Po poteh krtka Olija

0

Prazniki so vedno priložnost, da počnemo stvari ali obiščemo kraje, ki jih sicer, zaradi pomanjkanja časa in drugih obveznosti, ne; tako smo imeli v planu v četrtek ali petek obiskati Schoenbrunn – živalski vrt na Dunaju, pa nas je presenetila nečakinja, nato pa nam je načrte pokvarilo slabo vreme. Včeraj smo bili odločeni, da nekam gremo.

Dunaj? Oblačno, hladno in velika verjetnost dežja. Predolga pot, da bi nato prisilno vedrili pod dežniki in se kislih obrazov sprehajali po živalskem vrtu, medtem, ko bi živali spale. Ljubljana? V napovedi je bil dež in glede na to, da je vreme v Ljubljani vedno povsem drugačno kot na Štajerskem koncu, smo napovedi kar verjeli (čeprav čez dan dežja menda na koncu ni bilo). Zagreb? Niti slučajno! Dolge čakalne vrste na mejnem prehodu so moža takoj odvrnile (ob sedmih zjutraj je bila čakalna doba 30 minut), čez Cvetlin pa se mu ni ljubilo voziti. Torej kam?  Ne predaleč, da nam izleta ne pokvari vreme, biti mora zanimivo za otroke in program dogajanja ne sme biti predolg, saj jima bo kmalu postalo nezanimivo. V Prekmurje!

Ta konec Slovenije je izredno slikovit, zanimiv, kulinarično pester, ponuja številne naravne znamenitosti in obilico kulturne dediščine; prostrane prekmurske ravnice so odete v rumene barve oljne ogrščice in na vsakem ovinku vas pozdravljajo štorklje. Tako blizu nam je, a ga vendarle obiščemo zelo poredko. Rezervirali smo vstopnice, pripravili torbe z rezervnimi oblačili in se odpeljali.

Prvi postanek Tropski vrt Ocean Orchids v Dobrovniku. Ko sem bila pred leti nazadnje tam, je bil tropski vrt še precej nepoznan, botanični raj pa je bil pol manjši. Sedaj je popolnoma prenovljen, dograjen, tropski vrt se razteza čez dve veliki hali, na vhodu pa te pričaka množica ljudi in kar trije ali štirje avtobusi. Turisti govorijo slovensko, hrvaško, nemško, madžarsko. Čudovit je; zelen, cvetoč, žuboreč, sproščujoč. V Ocean Orchids gojijo slovenske orhideje, predvsem vrste Phalaenopsis, v tropskem vrtu pa si lahko poleg stene iz orhidej, ogledate še ogromne bananovce, praproti, kavo in poper, mesojede rastline, vanilijo in druge orhideje, ananas, karambolo, več vrst flamingovcev (anthuriumi), monstere, vodne kaskade oziroma steno slapov, ribnike, zeleno steno in številne druge tropske rastline. Otroci se lahko tudi gugajo, a je bila vrsta za gugalnico predolga, da bi čakali. Vstopnine v tropski vrt ni, ogled je brezplačen, lahko se slikate, kupite pa lahko tudi orhideje.

Pobliže smo si ogledali bananovec, pozirali pred steno orhidej in se na hitro sprehodili po vrtu ter pot nadaljevali proti Gradu na Goričkem, kjer smo imeli rezervirane vstopnice za ogled Vulkanije. Vulkanija je čudovit doživljajski park, kjer vas po poteh vulkana na Goričkem pelje krtek Oli, ki se imenuje po mineralu Olivinu, ki ga je bilo mogoče najti prav tam. Dogodivščina v Vulkaniji se je začela s kratko predstavitvijo vulkanov in nastanka Zemlje, nato pa smo se po lavini cevi odpravili v notranjost vulkana, kjer smo si ogledali 3D film o nastanku Vesolja, Zemlje ter vulkana na Goričkem. Med ogledom filma se tresejo stoli, škropi voda, piha veter in pada sneg, tako da je doživetje res nekaj posebnega. Nato smo se z dvigalom spustili 6003m pod površje Zemlje in si ogledali bivališče krtka Olija, spoznali mineral ametist, doživeli izbruh vulkana in se nato z adrenalinskim vlakcem vrnili na površje Zemlje. Celotno doživetje traja dobre pol ure in je primerno tudi za majhne otroke, saj je dinamično, zanimivo, predstavitve pa so kratke in slikovite. Vsekakor priporočamo obisk. V prazničnem času so ogledi od 10. do 17. ure vsakih 30 minut, vendar so skoraj vsi termini polno zasedeni, zato priporočam, da si svoj termin rezervirate kak dan prej ali vsaj zjutraj preverite razpoložljivost. Vstopnina za odrasle je 10 eur na osebo, za otroke do 6. leta pa je vstop brezplačen. Ogled Vulkanije lahko povežete še z ogledom gradu Grad, ki je bolj znan po Noči čarovnic.

Tokrat smo se odločili za izlet brez živali, ki pa smo jih lahko vso pot opazovali skozi okno avtomobila. Vsak konj, vsaka krava in vsaka štorklja je sprožila ogromno navdušenje pri Rii, medtem, ko se je Noe najbolj zabaval ob opazovanju tovornjakov in motorjev. To je bil prvi družinski izlet, na katerem med potjo nismo imeli prav nobenih težav; otroka sta bila mirna in potrpežljiva, pot proti domu pa sta v celoti prespala. So si nas pa najbrž zapomnili v Vulkaniji, saj je želel mali hoditi povsod, kjer ni dovoljeno in je ob začetku ogleda zagnal pravo malo paniko, a smo tudi to hitro rešili. Otroci pač.

Če je bil tropski vrt bolj zame kot za moža in otroke, je bila Vulkanija predvsem zanje in obljubim, da vam ne bo žal, če jo boste obiskali. Na ogled se vozijo družine s cele Slovenije, celo s Kopra in Nove Gorice. To je dokaz, da je zares zanimiva in vredno ogleda.

Comments

comments

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj