspeh in si ga prislužiti, ne pridobiti. Iskreno pohvalite, konstuktivno pograjajte in izogibajte se ljudi, ki si lajšajo vest s kleveti, lažmi in zbujanje dvomov; takšni ljudje niso bili nikoli resnično srečni, nikoli niso dosegli uspeha z lastnim delom in ne zavedajo se svojega pravega poslanstva.

Ženske smo lahko uspešne, smo uspešne in bomo vse bolj uspešne. Samo zato, ker si vse bolj zaupamo, ker se vse bolj spodbujamo, ker si pomagamo, ker druga drugo podpiramo in si nesebično pomagamo. Končno nam vse bolj postaja jasno, da zmoremo in lahko, da smo dovolj drzne, dovolj pametne in dovolj izobražene, da se lahko vse naučimo in da naše mesto ni samo v pisarni ali za štedilnikom, da ne rabimo biti samo mame in žene, ampak si moramo dovoliti živeti izven meja. Zato je čas, da postavimo stereotipe in govorice na stran, da začnemo razmišljati s svojo glavo, čutiti s svojim srcem in govoriti to, kar mislimo.

Ženska ne rabi vplivnega očeta, bogatega moža, bujnega oprsja ali `slinastih` poslovnih partnerjev, da ji uspe, saj bi bila potem večina obsojena na neuspeh, potrebuje le vero vase in veliko poguma, da se poda sanjam naproti in stopi v svet ljudi, ki več govorijo kot naredijo. Saj veste, edini razlog, da ljudje govorijo za vašim hrbtom je to, da ste pred njimi. 😉 🙂

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj