Otrok se ne pušča v avtu! Ne poleti in ne sicer.

0
vir: Svet24

Zadnji dnevi so že povsem poletni, toplih 25°C do 27°C smo imeli včeraj v Mariboru, otroci vsi navdušeni skačejo naokrog v kratkih rokavih, ob popoldnevih pa celo v kratkih hlačah. Počasi bodo začela po spletu krožiti obvestila o zadostni hidraciji, umikanju v senco, nošenju pokrival in sončnih očal, oblačenju zračnih oblačil in tudi svarila pred puščanjem živali in otrok v razgretih avtomobilih. Ni mi jasno, zakaj je to sploh potrebno, vsak človek bi se moral zavedati, da ne more pustiti živega bitja v vročem ali celo razgretem avtomobilu, a človeška neumnost očitno res nima meja.

Včeraj popoldne smo se z otrokoma pripeljali na parkirišče ene izmed bližnjih trgovin. Parkiramo, stopim iz avta in v sosednjem avtu zagledam na zadnjih sedežih dva majhna otročka, deklico staro približno leto in dečka starega okrog 4 leta. Sama v avtu, na soncu, okenske šipe sta imela spuščene slabih 10 cm in sta mirno sedela pripeta na zadnjih sedežih. Vrednost vozila res nima pomena, a žal noben denar človeku ne more kupiti pameti in ta mati je bila čisti dokaz za to. Zgrozila sem se in bila sem tako besna, da bi najraje šla v trgovino in vprašala, kdo je pustil otroka v avtu. Z možem sva se začela pogovarjati, kako je mogoče, da obstajajo takšni starši. Skočili smo v trgovino, kupili jogurt in sadne karamele in na blagajni je bila pred nami mati teh dveh otrok. Če bi vedela, da je ona, bi ji zagotovo povedala svoje, a glede na to, da sem svojo zgroženost in ogorčenost na blagajni možu izrazila dovolj glasno, je najbrž kaj priletelo tudi do nje, čeprav močno dvomim, da se je je dotaknilo.

Svojih otrok še nikoli v življenju nisem pustila samih v avtu, ne pozimi, ne poleti, ne v dežju, ne v soncu; če sta bila z mano v avtu, sta šla z menoj tudi ven. Nedopustno je otroke puščati same v avtu, sploh malčke, ne samo zaradi vremenskih razmer in ogroženosti zaradi visokih temperatur, ampak tudi zaradi varnosti. Otroci so nepredvidljivi, lahko se odpnejo, skačejo po vozilu, lahko kaj prižgejo, prestavijo, polomijo, lahko se celo poškodujejo. Če nisi pripravljena vzeti otroka s seboj iz avta, ga ne jemlji s seboj v avto, če ga ne moreš ali ju ne moreš obvladovati v trgovini, ju pusti doma, pojdi sama, le ne puščaj ju v avtu. Nikoli! Nikjer! V poletnih mesecih se temperature povzpnejo v astronomske višave in jih je težko prenašati že na svežem zraku in v senci, kaj šele v razgretem avtomobilu, kjer se zaradi plastike in drugih umetnih materialov sprošča še cel kup škodljivih plinov in kroženje zraka ni zadostno, da bi zagotavljalo kvaliteten zrak in zadostno količino kisika. Poleg tega pa se zrak v vozilu, tudi ko je temperatura zraka le nekaj nad 20°C, segreje tako močno, da lahko ogrozi otrokovo življenje.

Včasih se vprašam ali smo res izgubili še tisto trohico zdrave pameti, ki smo jo uspeli ohraniti v zadnjih desetletjih, morebiti celo letih, ali smo res nehali razmišljati z glavo, ali se res ne zavedamo več posledic svojih dejanj in tveganj, ki jih povzročamo z nespametnostjo. Ne zanima me, kako zelo si potrebovala tiste plenice in še par drugih reči, kako zelo hitra si bila in da si to storila prvič, če to bereš, brez slabe vesti povem, da si ravnala nespametno in neodgovorno. Nočem kazati s prstom, a kadar so v igri otroci, kadar se gre za njihovo zdravje in počutje, zelo hitro izgubim potrpljenje in toleranco.

Spomnim se, kako sem z obema hodila po trgovinah, ko je bil mlajši še dojenček; v eni roki lupinca, čez ramo previjalna torba, velika nakupovalna vreča, v žepu ključi od avta, žeton za nakupovalni voziček in rezervna duda, z drugo roko sem držala starejšo, en je šel na voziček, drugi v voziček. Kako sem ob deževnih dnevih hodila v vrtec po starejšo in malega v lupinici pokrivala s tetra plenico ali tanko odejico, da ne bi nanj padal dež, mali popravljala kapuco ali dežnik, jaz pa sem bila cela mokra. Kako sem z obema hodila na posvetovalnico ali preglede, kadar sta zbolela, ker pač ni bilo nikogar, ki bi lahko pazil drugega ali na hkratno cepljenje obeh, ko nisem vedela, koga je bolje cepiti prvega, katerega naj držim, kdo bo bolj jokal in kako se bomo spakirali domov. Vedno sta bila z mano, povsod, na vsakem koraku in niti na misel mi ni padlo, da bi ju, samo zato, da bo meni lažje, pustila v avtu. Ne zaupam jima dovolj, hkrati pa sem preveč prestrašena in dvomljiva, da bi si upala kaj takšnega izvesti. Ne glede na to, če gre za dojenčka, ki negiben leži v lupinici, a se mu lahko zatakne slina, lahko bruhne, lahko začne kašljati ali se pojavijo težave pri dihanju ali malčka, ki je zaradi svojih fizičnih in mentalnih sposobnosti dovolj nabrit in premišljen, da lahko naredi cel kup neprimernih stvari.

Dejstva:

Kadar je zunanja temperatura 32° C, se temperatura v vozilu v slabih petih minutah povzpne na 65° C ter nekaj minut kasneje naraste na končnih (okvirnih) 75° C, medtem ko lahko pride do resnih poškodb ledvic in možganov ter smrtnih žrtev že pri 40° C. (vir: kidspot.com.au)

Bodite toliko odgovorni in premišljeni, da otrok ne puščate v avtu, ne sicer, še najmanj pa v vročini. Enako velja seveda za živali, ki so prav tako ogrožene kot otroci. Visoke temperature povzročajo hitrejše izhlapevanje tekočine iz telesa, pospešujejo in otežujejo dihanje, v avtomobilu pa zvišujejo temperaturo zraka, slabšajo kvaliteto zraka in znižujejo raven kisika v zraku ter povzročajo izhlapevanje strupenih snovi iz umetnih mas, kar je lahko zelo nevarno za človekovo življenje. Vsako leto mediji poročajo o smrtih zaradi dehidracije, pomanjkanja kisika in posledic, ki jih povzročajo visoke temperature, naj bodo te tragične zgodbe zadosten opomnik, da otrok (in živali) ne smete puščati v avtu.

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj