Se pač zgodi

0

Odprem nočno omarico in v njej so planerji za preteklih 7 let. Prelistam enega, na hitro drugega, tretjega odprem samo na pomembnih datumih. Vsi so popisani. Zapisovala sem si vse od gospodinjskih opravil, stvari, ki jih moram kupiti in koga moram poklicati, do izpitov, planov učenja, pijač s prijateljicami in izletov v dvoje. Vse samo zato, da ne bi pozabila, a predvsem zato, ker se mi je ljubilo in ker sem se imela čas ukvarjati s tem, čeprav sem imela takrat v resnici 10 krat manj obveznosti kot jih imam danes. A če bi želela danes, vse kar imam za postoriti, poklicati, napisati, kupiti, opraviti stlačiti v en planer, bi potrebovala zvezek A4 formata z vsaj 100 listi in trdimi platnicami.

Zato imam danes večino stvari v glavi; telefonske številke, termine roditeljskih sestankov in pogovornih ur, datume pomembnih službenih sestankov, roke za plačilo položnic, tedenski načrt družinskih aktivnosti, vse rojstne dneve in celotne nakupovalne sezname. Samo zaprem oči in pred mano kar letijo strani planerja, ki ne obstaja. Tako vsako jutro v glavi optimistično sestavim načrt za cel dan, potem pa samo pripisujem: popoldne, zvečer, jutri, čez vikend, drug teden, po dopustu, med novoletnimi prazniki ali pa enkrat drugo leto. Mogoče sploh nikoli. Kar ni pomembno, lahko počaka, a na žalost zaradi preobilice misli, obveznosti in načrtov, včasih izvisijo tudi pomembne stvari.

Zato ne maram vprašanja `Kako se ti lahko zgodi?`. Ker se lahko mami vse zgodi. Čisto vse! Lahko se ti zgodi, da otrok med družinskim fotografiranjem pade v reko, da mu pozabiš dati antibiotik, da v vrtcu pobereš napačnega malčka, da greš v trgovino in domov prineseš vse drugo, le tisto ne, po kar si šla, da namesto oblačil zase kupiš oblačila za otroka, da greš v službo z dvema različnima nogavicama, da si zjutraj pozabiš odstraniti nočno masko za obraz, da telefon pospraviš v pečico, da otroku namesto večerje postrežeš s praznim krožnikom, da `izgubiš` ključe stanovanja, ki jih imaš ves čas v roki, da se dogovoriš za kavo s prijateljico in jo gladko malo preskočiš, da greš na roditeljski sestanek k vzgojiteljici, ki sploh nima tvojega otroka, da kakšno položnico plačaš dvakrat, da obesiš neoprano perilo. Lahko se ti zgodi, da otroke napačen dan pelješ na trening, da pozabiš na tekmo, o kateri ste govorili cel teden ali da otroka za minuto izpustiš iz oči in se poškoduje. In prav tako se ti lahko zgodi, da pozabiš skleniti nezgodno zavarovanje za otroke. Za otroke, ki ves čas plezajo in skačejo, ki vsak popoldne divjajo s kolesi in dirkajo po ulici, ki se potapljajo v domači bani, se mečejo po zakonski postelji in tekmujejo s prijatelji v vrtcu. Lahko se ti zgodi, kot se je meni. Lani. Ne letos. A na varnost otrok v resnici ne smemo nikoli pozabiti, ker je zdravje najbolj dragocena vrednota in ker se je začnemo zavedati šele, ko je nimamo. In ker morajo biti malčki zavarovani na vsakem koraku. Ne moremo jih vedno držati za roko, podstavljati blazino pod kolena, jih opozarjati na vsakem koraku ali jim preprečiti, da bi izkusili vse lepote otroštva, a lahko jih zavarujemo in to je skoraj enako.

Letos sem situacijo zadnjo nedeljo pred novim vrtčevskim letom in zadnji dan pred začetkom vadbene sezone gimnastike, rešila z zavarovanjem Wiz šolar, ki ga enostavno skleneš preko spleta, vzame ti točno 2 minuti časa in takoj po sklenitvi te polica čaka tako na spletu kot v emailu. Preprosto, ugodno in mimogrede urejeno. Čisto zame! Zavarovanje sem sklenila tako mimogrede kot opravim nakup novih čevljev ali obleke. Med pečenjem cimetovih rolic.

Vse česar nekoč nisem razumela, mi je sedaj kristalno jasno in zato ne kažem več s prstom in se ne čudim. Vse se ti lahko zgodi in čeprav se ti bo v nekem trenutku zdelo povsem nemogoče, bo že jutri to lahko tvoja realnost. Prej sem imela planer in nikoli nisem ničesar pozabila. Nepredvidljive situacije so bile moja nočna mora. Zdaj pa se najbolje znajdem v kaosu, v zmedi z malo manevrskega prostora, ki iz mene vselej potegne največ. Največ organiziranosti, največ iznajdljivosti in najboljše rešitve.

_____________________________________________________________________

Objava je nastala v sodelovanju z Wiz zavarovanje.

Comments

comments

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj