Vege malica za vso družino: calzone omleta, pesin burger in geometrijski kruhki

2

V skoraj štirih mesecih, odkar spet hodim v redno službo, se je samo dva dneva zgodilo, da malice nisem prinesla od doma; na dan, ko bi naj imeli skupno malico, a je odpadla in na dan, ko smo dejansko imeli skupno malico. Kvalitetna, zdrava, polnovredna in hranljiva malica je zame najpomembnejši obrok v dnevu, saj zapolnjuje praznino med zajtrkom ob 5.30 in kosilom ob 16.00 in poskrbi za dragoceno energijo, ki jo potrebujem za zbrano in učinkovito opravljanje dela. Niti slučajno nisem sposobna dobrih deset ur zdržati brez hrane, če sem lačna, pa vase bašem same bedarije in glede na to, da otroci v tem času v vrtcu pojedo štiri obroke, je prav da tudi starši pojemo vsaj enega konkretnega.

Sprašujejo me, kako se mi ljubi,kdaj si pripravljam, od kod mi ideje in podobno, a kvalitetna in zdrava hrana je zame še vedno na prvem mestu. Četudi si moram malico pripraviti večer prej, četudi moram zjutraj vstati deset minut prej in četudi ni pripravljena v dveh minutah. Ne jem sendvičev, ne jem hitre hrane, jogurtov, hrane iz konzerv in podobnih zadev. Z možem nama pripravljam ajdovo kašo z zelenjavo, različne polnovredne solate z žitaricami, stročnicami in testeninami, nadevane omlete in tortilje, sadno žitne obroke s skuto in semeni, jajčne mafine, ovsene in zelenjavne polpete; v glavnem gre za zelenjavne obroke, nikoli pa ne jeva kruha. Včasih jeva isto, včasih različno, kakor imam navdih in kakor si kateri zaželi.

Popolna malica za celo družino mora biti pripravljena v 20 minutah, mora biti primerna za hrambo v hladilniku, mora biti primerna za prenašanje v posodi za malico in še vedno mora biti dobra za pojest, tudi postana in hladna. Da te, ko odpreš posodo, že vonj tako premami, da te pice, reberca in sendviči sodelavcev sploh ne ganejo in komaj čakaš, da planeš nanjo. Za moža calzone omleta nadevana z zelenjavnim namazom, brokolijem in sirom, zame pesin burger z mocarelo in humusom in za otroka nadstropni geometrijski kruhki z zelenjavnimi namazi, mocarelo in paradižnikom. Primeri malice, ki izpolnjuje vse pogoje.

Pesin burger z mocarelo je zloženka iz zelenjavnih polpetov, mocarele in Argeta zelenjavnega namaza humus natur. Naribaš surovo srednje veliko rdečo peso in eno srednje veliko mlado bučko, rahlo posoliš, nato stisneš, da sokovi odtečejo,  dodaš poper,  česen, peteršilj, čili in beljak ter premešaš. Segreješ ponev, oblikuješ štiri polpete in jih popečeš najprej na eni in nato na drugi strani (na vsaki slabih 10 minut).  Na krožnik zložiš polpet, nanj namažeš žličko zelenjavnega namaza Argeta humus natur in položiš nanj rezino mocarele . Pokriješ z drugim polpetom in tako zlagaš do konca. Zelenjavni Burger s kremnim zelenjavnim namazom in mocarelo, je odličen nadomestek klasičnega burgerja.

Calzone omleta z brokolijem je klasična jajčna omleta polnjena z Argeta zelenjavnim namazom iz rdeče pese in hrena, brokolijem in sirom. Umešaš jajca (jaz dam dve), dodaš sol, poper in malo česna ter premešaš. V kozici zavreš rahlo slano vodo in v njej blanširaš dve pesti brokolijevih cvetov.  Vmes v ponvi spečeš omleto – jajca vliješ v ponev, pokriješ in počakaš, da se na spodnji strani zapeče in po potrebi obrneš in odstaviš. Omleto daš na krožnik in jo po eni polovici namažeš z zelenjavnim namazom Argeta rdeča pesa in hren, dodaš brokoli in posuješ z naribanim sirom ter pokriješ.

Geometrijski kruhki z Argeta zelenjavnimi namazi so igrivi in zdravi in prav zaradi tega prikupni za otroke. Polnozrnati toast razrežeš na poljubne geometrijske oblike in ga namažeš z zelenjavnimi namazi Argeta ter zlagaš iste oblike v sendvič. Jaz sem naredila kvadratnega z namazom črnih oliv in svežim paradižnikom, trikotnega z namazom iz rdeče paprike in mocarelo ter pravokotnega s humusom, namazom iz črnih oliv in namazom iz rdeče paprike. Otroci lahko prepoznavajo oblike in barve, lahko jih razstavljajo in sestavljajo, hkrati pa še zdravo in dobro jedo. In to samo zelenjavo. 🙂

Največjo packarijo v kuhinji je povzročila rdeča pesa. Vse je bilo rdeče – noži, deske, posoda, korito, delovna površina, česarkoli sem se dotaknila, povsod je ostala sled. Celo moji prsti so ostali roza. A je bilo vsaj vredno, ker je burger res top! Mi smo sicer veliki ljubitelji mesa, a vse bolj ugotavljam, da so lahko z malo domišljije tudi vegetarijanske jedi zelo okusne. Če ne jih pa ´začiniš´ s kakšno rezino salame ali koščkom mesa. 😉

_______________________________________________________________________

Objava je nastala v sodelovanju z Argeta.

Comments

comments

2 KOMENTARJI

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj