Moja šivarnica

0

Ker je šivanje kar čez noč postalo moj redni hobi, sem si šivalni kotiček uredila kar v stanovanju. Na srečo imamo res veliko kuhinjo z jedilnico in sem si lahko prisvojila dobršen del stene. Priročna pisalna miza, oba šivalna stroja, predalnik, nekaj škatel oziroma zabojev za blago in voila. V drugem kotu imam še poličnik, krojim pa kar na jedilni mizi. Radosti sodobne mame. Včasih se je pač potrebno znajti.

20161025_120238

Šivalni stroj Elna 7200 sem dobila za svoj 18. rojstni dan od staršev (izbira je bila povsem moja in vidim, da sem se odločila prav), entlarco (overlock) Elna Lock T 34 D pa sem si za nedoločen čas izposodila od mame. Tako zdaj, če kaj nujno potrebuje pošijem ali zašijem jaz, namesto nje. Na srečo smo v isti hiši, ona pa tudi ne šiva več, kot je včasih. Ta stroj je star 20 let. Dobrih 20 let, a dela kot urica. Brez težav, brez zapletov, nožek še danes reže kot britev, vse nastavitve delujejo in je res super stroj. Kar nekajkrat me je že mikalo, da bi si kupila svojega, a se mi zdi škoda, če ta brezhibno deluje.

20161025_120216
Elna 7200
20161025_120137
Elna Lock T 34 D

K moji obvezni šivalni opremi sodijo še škarje Fiskars, podloga za krojenje in rezanje, krožni nožek oziroma rezilo, krojaško ravnilo, en kup drobnih pripomočkov kot so igle za stroje, bucike, igla za paranje, kreda, dodatne tačke (za gumbe, slepi šiv, skrito zadrgo,itd. – obljubim, da bom enkrat pokazala vse in razložila zakaj je katera), pinceta, centimeter, majhne škarjice, nekaj škatel gumbov, elastike, dva dobra predala sukancev, različne vrvi, trakovi, paspulni trakovi, našitki ter zame nujne in vsekakor veliko bolj od bucik, plastične sponkice, klupice, kakorkoli se jim že reče, za spenjanje blaga. Dobila sem jih od prodajalke blaga iz Nemčije in so res noro dobra pogruntavščina. Nobenega zbadanja z iglami, zamikanja, premikanja, držijo več plasti hkrati, različne materiale, so res močne in kompaktne in enostavne za uporabo. Nujno si moram naročiti dodatne. Še veliko šiviljskega pribora in materiala bi se našlo, a se mi ne zdi tako nujen. Razen svilenega papirja za krojenje. Ta je res super in ga najraje uporabljam. Osnovne kroje rišem na velike arhitekturne pole oziroma pole gradbenih projektov, nato pa jih prerisujem na papir za krojenje.

Včasih me prime in si kupim kak kroj; tak, lep, pa ga potem nikoli ne uporabim. Kupila sem si celo knjigo, pa je še prelistala nisem. Malo zato, ker si za takšne stvari ne vzamem časa in predvsem zato, ker delam po svojih preverjenih krojih in enem ali dveh kupljenih, ki ju nenehno spreminjam. Enkrat si bom res morala vzeti čas.

Blago nabavljam povsod. Redno kupujem blago v eni izmed mariborskih prodajaln z blagom, kjer ga je v času mojega otroštva kupovala že moja mama in sedaj tja redno zahajam jaz. Pa tudi preko spleta, iz tujine – Nemčije in Poljske kot tudi v slovenskih trgovinah z blagom kot sta Svet metraže in Gloripops. V glavnem nisem ljubiteljica vzorcev risanih junakov, živali, rož in podobnega, veliko raje imam geometrijo, če pa se za vzorce že odločim, morajo biti čimbolj preprosti, kot da bi bili risani z roko ali bi šlo za grafiko ali odtise ter dvo- ali trobarvni. Seveda se najdejo tudi kakšni drugi vzorci, a tedaj mi morajo biti res všeč, da jih kupim; ponavadi pa se kaj hitro zgodi, da se jih naveličam, včasih še preden iz njih sploh kaj zašijem. Sicer pa so mi zelo všeč enobarvna ali dvobarvna blaga, ki se lahko super kombinirajo in dopuščajo veliko možnosti pri ustvarjanju. Nekako se držim načela `manj je več`, pa čeprav včasih z veseljem prestopim mejo.

Že od prejšnjega tedna, ko sem dobila novo pošiljko blaga (pa čeprav sem zdaj že spet v pričakovanju nove), me srbijo prsti in se mi po glavi podijo zamisli. Grem jih zabeležit, še preden se moj gospodič zbudi. Moj kotiček vam je zdaj znan in tako bomo odslej veliko lažje delale. Ste pripravljene?

Več pa naslednjič…

Love, Gabrijela

20161025_120224

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj