`Slaba` navada je lahko koristen trening

0

Če bi me pred petimi leti vprašali, kakšno je moje mnenje o epiziotomiji, diastazi ali inkontinenci, bi samo debelo pogledala. Dokler nisem prvič zanosila, sploh nisem vedela, kaj to je, kaj šele, da bi o tem imela kakšno mnenje ali poznala kakšno izkušnjo. Epiziotomije si nisem želela in je na srečo tudi potrebovala nisem, z diastazo sem se pobliže spoznala po drugem porodu in pred kratkim izvedela, da imam razmik, inkontinenca pa je zadnje čase postala problem velikega števila žensk, ki ga sama (na srečo) nimam, večino zaslug pa pripisujem predvsem svojim navadam in življenjskemu slogu, vendar je o njej potrebno govoriti in povedati tudi kakšno dobro zgodbo.

Če je za nosečnice značilno, da pogosto obiskujejo stranišče, ga jaz nisem in tudi po porodu se ni nič spremenilo. Sem pa kakšno leto po drugem porodu ob skakanju na domačem trampolinu začutila pritisk na mehur in seveda takoj pomislila na inkontinenco. Inkontinenca je nehoteno oziroma nekontrolirano uhajanje urina, ki ga povzroča oslabljenost mehurja in je lahko posledica nosečnosti, poroda, menopavze, debelosti ali starosti, v tem primeru gre za stresno inkontinenco, ki je najpogostejša in prizadene  10-30% mlajših ter 70% starejših žensk. Ker me je misel na inkontinenco kar naprej preganjala, sem vajo ponovila naslednji dan in še dan kasneje, prebrskala zajetno število člankov in strokovnih zapisov na to temo in ugotovila, da vzrok ni bila inkontinenca temveč prepoln mehur.  Pa vendarle sem se takrat veliko naučila in ugotovila, da se lahko svoji  `grdi` navadi iz otroštva zahvalim, da me kljub dvema porodoma, težave z inkontinenco zaenkrat še ne pestijo.

Ko otrok sem z obiskom stranišča vedno odlašala do zadnjega; je pač tako, da se potreba po lulanju vedno pojavi takrat, ko je najmanj primeren čas – med igro, med vožnjo s kolesom, med gledanjem risanke, med pečenjem piškotov, med ustvarjanjem z glino, na izletu, kjer ni blizu stranišča, v avtu in potem je pač potrebno malo potrpeti; ali zato, ker druge možnosti ni ali zato, ker se ti na stranišče enostavno ne ljubi. Takrat so mi vsi govorili, da si bom z zadrževanjem `pokvarila` mehur, da ga ne bom mogla več kontrolirati, 20 let pozneje, ko se tega občasno še vedno poslužujem, predvsem ko je treba peljati otroke v vrtec, na hitro skuhati kosilo, skočiti v trgovino, ju zvečer uspavati, velikokrat se mi je to dogajalo med dojenjem, še vedno pa se pogosto zgodi na sprehodu, v avtu ali na kakšnem izletu, pa sem ugotovila, da je to dejansko trening za mehur. Ponavadi odlašam in odlašam, dokler ni res nujno ali pa me vmes že mine in s tem samo krepim svoj mehur in zmanjšujem možnost inkontinence.  Kdo bi si mislil, da navada, za katero so vsi govorili, da škoduje, dejansko pomaga. In zdaj se s tem odlašanjem, ki se kaj hitro spremeni v `nekaj kapljic mi je ušlo`, srečujem tudi pri hčerki.

Inkontinenca je ozdravljiva in z nekaj preprostimi spremembami lahko učinkovito preprečujemo njen nastanek oziroma slabšanje. Med pomembnejšimi so zdrav življenjski slog – veliko popite vode, izogibanje kavi, pravemu čaju in alkoholu, izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna, zmanjšanje prekomerne teže in opustitev kajenja. Najbolj učinkovite so vsekakor vaje za obvladovanje inkontinence, ki bi jih naj izvajale vse ženske, še posebej pa nosečnice, ženske po porodu in vse, ki imajo težave z inkontinenco, mednje sodijo aktivnosti, ki jih brez napora izvajamo dnevno in s tem povsem nevede krepimo mišice medeničnega dna ter izboljšujemo nadzor nad mehurjem.

Mednje sodijo hoja, pilates, vaje za krepitev mišic medeničnega dna, med najbolj znanimi so Keglove vaje, vendar pa je teh vaj v resnici še veliko več in jih lahko izvajate kjerkoli in vaje za urjenje mehurja – gre za odlašanje z obiskom stranišča do zadnjega trenutka. Hoja je najbolj osnoven način gibanja in je predvsem med mamicami zelo pogosta; ko sta bila otroka še dojenčka sem dnevno prehodila po 10-12 km in se sprehajala tudi po 3-4 ure in čeprav nimamo več dojenčkov, še vedno vsak dan veliko hodim; otroci pač zahtevajo nenehno aktivnost. Po drugem porodu sem obiskovala tudi pilates za mamice z dojenčki, kjer so bile vaje prilagojene našimi fizičnim sposobnostim po porodu, poleg tega pa smo skupinsko izvajale vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Sama vaj za krepitev mišic ne izvajam, mogoče nekajkrat letno, ko se spomnim nanje, a generalno gledano zelo slabo in neskrbno, še vedno pa mehur treniram z navado iz otroštva, včasih, ker drugače pač ne gre, velikokrat pa povsem samoiniciativno.

Kljub temu, da težav z inkontinenco nimam, pa pri določenih telesnih aktivnostih občutim blag pritisk na mehur, kar pripisujem dvema porodoma in seveda, neučvrščenim mišicam medeničnega dna. Ne glede na to, kako `natreniran` je moj mehur, sta dva poroda pustila sledi in tega ni mogoče zanikati. Stanje z leti ne bo nič boljše, kvečjemu samo slabše in na vsaki posameznici je, da poskrbi za svoje telo, da krepi svoje mišice in predvsem, da si prizna. Da si prizna, da ima težave, da si prizna, da se je njeno telo spremenilo, da si prizna, da mora nekaj narediti in da to deli z drugimi, da se o tem pogovarja, da poišče ustrezno pomoč in poskrbi za svoje zdravje. To ni sramotno, to ni strašljivo in to ni tabu, to je del življenja in realnost marsikatere ženske ne glede na starost.

Pomembno se mi zdi, da smo ženske ozaveščene, da  se poslužujemo preventive,  hkrati pa smo seznanjene tudi s kurativo in pripomočki, ki nam bodo olajšali težave ter preprečili, da bi inkontinenca vplivala na naše življenje. Povsem vsakdanja in preprosta rešitev pri težavah z inkontinenco so inkontinenčni vložki oziroma predloge, ki so v primerjavi s higienskimi bolj vpojni, vsebujejo superabsorbens, ki tekočino spremeni v gel in nevtralizirajo neprijetne vonjave ter jih lahko kupite v različnih velikostih, na voljo pa so pri Hartmann Slovenija. Brezplačni vzorec si lahko naročiš tukaj.

Če se ti zdi, da imaš težave z inkontinenco, naredi nekaj ključnih vaj, s katerimi preveriš moč svojega mehurja in nato ustrezno ukrepaj. Dandanes imamo toliko različnih pripomočkov, s katerimi si lahko uspešno pomagamo. Poišči tistega, ki ti najbolj ustreza in se ne sramuj. Nisi sama. Inkontinenca je obvladljiva.

________________________________________________________________________

Objava je nastala v sodelovanju s Hartmann Slovenija.
Vzorec inkontinenčnih predlog
Vzorci in inkontinenčne predloge za lahko inkontinenco
Tri velikosti inkontinenčnih predlog

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj