Mini obletnica: mesec brez dude

0

Duda je ena tistih razvad, ki mi je pri Noetu povzročala največ sivih las. Ria je sploh ni imela in smo čisto uspešno “sfurali” brez, Noe pa je bil “dudalover” kot sem mu jaz rada rekla in je bil z njo obseden. V kriznih trenutkih niti duda ni pomagala, saj se je drl celo z dudo v ustih, včasih pa jo je od jeze celo metal naokrog in potem jokal, ker je ni našel. Ker sem vedela, da je duda njegova zelo velika razvada in ljubezen hkrati, sem se trenutka, ko jo bo moral dati stran bala. Pravzaprav zelo bala. Kako bomo to naredili, kakšno taktiko bomo ubrali, kako bo on zaspal brez dude, če se še igrati noče brez nje.

Od starosti leta in pol naprej smo vsake toliko časa poskusili kakšno novo taktiko. Pravljice in zgodbice, pesmice, igrice, obiskali so nas škrati, ptički, muce, medvedji mladički in celo vesoljčki, ki odnašajo dude drugim otrokom. Dudo je vmes s škarjami sam odrezal, jo neštetokrat izgubil, jo zgrizel do neprepoznavnosti, jo vrgel s sedežnice na Veliko planino, jo pustil v živalskem vrtu in še marsikje, pa to ni pomagalo. Vsakič smo šli po novo, ker jaz nisem prenesla njegovega drenja in ker sem se bala noči brez dude.

Pravzaprav sem bila jaz tista, ki sem se vsega skupaj bolj bala, enostavno nisem bila pripravljena na nekaj nemirnih noči in še več joka in trmarjenja, glede na to, da ga je pri njem že sicer veliko, ker je zelo trmast otrok in svojo voljo dosledno uveljavlja. Smo mislili, da jo bo nastavil Miklavžu ali Božičku, pa jo je še pred tem izgubil v trgovini s špecerijo. Nakupovanje in polnjenje otroškega vozička je bilo tako zanimivo, da je duda izginila. Teden prej je zgubil svojo najljubšo, tisto, ki se sveti v temi in potem trmasto vztrajal, da navadna ni dovolj dobra, a če jo je hotel, se je moral sprijazniti tudi s to, pogrizeno, porezano in nesvetlečo. In se je, dokler je ni izgubil. Čeprav smo jo potem našli v žepu bunde. Ampak glede na to, da je uspešno prestal deset minutno jokanje, da je zvečer brez težav zaspal brez dude, da se je ponoči zbudil samo kakšnih osem ali desetkrat, je bilo vredno. Jaz sem se počutila kot bi zmagala na manjšem maratonu.

Brez večjih naporov, brez groznega, utrujajočega in kričečega joka, brez neprespanih noči; naslednjo noč je spal povsem normalno, brez utrujajočega iskanja dude in nenehnega spraševanja “A imaš D? Si vzel D? Imamo zraven D? Kje je D?” ter prerekanja “Ja, daj mu jo. Ne, ne rabi je zdaj. Pa zakaj si mu jo spet dal? Zakaj je nisi vzel zraven?” To sem bila običajno jaz, ker me je njegovo dretje spravljalo ob živce in ga še posebej v trgovinah nisem prenašala, duda pa je bila zagotovilo za vsaj nekaj minut miru. In čeprav je duda ena izmed reči, ki mi gredo najbolj na živce, sem se je kar nekaj časa oklepala kot rešilne bilke, ki v resnici ni veliko pomagala.

In ko sem jaz rekla, da mi je dovolj izgubljanja, iskanja in kupovanja dud; za ta denar bi si lahko kupila vsaj kak lep zimski plašč ali usnjene škornje, saj sem ob zadnjem pospravljanju našla kar 22 škatlic od dud in sploh nočem vedeti, koliko jih je bilo v resnici, je bilo tudi v resnici dovolj. Kakšna dva tedna je še občasno povprašal po dudi, potem pa pozabil nanjo in zdaj ga tudi tuja duda ne mika več. In jaz sem super ponosna, ker smo prestali še en mejnik. Ker smo se rešili dude brez posebnega pritiska, brez prepirov, brez skrivanja, brez neskončnega joka in predvsem brez slabe vesti, ki bi me, če bi mu jo kar odvzela in bi jo grozno pogrešal, neprestano mučila.

In zdaj smo tu. Danes je točno mesec dni odkar je nima. Mesec izletov, voženj z avtom, prehladov, počitnic, Miklavža in Božička, mesec prespanih in neprespanih noči, mesec trme in jeze, pa tudi žalosti, a nič več dude. In res sem ponosna nanj. Pravzaprav je vse skupaj prenesel zelo po moško in sprejel odgovornost, ker jo je pač izgubil. In moji strahovi so bili vnovič zaman. Kot ponavadi. 🙂

Comments

comments


Warning: A non-numeric value encountered in /home/mamint41/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

Komentiraj

Please enter your comment!
Vnesite svoje ime tukaj