Nosečka na morju

0

Vroče je, komaj hodiš, komaj dihaš, pred seboj pa nosiš ogromen okrogel trebuh, ki te v tej vročini še ovira pri hoji, pri sedenju, celo ležanju in na trenutke se počutiš kot nasedli kit? Pojdi na morje! Četudi nimata časa, da bi oddih ob morju uživala v vsej svoji veličini, si lahko privoščita vikend dopust na slovenski obali ali kje v Istri, samo toliko, da se malce sprostita, da se nadihaš svežega zraka, da namočiš noge v vodo in prisluhneš šumenju vetra med drevesi.

Verjemi mi, da je to najboljša odločitev, ki jo lahko sprejmeš tik pred porodom. Skoči v kopalke, privošči si poživilno plavanje v slani vodi, nastavi svoje noge sončnim žarkom in se predajaj radostim življenja ob morju.

#1: Plavaj! Slana voda je za nosečke povsem neškodljiva, saj vsebuje veliko joda in je v primerjavi z javnimi kopališči zaprtega tipa neprimerno bolj čista in blagodejno deluje na mišice v telesu, poleg tega je tudi hladnejša in ni nevarnosti morebitnega krčenja maternice ali mehčanja materničnega vratu. Ne pozabi, da si srečka nosečka, zato ne pretiravaj, ne plavaj na polno, ne skači v vodo ali se potapljaj, vsekakor pa se lahko predajaš zmernim vodnim užitkom, ki ti bodo pospešili krvni obtok in te napolnili z energijo.

#2: Sprehajaj se! Morski zrak vsebuje veliko eteričnih olj, ki jih oddajajo iglavci, poleg tega pa je svež, prijeten, vlažen in rahlo slan, zato ugodno deluje na dihalne poti, hkrati pa pomaga pri sproščanju in boljšem počutju. Hoja pa pomaga pri cirkulaciji krvi, odpravljanju krčev v mišicah in boljšem fizičnem počutju. Kombinacija obojega je popoln večerni sprehod v dvoje (ali troje). 🙂

#3: Jej! Vsi dobro vemo, da takšne morske hrane kot jo dobiš na morju, zlepa ne najdeš drugje, zato si privošči lahkotno (in toplotno obdelano) morsko hrano, ki te bo napolnila z vitamini in minerali, ki bo ugodno vplivala na tvojo prebavo in počutje in ne bo povzročila zviševanja sladkorja v krvi ali prezasičenosti s soljo.

#4: Veliko pij! Na morju imajo običajno najboljše sveže sadne sokove; res je izbor odvisen od destinacije, a limonado in svež pomarančni sok lahko dobiš skorajda povsod. Vsekakor se izogibaj raznim koktajlom, ki vsebujejo sladkorne sirupe in podobne napitke in raje poseži po svežem ledenem čaju, svežem soku granatnega jabolka, svežem pomarančnem soku ali preprosto, vodi. Poskrbi za zadostno hidracijo telesa, saj tekočina iz tvojega telesa čisti toksine, preprečuje zadrževanje bakterij v mehurju, izpira iz telesa sol in zmanjšuje zatekanje.

#5: Skoči v kopalke! Nosečka si. Vsa okrogla in žareča, sijoča in bleščeča, bolj ali manj obilna in okorna, a vendarle lepa. Naj te strije in odvečni kilogrami ne odvrnejo od sončenja v kopalkah in razkazovanja trebuščka. Nosečnice si zaslužijo normalne kopalke; nobenih tankini zgornjih delov, nobenih majic, nobenih spodnjih delov, ki prekrijejo cel trebuh ali potapljaških uniform, ki skrijejo vse čare nosečnosti. Nosečka si, bodi na to ponosna in z veseljem pokaži svoj trebuh, v njem se skriva nekaj najbolj čarobnega in dragocenega na svetu. Uživaj v svoji koži, saj boš to zelo kmalu še kako pogrešala.

#6: Noge v zrak in knjigo v roke! Nekaj tednov pred porodom dopustniško čtivo zagotovo niso knjige o porodu, dojenju in vzgoji. Te pusti kar doma in naj nekaj dni počakajo, ti pa se raje posveti lahkotnemu in sproščenemu dopustniškemu branju, preberi kak ljubezenski roman, kakšno kriminalno zgodbo, erotično trilogijo ali biografijo navdihujočega avtorja, najdi knjigo, ki te bo potegnila vase in te navdušila. Po porodu hitro ne boš imela časa za branje, zato se naužij, dokler še lahko. Podloži noge, da so rahlo v zraku in akcija!

#7: Daj si duška! Če nimaš nosečniškega diabetesa, si lahko brez težav daš duška s sladoledom (tisti kilogram gor ali dol), svežim sadjem, ki ga je na morju vedno na pretek in sadnimi kupami. Ne obremenjuj se s tem, kje se bo poznalo, kako bo šlo dol, kdaj boš spet takšna kot prej, uživaj v trenutkih in se sprosti. Pusti dragemu naj te razvaja, naj ti prinese kakšno stvar, naj te zmasira, naj ti dvigne vzglavje ali te pelje na večerjo, to so zadnji tedni, ki jih preživljata v dvoje, imejta se lepo in naj bodo nepozabni.

Ne poslušaj tistih, ki pravijo, da morje ni za nosečke, ki se zgražajo nad nosečnicami, ki se kopajo, ki menijo da to ni zdravo in ni dobro za otroka. Je dobro, je zdravo in je koristno za otroka. Vse v čemer ti uživaš, uživa tudi otrok. Vse kar dobro dene tebi, dobro dene tudi njemu, zato pojdi na morje in se imej lepo.

Spomnim se, da sem si v prvi nosečnosti, mesec pred rokom, na morju dajala na trebuh morske ježke, da sem se neobremenjeno kopala še en teden pred porodom, pa mi niti slučajno ni slabo delo. Super je bilo. Počutila sem se odlično; prijalo mi je plavanje, prijalo mi je namakanje, prijali so mi sprehodi in še posebej večeri v dvoje na rivi. To so nepozabni trenutki, zato jih naj bo čim več.

P.S.: Seveda pa se ne pozabi ustrezno zaščititi s kremo za sončenje, s pokrivali, ne izpostavljaj se soncu, dovolj pij, jej lahko in svežo hrano in poskrbi za dovolj počitka. 🙂 Pa uživaj. 🙂

20170618_20525820170618_20535020170618_20540620170618_205434

20170618_205455

20170618_205519

Comments

comments

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj