6 načinov za lajšanje bolečine pri izraščanju zob

0

Izraščanje zob je eno izmed tistih obdobij, ki mu botrujejo neprespane noči, ogromni podočnjaki, nenehno nošenje in crkljanje ter precejšnje stokanje in jokanje. V tem obdobju dojenčki in kasneje tudi malčki, nenehno tiščijo stvari v usta, grizejo, se ogromno (ampak res ogromno) slinijo in kar naprej nekaj prežvekujejo. Pri Rii to sploh ni bilo problematično obdobje, zanjo praktično nismo vedeli, kdaj so jih zrasli zobje, le pri petkah je bila malo bolj opazna razlika v razpoloženju, Noe pa je imel težave skoraj pri vsakem zobu; občasno je imel celo povišano temperaturo in uporabljali smo vse, kar smo lahko, pa učinka dejansko ni bilo.

Dojenčki se začnejo sliniti in gristi ter sesati svoje roke običajno že kak mesec, dva ali celo več mesecev preden na plano pokuka prvi zob. Ko opazite, da se je začel otrok obilno sliniti, ko zatipate otečene dlesni, ko otroku upade apetiti, ko tlači različne predmete v usta, ko grizlja svoje roke, ko ima občasno rahlo povišano telesno temperaturo, joče brez razloga ali slabše spi, ko je otrok razdražljiv in nemiren ali se mu je naredil izpuščaj na obrazu, so to ponavadi zobje, težava je le v tem, da se vsi simptomi ne pokažejo naenkrat, temveč izmenično in takrat smo starši na veliko zmedeni – so zobje, niso zobje, kaj ti spet ne paše, zakaj si siten, si lačen, si utrujen, je mogoče luna, so res zobje, kdaj bo že pokukal, kaj ti naj dam itd.

Vsaka mamica bo znala povedati svojo zgodbo, vsaka bo opisala svojo metodo blaženja bolečine in vsaka bo priporočila nek drug izdelek, jaz pa sem zbrala šest predlogov za blaženje bolečine, ki se najpogosteje izkažejo za učinkovite in jih priporočajo tudi pediatri in zobozdravniki:

  1. Masiranje in ščetkanje dlesni – z masiranjem in ščetkanjem dlesni lahko pri dojenčku začnete že zelo zgodaj, še preden zatipate otečene dlesni in še preden se pojavijo prve resne težave z izraščanjem, saj masaža stimulativno vpliva na dlesni, na krvni pretok v njih in lajša bolečino in napetost. Sprva lahko dlesni masirate s prsti, kasneje lahko kupite temu namenjeno naprstno silikonsko ščetko, ki ima mehke in kratke ščetine in poleg tega, da dlesen masira tudi čisti zobe. Jaz sem se zelo dolgo posluževala masiranja s prsti, saj sta oba že naravno zelo rada grizla moje prste; to je pri dojenčkih normalno, nobena igrača nima tako dobrega okusa kot prsti, ker so trdi, rahlo hrapavi na dotik, a vseeno dovolj nežni, topli, gibajoči in poleg tega, da jih lahko grizejo še prijetno masirajo. Ščetko smo kupili veliko kasneje, a se je prav tako zelo dobro obnesla.
  2. Grizljanje trdega sadja – trdo sadje je v bistvu nadomestilo za igrače, pogosto pa je otrokom bolj zanimivo, ker ima okus, ker ima vonj in ker je sladko. Za grizljanje je primerno res trdo sadje kot so jabolka, hruške, nektarine, saj je potrebno paziti, da otrok ne odgrizne prevelikega kosa ali da se mu sadje ne zatakne. Za grizljanje otroku nikakor ne ponudite banane, saj jo lahko `odgrizne` tudi če še nima zob. Pri nas smo se redno posluževali jabolk, ko sta že imela par zobkov pa sta začela z njimi jabolko lupiti in tako se jima je kdaj kak košček olupka zataknil. Od  tedaj smo jima ponujali samo olupljeno sadje, ki pa ga je veliko lažje grist in tako se je včasih zgodilo, da sta odgriznila prevelik kos, ki se je spet lahko zataknil. kakorkoli smo naredili, ni bilo povsem varno, zato smo to `igračkanje`zelo kmalu ukinili.
  3. Hlajenje z brisačo ali ledom – v času izraščanja zob bo otrok z veseljem grizljal in sesal tudi majhno brisačko namočeno v mrzlo vodo, saj bo učinkovala kot mehko grizalo in obkladek hkrati. Brisačo pa lahko nadomestite tudi z nogavico ali tekstilno vrečko, v katero daste eno ali dve kocki ledu, ki ju otrok nato grize in sesa in si hkrati blaži bolečino in oteklino. Meni led nikoli ni bil preveč simpatičen, ker je zelo zelo mrzel in sem se bala, da bodo začele otroka od mraza boleti dlesni, brisačka pa je bila vedno zelo priljubljena in še zdaj se oba rada igrata z mokro brisačo, to je namreč tudi način pitja, saj otrok izsesava vodo.
  4. Grizala – na tržišču najdete celo vrsto najrazličnejših grizal, od tistih z gelom, do silikonskih, gumijastih, lesenih, ekoloških, rutk z gumijastim špičkom in še celo vrsto drugih. Mi smo jih imeli cel kup, uporabljala pa sta jih samo izjemoma; ker so bila preveč dolgočasna, nezanimiva, brez posebnih učinkov in na otip precej vsakdanja. Pred kratkim pa sem našla res zanimiva grizala in senzorične igrače, ki so zdravju neškodljive, ki so ročno izdelane, ki so mehke, ki `migetalkajo` (imajo dlačice) in so tako lepih barv, da jih otrok z veseljem opazuje, grize, sesa, slini in se z njimi igra. Ker sta naša otroka že prevelika, jih je dobila štirimesečna nečakinja, ki se že pošteno slini in z veseljem nese v usta vse, kar ji ponudiš. Dobila je grizalo žabico Klaro in senzorično igračo pajka Ceneta, pa ji oba služita kot grizalo. Žabica ima mehko glavo, ki jo lahko sesa in grizlja ter trši trup, ki masira dlesni in je primeren za držanje majhnih rokic, poleg tega pa tudi nežno piska. Pajek pa je sicer senzorična igrača, ki je `kosmata`, zaradi česar je zelo zanimiv za grizenje, stiskanje in božanje,  a vseeno dovolj varen, da otrok ščetin ne more odgriznit ali odtrgat, poleg tega pa še rahlo piska, kar je dojenčkom itak vedno všeč. Še zdaj imam na podstrešju grizala svojih otrok in če jih postavim zraven teh dveh igračk (kljub temu, da je kakšnih 10 različnih), bi vsak otrok vzel pajka in žabo, celo moja dva sta bila navdušena nad njima. Najdete ju (in vse ostale podobne igračke – izbirate lahko med veliko različnimi živalmi) pri Grizliju.
  5. Mazanje z gelom proti bolečinam – zobozdravniki protibolečinske gele odsvetujejo, pediatri pa jih svetujejo. Gre za gele, ki omilijo bolečino in omrtvičijo dlesni, vendar je njihov čas učinkovanja zelo različen, nekateri pomagajo takoj, a je stanje boljše le kakšnih 10 minut, drugi pomagajo takoj, a je stanje boljše le kakšne pol ure, nekateri pomagajo šele po določenem času, učinek pa je dolgotrajnejši, lahko tudi nekaj ur ali celo pol dneva. Seveda je efekt odvisne tudi od otroka, od intenzitete bolečin, od občutljivosti na zdravila in protibolečinska sredstva in številnih drugih dejavnikov. Mi smo gel sicer uporabljali, pravzaprav dva različna, vendar noben ni posebej pomagal, saj je učinek popustil že po 15 minutah in smo morali zaradi tega dlesni kar naprej mazati.
  6. Paracetamol v obliki sirupa ali svečke – sirupi in svečke naj bodo vedno skrajni ukrepi – če drugače res ne gre, če otrok neutolažljivo joka, če cele noči ne spi, če je očitno, da je bolečina toliko huda, da je nikakor ni mogoče ublažiti, otrok pa je od vsega skupaj že pošteno utrujen in izčrpan. Ni jih vredno mučiti po nepotrebnem  (samo pomislite, kako je, ko vas nevzdržno boli glava), a prav tako paracetamola ni potrebno dajati prehitro, da se otrok ne navadi nanj in postane povsem netoleranten do bolečine. Mi smo se sirupa poslužili samo pri Noetu in še to enkrat, ko je imel res visoko vročino, ko so mu izraščale trojke in je bil poleg tega še prehlajen, sicer pa nikoli, pa smo imeli pri njem zaradi zob kar precej neprespanih noči, tudi kasneje, ko so mu izraščale petke, kar je bilo dobrega pol leta nazaj, pa se takrat nismo posluževali nobenega protibolečinskega sredstva, tudi gela ne.

Trkam. Noe je pred kratkim, mogoče kak mesec nazaj, dobil še zadnji zob, zdaj ima vseh 20 in sem res vesela. Konec je z mazanjem, masiranjem, grizenjem in tudi slinjenjem. Sedaj imamo sicer druge težave, ker si ne želi umivati zob, a bomo tudi to neprijetno obdobje prebrodili. Še vedno pa z veseljem daje v usta stvari, ki tja ne sodijo, vse od kartonastih tulcev, različnih igrač in še posebej drobne figurice in igračke iz jajčk presenečenja. Včasih celo sadje 5 ali 10 minut drži v ustih in ga počasi grize, premetava sem in tja in šele čez nekaj časa poje. Očitno si še vedno `brusi` zobe in mogoče bi bilo bolj prav, da bi on dobil grizala. 🙂

Poskušajte, testirajte, preden sežete po gelih in sirupih se poslužujte grizal, igrač in masaže in probajte čim bolj stimulirati otrokove dlesni. Dajte mu nekaj, s čimer se bo lahko sam zamotil, četudi za par minutk, s treningom se bo ta čas podaljševal, otrok pa bo odkrival, da je lahko `samomasaža` prav zabavna. Vsekakor pa bolečine in težav ne zanemarite, ker ne bodo kar izzvenele, se bodo pa zelo poznale na otrokovem razpoloženju in počutju. Ne sekirajte se, saj traja samo kakšno leto in pol. 😉

Mi smo to `problematično fazo` izraščanja zob prešli, a to pomeni samo nove izzive – obiske pri zobozdravniku, ščetkanje, zalivke, dve vrsti zobne paste in strah, da bo vsakič, ko pade, ostal brez zob. O tem pa kdaj drugič. 🙂

________________________________________________________________________

Objava je nastala v sodelovanju z Grizli.si. Poiščete jih lahko tudi na Facebooku.

 

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj