Prvi večer tedna restavracij: dvojni zmenek v Prekmurju

0

Ko sva se v petek z možem vozila po avtocesti, sva ugotavljala, da si vzameva čas zase samo vsake pol leta, ko greva na večerjo v okviru Tedna restavracij. To je tistih nekaj ur, ko sva res sama in nihče ne prekinja najinih misli, nama ne skače v besedo, ne išče pozornosti in ko imam lahko oblečeno snežno belo krzneno jakno brez strahu, da bodo na njej ostali odtisi čokolade, jagodnega balzama za ustnice ali smrklja. Zaljuček? Preredko si vzameva čas zase, veliko preredko, s tedaj res uživava.

V petek sva v družbi prijateljev obiskala gostilno, ki je bila že dolgo na najinem kulinaričnem `bucket listu` in končno se nama je želja uresničila. Prvi dan spomladanskega tedna restavracij smo se razvajali v gostilni Rajh v Bakovcih, ki se nahaja le nekaj sto metrov od avtocestnega izvoza, je prijetno domačna in topla in te objame v krasen moderen ambient s pridihom podeželskega. Sedeli smo v zadnjem delu, kjer smo imeli dovolj zasebnosti za naše pogovore, hkrati pa s svojo glasnostjo nismo preveč motili drugih gostov, čeprav smo se na trenutke tako razgovorili, da še gospe, ki nas je stregla nismo zares slišali. Tako pač je, če greš po pol leta brez otrok ven in si imaš veliko za povedati.

 

Medtem, ko sta moška komaj dobro pogledala jedilni list, sem jaz nestrpno čakala na hrano. Izbrali smo ena-ena; vsak par en mesni in en ribji meni in se ob prijetnem klepetu prepustili dobri hrani, vsi razen mene, pa tudi kapljici. Še preden smo naročili smo lahko svojo lakoto na hitro potešili s pozdravom iz kuhinje; domač kruh z dvema namazoma, zaseka in čebula ter bučni namaz postrežen na kamnu. Ob teh okusnih grižljajih se jaz vedno sprašujem, zakaj je tega tako malo. V resnici bi lahko pojedla 3 konkretne kose kruha, pa mi najbrž ne bi bilo dovolj. Zelooo okusni so bili. Čisto po mojem okusu.

Za hladno predjed smo dobili pomladno solatko: Pomlad – Tabouleh s kumaricami mariniranimi v ginu, jogurtovim prelivom z limono in domačo tunko pri mesnem meniju ter konopljinimi semeni pri ribjem. Sveža solatna mešanica, ki dejansko spodbudi tek in te drži v nestrpnem pričakovanju naslednjega hoda. Sledila je topla predjed: Zelena in zelena – juha iz gomolja zelene z jabolki Granny smith, orehovim zavitkom in gosjimi jetri pri mesnem ter amarantom pri ribjem meniju. Gomoljna zelena ima precej specifičen okus, ta juha pa je bila nežna in kremasta; orehov zavitek je bil domiselna in svojevrstna zakuha, ki je zaokrožila celotno juho, zemeljski okus zelene pa je odlično dopolnila svežina jabolk. Njaaam. Moj mož je rekel, da mu je bila od vseh jedi juha najbolj všeč in bi jo lahko še kar jedel. Jaz pa sem seveda nestrpno čakala glavno jed.

Glavna jed mesnega menija, ki ga je naročil mož je bil Pujček – pečen svinjski file s pretlačenim krompirjem, korenčkom, gomoljno zeleno in cvetačo, pri ribjem meniju pa  Sulec – pečen file sulca s pretlačenim krompirjem, pekinškim zeljem, gobicami in praženimi lešniki. V restavracijah si običajno naročam ribje jedi ali jedi z morskimi sadeži, saj jih doma pripravljam bolj redko, poleg tega jih obožujem, a so pogosto prenežne za moj okus. Jed mi je bila zelo všeč; nežna, okusi so se lepo dopolnjevali, riba je bila popolno pečena in posebej me je navdušilo pekinško zelje, ki ima izrazit okus po kitajski hrani, a ko sem pokusila samo grižljaj svinjskega fileja z omako, sem bila res navdušena. Čeprav sicer nisem ljubiteljica svinjine, je bilo meso mehko, sočno in v kombinaciji z zelenjavo res popolno.

V meni tokrat ni bila zajeta sladica, a smo si jo vendarle privoščili. Zame brez sladice ni popolnega kosila ali večerje, sploh pa ne na Tednu restavracij. Midva sva naročila čokoladni souffle z jurkinim sladoledom ter bučno tortico z malinami, prijatelja pa enako. Obožujem čokolado in čokoladne sladice, tako da je bil čokoladni souffle moja prva izbira, a sem ga potem prepustila možu in izbrala bučno tortico, itak sva na koncu pojedla pol-pol. 🙂

Teden restavracij je vsakih 6 mesecev popolna priložnost za odklop v dvoje, za vrhunsko kulinarično razvajanje, za vzdihovanje ob pogledu na prekrasne kreacije in za uživanje v pregrešno okusnih in (sicer) dragih jedeh po dostopnih cenah. Midva se imava vedno nepozabno in to je tistih nekaj ur v dvoje, ki jih res obožujeva. Zaradi družbe in hrane ali obratno. Vsi, ki se ga še niste udeležili, traja do 25.3.2018 in še imate čas, da si priskrbite rezervacijo v kateri izmed 101 vrhunskih slovenskih restavracij. Odklikajte in izberite –> Teden restavracij. 😉

Comments

comments

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj