Kroji in šivanje

2

V objavah na Facebooku velikokrat zasledim, da iščete kroje. Resnica je, da so kroji precej dragi, še posebej, če upoštevaš, da ga moraš potem še sama natisniti, izrezati, sestaviti in zlepiti in za vsako velikost posebej prerisati ter seveda na koncu vse še zašiti. Spletne trgovine so polne takšnih in drugačnih krojev, veliko pa se jih najde tudi na različnih blogih. Zavedam se, da je z izrisom kroja veliko dela, še posebej, če gre za kakšen kompliciran kos, a resnici na ljubo, ko enkrat obvladaš mere in imaš krojenje v malem prstu, ti gre vse en dva tri. Pa tudi rišejo se danes kroji ne več ročno, temveč računalniško in je delo veliko hitreje končano.

Jaz sem si neke osnovne kroje kupila, nekaj sem jih brezplačno shranila s spleta, nekaj pa sem jih narisala kar sama in še vedno jih. Predvsem različne variacije, ki se nanašajo na hoodije, haremke in podobne hlače, tudi legice, pajkice, baggy hlače, pa pajace, brezrokavnike in seveda oblekce, kjer lahko iz enega preprostega navadnega kroja ustvariš dvajset ali več različic. Ko dobiš prvi kroj v roke, je težko, še posebej, če nimaš pojma o šivanju in še manj o krojenju. Ne veš, kako ga obrniti, kje so pregibi, kako morajo teči niti v blagu oziroma kako ga moraš položiti na blago. Velikokrat je že prerisovanje krojev, sploh iz šiviljskih revij, kot so Burda, Ottobre in podobne, zelo težko in zamudno. Izgubljaš se med vsemi tistimi črtami in barvami, ni ti jasno, katere oznake so zate pomembne, kaj pomeni polna in kaj črtkana črta. Začetnice tudi ne vedo, da je potrebno kroju pri rezanju blaga vedno dodati pol centimetra za šiv, pri jopicah z dvoslojno kapuco, kjer se notranji rob skriva pa centimeter in pol. Ko prerisuješ kroje po velikostih, se ti včasih zdi, da itak ni neke velike razlike; pol centimetra tukaj in centimeter tak pa morda kakšne tri do štiri centrimetre v dolžino, odvisno od kosa (govorim o otroških stvareh), pa ni ravno tako. Ko je stvar zašita, je razlika ponavadi očitna.

Veliko se vas loteva prerisovanja oziroma ustvarjanja krojev po kupljenih oblačilih, a je pri tem težava ta, da niso vsa oblačila konfekcijska, kar pomeni, da so nekatera manjši in druga večji modeli, da so nekatera slim in druga tailored fit, poleg tega pa po že zašitem oblačilu, če ga ne sparate, nikoli ne boste dobile tako natančnega in pravilnega kroja, kot bi ga morale in `replika` nikoli ne bo primerljiva z originalom. Ko zašiješ nekaj kosov, ko prerišeš en dober kup krojev različnih velikosti, v vseh vellikostih, ti hitro postane jasno, na čem sloni risanje krojev, kako potekajo velikosti, kje so razlike oziroma katere so ključne točke oblačil, kjer se poznajo razlike v oblačilih, kako potekajo linije, kako dobiš obliko telesa, kakšna je posebnost gub in podobno. Takrat s elahko resnično začneš igrati s kroji, takrat jih lahko začneš najprej prirejati, spreminjati, dopolnjevati, potem pa tudi samostojno risati. Zapomnite si, da kroj nikoli ni narejen v desetih minutah, da je potrebna dodelava, preverjanje velikosti in pomerjanje na ljudeh, torej pomerjanje zašitih kosov.

Škoda se mi zdi zapravljati denar na krojih, še posebej tistih enostavnih, kot so za haremke, beanie kapice, trakce in roreke (ki jih v resnici sploh ne potrebuješ), tudi hoodijev je ogromno brezplačnih na spletu, čeprav niso vsi vredu in niso vsi konfekcijskih velikosti.

Preverjeno dobri so kroji na spletni strani Brindille&Twig, kjer jih lahko kupite, najdete pa tudi brezplačen kroj za hoodie, največjo nemško zbirko brezplačnih krojev najdete na  Mamahoch2, kjer lahko izbirate med kroji za dojenčke, otroke, ženske, moške, dom, ustvarjanje in še veliko več, zamisli ne zmanjka, celotna zbirka po kategorijah z imeni in velikostmi, pa je dostopna tukaj.  Brezplačne kroje urejene po kategorijah, najdete tudi na Fragolinchen ter Alles fuer Selbermachen pa tudi na strani Jeder kann naehen in Sew Simple. Gre za strani, na katerih sem tudi sama že snela kroje in so bili vredu, uporabni in dobre kvalitete. To seveda ne pomeni, da sem testirala vse, govorim o enem, dveh, treh, ponekod večih. Vsekakor se vam splača najprej poskusiti kroj poiskati tukaj, preden zanj zapravite morebiti nepotrebnih 5, 10 ali še več evrov.

Veliko zamisli lahko najdete tudi na Pinterestu, a tam ni pravih krojev ozrioma je dostop do njih ponavadi otežen in nekaj pet ali deset klikov stran. Je pa Pinterest zagotov super za iskanje kreativnih zamisli, kako nek preprost kroj spremeniti in dodelati v vrhunski izdelek, ki je pača za oči. Tam lahko preživite ure in ure in samo gledate in se čudite. Zame najbolj inspirativne so zagotovo severne sosede oziroma šivilje iz Nemčije, Danske in drugih severnih držav, ki poleg tega, da uporabljajo kvalitetna in lepa blaga, le-ta tudi neverjetno lepo skombinirajo. Iz posameznih delov, ki jih jaz sicer nikoli ne bi dala skupaj, ker mi nekatere kombinacije pač ne grejo skupaj, nastane popoln izdelek, ki vzame sapo. Poigravajo se z okrasnimi šivi, z majhnimi detajli kot je umetno usnje, našitki, pentljice, kovinski obročki, okrasne vrvice in trakovi, čipka, obrobe in podobne stvari, tiste, ki res vzamejo čas, njihove aplikacije so zelo precizne, dodelane do podrobnosti, ponavadi tudi zelo majhne in z nešteto detajli, kombinirajo materiale in prepuščajo domišljiji prosto pot. Kar nekaj jih je, ki jim sledim na Instagramu in obljubim, da vam prav kmalu zaupam, katere so tiste, ki so resnično prava inspiracija. In poleg tega so vse še mame, z vsaj dvema, nekatere celo tremi ali štirimi otroki. Občudovanja vredno.

Kroje pa bom zelo kmalu, samo da se ta nori december malce poleže, začela objavljati tudi jaz. Povsem brezplačne, tiste osnovne kroje, ki jih marsikatera išče; kot so kapice, haremke, legice, baggy hlače, majčke in podobne zadeve. Spremljajte, ne bo vam žal! 🙂

Pustite domišljiji prosto pot!

Gabrijela

5a6bc1538e20b8364c561367da362c12 give-me-a-shrug-top-pattern-as-jpg-with-lines-and-dots-copy picture-99

Comments

comments

2 KOMENTARJI

 1. Lep pozdrav,
  vaša stran me je kar navdušila, sploh ko je zbranega toliko na enem mestu.
  Edini problem, ki je nastal pri meni sedaj je ta ko so kroji prerisani in izrezani (iz Ottobre),
  ni nikjer na internetu zaslediti stanske legende linijskih črt in oznak, prevajalnik pa v večini ne prevede,
  tako da kaj pomeni prekinjena črta na kroju,…?

  lp

  Maja

  • Lepo pozdravljeni,
   hvala za mnenje in pohvale. 🙂 Prekinjena črta običajno pomeni pregib. Lep dan, Gabrijela

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj