Eko oddih za celotno družino

0

Naš dopust je (na žalost) pri koncu in po dveh dneh doma se mi zdi, kot da sploh nikjer nismo bili, naše navdušenje pa vendarle ne pojenja in bolj kot se oziramo nazaj, z večjim veseljem gledamo tudi naprej, drugemu naproti.

V zadnjem tednu ste me največkrat vprašale, kje dopustujemo in z veseljem povem, da smo čudovitih 7 dni preživeli v Pine Beach Pakoštane jadranskem eko resortu, ki je glede na svojo ponudbo idealen za družine, saj združuje vse kar za nepozaben oddih potrebujejo tako starši kot otroci. Čeprav se vsak dan trudimo biti okolju prijazni, nismo eko družina, pa vendar nam je bilo bivanje v eko resortu več kot le všeč. Slamnate hišice brez klimatske naprave so dovolj toplotno izolirane, da je temperatura v njih precej konstantna in so zato tudi ponoči prijetno zračne in hladne. Toalete in tuši so čisti, vzdrževani, urejeni in vsa voda je solarno ogrevana. Po celotnem resortu so razporejeni koši za smeti, ki so dobesedno povsod, na vsakih nekaj metrov in jih praznijo dvakrat dnevno, poleg tega pa skrbijo tudi za ločevanje odpadkov. Za prevoz prtljage in osebja uporabljajo avtomobile na električni pogon, ki so okolju prijazni in zelo tihi, vozijo pa jih nadvse prijazni uslužbenci, ki z veseljem kak krog zapeljejo tudi otroke. Ponoči je resort osvetljen s solarnimi svetilkami, ki omogočajo zadostno vidljivost, da je hoja po poteh varna. Hrana je v večini lokalna, razen posameznih živil, ki jih lokalno ni mogoče pridelati, poleg tega ostanke hrane ponovno uporabijo, pomije pa namenijo za živali, držijo se načela no-waste oziroma `low-waste`, saj si prizadevajo za čim manj odpadkov in čim manjšo onesnaženost okolja; za pogrinjke uporabljajo recikliran papir na katerem so natisnjeni slogani, ki osveščajo turiste o ohranjanju okolja. Pa ljudje? Ne samo ljudje, ampak LJUDJE z odprtim srcem, širokim nasmehom in prijaznim “Dobar dan”. Vedno pripravljeni pomagati, vedno na voljo in vedno prijazni.

Saj še veste, kako skeptična sem bila glede polnjenja baterij; zadevo smo rešili tako, da smo jih polnili v previjalnici ali v jedilnici (na straniščih, v previjalnicah, na zunanji strani zidu jedilnice, v likalnicah so namreč vtičnice za sušilnike za lase, grelnike vode oziroma stekleničk, likalnike itd.) in tako nismo rabili nositi baterij na recepcijo, čeprav je tudi to super opcija, a glede na to, da nihče ničesar ne ukrade, da ostanejo igrače celo noč na plaži, pa se jih nihče ne dotakne in da so kolegu, ki si je telefon polnil v mali telovadnici odnesli le-tega na recepcijo, ker so mislili, da ga je pozabil, vam je lahko jasno, kako varno in prijetno je tam.

Meni je bilo najbolj všeč, da nisem rabila kuhati, pa sta otroka vseeno jedla in je bila hrana vseeno okusna; za zajtrk so bile na voljo klobase, siri, kosmiči, suho sadje, oreščki, semena, sveža skuta, mlečni riž, palačinke, polenta, jajčna omleta, jajca na oko, kuhana jajca, hrenovke, pečena slanina, sadje, jogurti, kruh, štručke, rogljički, kakav, kava, mleko in čaj, za kosilo so bile vsak dan testenine na vsaj tri načine, pica, poleg tega pa vsaj ena enolončnica in rižota, vedno tudi morski del, pečene ribe, lignji, sipe, morske solate, dobro založen solatni bar, vegetarijanski del in veliko kuhane in pečene zelenjave, sladice ter sveže sadje in podoben izbor, le drugih jedi, je bil pri večerji. Vmes je bil še popoldanski prigrizek, kjer je bilo na voljo sadje, kanapeji, pecivo iz listnatega testa in podobni prigrizki. Otrokoma pa je bila najbolj všeč ponudba aktivnosti za otroke – na voljo so mini club, kjer otroci ustvarjajo in se igrajo, lokostrelstvo, sup, mini golf, namizni tenis, vodni park, pustolovski park, igre z žogo, telovadba za otroke, igrala in plezala, ob večerih pa mini disco in animacija za otroke, en večer nas je obiskal celo najbolj znani hrvaški čarodej Luka Vidović in naredil izvrsten šov. In čeprav niso vse dejavnosti primerne za majhne otroke, se vselej potrudijo, da otroku omogočijo, da vsaj poskusi, kar se mi zdi zelo prijazno. Poleg aktivnosti in ponudbe ter ambienta pa je celoten dopust naredila tudi družba; na plaži so bili vsi otroci prijatelji in vse igrače so bile od vseh, kar mi je bilo še posebej všeč, saj se je vnovič izkazalo, da za otroke jezik ni ovira in da se odlično sporazumevajo, četudi se jezikovno ne razumejo.

Jaz, ki sem vedno komplicirala glede čistoče, opreme, glede udobja in velikosti apartmaja, sem pristala na slamnato hiško in skupne tuše in se imela zelo lepo. Priznam, da me je prva dva dni mivka tako živcirala, da sem mislila, da sploh na plažo ne bom več šla; imeli smo jo povsod, v torbah, v oblačilih, na vseh brisačah, v kopalkah, otroka celo v ušesih, ustih, očeh in še kje in vse to smo nato prinesli v hiško in nekaj tudi na postelje, a sem se navadila. Ko se mivka posuši, jo enostavno dobro streseš, ko se pošteno stuširaš, pa je tudi na koži ni več in torbe smo pač vsak dan obračali in stresali ven mivko. Mama me je vprašala, kdaj sem se tako spremenila, kdaj sem postala tako nezahtevna in prilagodljiva – odkar sem postala mama in odkar varnost in udobje otrok šteje več kot moje potrebe in odkar je nasmešek na njunih obrazih vreden več kot napihljiv samorog, ki ga je odnesel veter, uničeni natikači, ki so jih zdelale kamnite poti, prerezan flamingo, ki mu je `dušo` izpustila školjka in nove kopalke, ki so polne mivke.

Odkar sem mama, se ne hodim na morje nastavljati sončnim žarkom, temveč uživati z otrokoma, raziskovati morje (to najraje počnem že od otroštva in skupaj uživamo v nabiranju morskih ježkov, rakcev, polžev, morskih zvezd in morskih kumar) in se predajati otroškim radostim, ki me bogatijo in osrečujejo in še lepše je, če ne rabiš ves čas skrbeti za varnost otrok, če lahko samostojno grejo v morje, če se lahko sami igrajo z mivko, medtem ko ti ližeš sladoled, če si lahko sami umijejo roke in noge pod tušem in se igrajo brez da bi jih moral spremljati na vsakem koraku.

Preden smo šli, sem bila navdušena, a skeptična, sedaj pa brez težav rečem, da je bil to naš najlepši dopust; najbolj brezskrben, najbolj umirjen, najbolj družinski, najbolj zabaven in družaben, najbolj sproščen in prvinski in smo v njem res uživali. Trenutno že planiramo naslednjega. 😉

 

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj